Thaiföld 2. rész – Phang Nga

Az a híres szikla

Nem kétséges, hogy ha nem is tudtuk, hol van Phan Nga Thaiföldön, azt egészen biztosan tudta mindenki, hogy az itt álló ikonikus szikla volt a helyszíne a James Bond sorozat egyik epizódjának. A Khao Phing Kan, mára James Bond island Thaiföld egyik leghíresebb turisztikai látványosságává vált, mióta 1974-ben itt forgatták a James Bond filmek „Az aranypisztolyos férfi (The Man with the Golden Gun) epizódját, amelyben kulcsfontosságú helyszínként szerepelt. A sziget a Phang Nga öbölben található, amely az egyik legszebb thaiföldi Nemzeti Park és rövid hajókázással elérhető. A Khao Phing Kan valójában két szigetből áll, amelyek különlegesen meredek mészkő sziklákkal rendelkeznek, a Ko Tapu pedig egy 20 méter magas szikla, amely a James Bond sziget jelképévé vált. Valóságos zarándokhely, csónakok tucatjai érkeznek ide minden órában egész évben, akár esik, akár ragyogóan napos az idő. A sziget népszerűsége miatt a helyi hatóságok korlátozásokat vezettek be a turizmus szabályozására és a természet megóvására.

Biogazdaságok és elefántfürdetés a folyóban

Ahogy már elhangzott Chiravadee Khunsub asszonnyal, a TAT Európai Régió Ügyvezető Igazgatójával történő beszélgetésünkben, Thaiföld gondos előkészületeket tett arra, hogy egy esetleges, a Covid-hoz hasonló globális katasztrófa esetén se maradjanak az ország lakói munka és bevétel nélkül. Nos, ennek az egyik módja a kiváló termőföldek kihasználása lett. A Covid időszakában megoldást kellett találni a megélhetésre a kiemelkedő jelentőségű turisztikai ágazat helyett, így többen a mezőgazdaság felé fordultak. Így volt ez a CBT Baan Bang Rong mezőgazdasági csoportnál is, amely kis közösség nemcsak hogy házi biogazdaságokat üzemeltet, de nagyobb területeken termel ananászt, kókuszdiót és gumiültetvényüket is megtekinthettük. Ezzel a munkával ellátják a környéket és biztos jövedelemre tehetnek szert. A gumit külföldre is exportálják, sima, nagyjából egy centiméteres lapokban.

Többen végeznek nemes feladatokat is a helyi állatmenhelyeken. Thaiföldön rendkívül sok elefánt van szerencsére, akár az északi, akár a déli régiókat látogatjuk meg. Én magam is ültem már elefánt háton, miközben hegyoldalakat másztunk meg, vagy folyón keltünk át. Ez alkalommal egy olyan kisebb táborban jártunk Khao Lak közelében, ahol befogadják az elesettebb állatokat. Otthonra találnak itt az elhagyott kicsik, vagy a már idős, ilyen-olyan betegségekkel küzdő elefántok is. Kiengedik őket éjszakára, ha menni akarnak, de napközben foglalkoznak velük, etetik őket, gyógyítgatják és mivel az ember közelségét megszokták és hallgatnak is a tábor alkalmazottaira, egy kis mókára mindig hajlandók. Mi is elkísértük őket a folyóhoz, miközben banánnal, ezzel-azzal etettük és egy jót fürödtünk velük a vízben, amelyet szemmel láthatóan rendkívül élveztek, velünk együtt.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Jó tudni! – keretes

A legfontosabb változás a Thaiföldre történő utazásokat illetően az, hogy nem kell vízumot intézni és fizetni, még érkező vízumot sem; az országba lépéstől 30 napig kapunk ingyenes vízumot automatikusan.

Másik nagyon fontos pozitívum, hogy semmilyen kérdőívet nem kell kitölteni, amire aztán kapnánk néhány nappal később egy QR kódot, melynek hiányában már a hazai repteret sem hagyhatnánk el – ahogy ez a legtöbb távoli országban még így van.

A régi szép béke időkre emlékeztető az egyszerű protokoll, hogy a repülőjegyünk birtokában egyszerűen felszállunk a repülőre és kiutazunk a meseszép Thaiföldre. 

Thaiföldön érdemes a helyi pénzt az ottani automatákból kivenni, így a legkedvezőbb az ára. Vihetünk egyéb valutát is, pénzváltók mindenhol vannak. A bankkártyánkat is szinte mindenhol elfogadják, kis üzletekben is. A piacokon kelleni fog viszont a készpénz.

Phang Nga-ra a Phuketi Nemzetközi Repülőtéren át juthatunk el, ahová közvetlen járatokat indít sok légitársaság és ahol az érkeztetés pillanatok alatt zajlik, ami kellemes érkezési élmény. Itt pénzt is válthatunk ki, vagy átválthatunk és SIM-kártyát is vehetünk a telefonunkba a mindenhol elérhető internet érdekében.

Azok a különleges Ladyboyok

Meg kell mondjam, óriási élmény volt az egyik nagyszabású esti partin a ladyboyok fellépése kabaré tánc és ének műsorszámokkal. Olyan hitelesen női megjelenésűek, hogy csak sokadik ránézésre merült fel bennem a gondolat az egyikük láttán, hogy talán kicsit markánsabbak a vonásai, mint egy átlag “nőnek”. Igaz, hogy a thai emberek törékenysége, az, ahogy mi itthon mondanánk, hogy “madárcsontúak” hihetőbbé teszi azt a nagy átváltozást, amelyen ők végigmennek azért, hogy utána nőként élhessék életüket és számos művészeti és szórakoztató ipari ágazatban tudjanak elhelyezkedni. 

Maga a „ladyboy” