Utazás és egészség – Utazás repülővel

Mire ügyeljünk?

A repülős utazás a legkedveltebb utazási formák közé tartozik és annak ellenére, hogy ma már mindenki számára elérhető, megvan a maga különleges varázsa; egy repülős utazást mindig nagy várakozás és izgalom előz meg. A repülővel való utazásnak azonban – amellett, hogy óriási élmény minden egyes út – megvannak a maga, egészségünkre ártalmas, esetenként veszélyes eshetőségei.

A repülés alapvetően „nem emberi léptékű” utazási forma, nem az ember természetes közege a Föld felett 10-11 kilométernyire, több száz kilométer/órás sebességgel haladni. A repülő maga sem az „emberre szabott” körülmények között repül, hiszen mínusz 40 fok vagy még hidegebb is lehet odakint és a légnyomás is teljesen más, mint a Föld felszínén. A repülőgépek belsejében, az utastérben a tervezők mindent megtettek azért, hogy a földi környezetet: hőmérsékletet és légnyomást is megteremtsék arra a néhány, esetenként hosszú órákra, amit az utasoknak itt kell tölteni, de tudjuk, hogy ez azért nem teljesen sikerül.

Vessünk csak egy pillantást arra az üdítő italos műanyag flakonra, amely ott van a kezünkben, hogy milyen lapossá válik az út során ahhoz képest, amilyen egyébként lenne, ha nem repülne velünk. Nos, a szervezetünket is pontosan ez a hatás éri, még ha közvetlenül nem is érezzük ezt. Óriási megterhelést jelent a keringési rendszernek a repülős utazás, az erek ugyanígy szűkülnek és tágulnak és akinek minimális problémája is van vele, az jobb, ha alaposan felkészül az útra. Háziorvosunkkal, szakorvosunkkal, aki ismeri szervezetünk működését, konzultálni kell a repülőút előtt, hogy mit javasol: legyen az gyógyszer, vagy egyéb hasznos praktika, úgymint a gyógyszertárakban kapható kompressziós zokni, vagy harisnya, amelyek nem engedik a lábat és az ereket kitágulni.

A vérkeringés problémái

​A vérkeringésre veszélyes szintén a fenti jelenségek miatt, hogy vérrög, vagy trombózis alakulhat ki, amely szintén életveszélyes jelenség. Ennek okozója egyrészt a légnyomás változása lehet, de legalább ennyire az, ha nem fogyasztunk elegendő vizet az út során és a vér emiatt besűrűsödik. Sokan próbálják átvészelni az utazást minél kevesebb víz fogyasztásával, hogy ne kelljen a mellékhelyiségeket használni, ami érthető, de ne tegyék: a megfelelő mennyiségű, sőt a szokásosnál sokkal nagyobb mennyiségű víz fogyasztása ajánlott. Nem véletlenül említettem a vizet és nem bármilyen más italt. A szénsavas gyümölcslevek fogyasztása kifejezetten öngól a repülőkön a puffasztó hatása miatt, a teáké és a kávéké a vízhajtó hatás miatt szintén. Az alkoholról nem is beszélve, amelynek ugyanez a hatása, bár sokan élnek az ingyen kapható alkohol fogyasztás lehetőségével és a teáról, kávéról sem mondanak le. Nos ezek mind vízhajtó hatásúak, amely miatt egyrészt gyakrabban kell a mosdóba járni, másrészt veszélyesen lecsökkentik a szervezet vízkészletét, amely a korábban írtak miatt a repülőn nagyon fontos, hogy megfelelő legyen. A trombózisra hajlamos utazóknak vérhígítót érdemes beadni az utazás időpontjának környékén, előtte és az utazás alatt is.

Nagyon fontos, hogy az utazás előtt alaposan masszíroztassuk át a lábainkat valamelyik családtaggal, hogy a keringés, a nyirok keringés és az izmok állapota minél ideálisabb legyen, ne legyenek benne görcsök, leblokkolt szakaszok. Ha átszállunk valahol félúton és van időnk, tegyük meg ugyanezt a reptéri masszázs szalonokban, ahol kifejezetten erre a jelenségre is ajánlanak masszázs típusokat, meglátjuk, hogy mennyivel könnyebb lesz folytatni az utat.

A félelem

A repülős utazás sokaknak óriási stresszt okoz, mert nagyon félnek tőle, nem érzik magukat biztonságban, de valamilyen oknál fogva elkerülhetetlen számukra, hogy igénybe vegyék ezt a közlekedési formát. Hogy ez a félelem jogos-e vagy sem, az lehetne vita tárgya, ez egy nagyon megosztó téma. Tény, hogy ahogy már említettük, a repülés nem emberi léptékű közlekedési forma és mint ilyen joggal kelt félelmet az arra hajlamos utasokban. Ugyanakkor tény, hogy sokkal biztonságosabb a mutatóit tekintve, mint például egy autós utazás, vagy utazás vasúton. A repülőgépeket különböző szintű biztonsági vizsgálatoknak vetik alá rendszeres időpontokban, amely kötelező és maguk a gépek is a sokszorosát bírják ki műszakilag, mint ami egy utazási alaphelyzet, vagy akár egy keményebb időjárási körülmény. Ezt azonban nem lehet megmagyarázni annak, aki abnormálisan fél a repülős úttól és óriási stresszhelyzet számára. Háziorvossal, szakorvossal érdemes konzultálni ilyenkor, hogy egy enyhe nyugtatót beszedjen-e az illető, amely lenyugtatja az idegeit az út során, vagy akár altatót, hogy az út nagy részét átaludja. Alkohollal ne tompítsuk a félelmet, mert hatása kiszámíthatatlan a repülés körülményei között.

Utazás gyermekkel

A kisgyermekek, amilyen rugalmasan reagálnak sok élethelyzetre, nos a repülés nem biztos, hogy ezek közé tartozik. A gyermek szervezete hangsúlyozottan jelzi, hogy nem a normál körülmények között van és ezt, ahogy minden hasonló helyzetet, extrém viselkedéssel, kiabálással, hisztivel reagálnak le. Rosszabb esetben a gyomruk sem bírja a repülést, az emelkedést, süllyedést és hát ugye, nem mindig sikerül eltalálni a papírzacskót sem… Nemcsak a pszichéjükre, de a gyomrukra is rosszul hathat a repülés és amivel sok szülő nem számol: minél kisebb egy gyermek annál nagyobb gond számára a fül bedugulása a légnyomás változásától és az ezzel járó fájdalom. A kisbabák füle nem dugul ki- és be olyan gyakran, mint a miénk és azt sem tudják, hogy nyelniük kell ahhoz, hogy ez megtörténjen, ezért erős sírással jelzik a fájdalmat. Alapvetően ilyen pici gyermekekkel kerülni kell a repülős utakat, különösen a hosszúakat.

Tisztaság a repülőn

Talán pontosan azért, mert mindenki számára elérhetővé és éppen ezért egyfajta tömegutazássá vált, ezért megvannak a repülésnek a higiéniával kapcsolatos árnyoldalai is, amelyek bizony közvetlenül veszélyeztetik az egészséget. A repülőn bizonyos felületeket soha vagy legalábbis nagyon-nagyon ritkán tisztítanak, tehát az összes utas után használjuk, aki előttünk ott ült. Ilyen felületek a székek karfái, a biztonsági öv, a lehajtható tálca és annak az elfordító gombja, a monitorok és annak kezelői, távirányítói, maga a monitor felülete és maga a szék is, lábtartóval együtt – már ahol van. Ezt ne felejtsük el, ha gépre ülünk és kezdjünk egy alapos „takarítással”. Mindig legyen nálunk nedves törlőkendő és ne sajnáljuk használni ezeken a felületeken, amint leültünk, még mielőtt birtokba vennénk őket. Gondoljunk bele, hány százan használták, mielőtt mi kerültünk oda. Rengeteg betegségtől kíméljük meg magunkat, ha ezt megtesszük.

Ugyanez fokozottan érvényes a mellékhelyiségek használatára. Szigorúan papír zsebkendővel vagy nedves törlőkendővel fogjuk meg a kilincsét, a zárógombját, az összes mosdó felületről nem is beszélve. A WC-ülőkére leülni szigorúan tilos, a lefolyó gombját puszta kézzel megnyomni szintén. Előttünk csak aznap rengetegen használhatták – és nem biztos, hogy kezet mostak. A helyünkre visszaülve egy újabb tiszta nedves kendővel töröljünk kezet. Ezeket betartani kötelező, a felületekről összeszedhető betegségek elkerülése végett.

A klíma rendszer

A repülők levegőztető rendszere ugyan nagyon kellemessé teszi, ha mondjuk nagy melegben utazunk a közérzetünket a klimatizálással vagy fordított esetben a fűtéssel, de ne felejtsük el, hogy az a levegő kering ott órákig teljesen összekavarva, amelyet sok száz ember szív be és fúj ki. Emberek a világ minden tájáról, ki tudja, milyen betegségeket hordozva, amelyek a levegőben terjednek. Nem árt, ha viszünk egy könnyű sálat és az út során a szánk és orrunk előtt tartjuk, hogy valamelyest szűrje a levegőt. Sokan használnak könnyű egészségügyi maszkot, amely túlzásnak tűnhet, de nem biztos, hogy az. Az arcunkat többször tisztítsuk meg nedves törlőkendővel szintén az út során, amely a rátapadt, akár betegséget hordozó baktériumokat, egyéb szennyeződéseket eltávolítja.

Ha a fentiekre odafigyelünk, nagyon sok, a repülés során elkapható betegségtől kíméljük meg magunkat és a családunkat, akiknek nem importáljuk haza ugyanezeket.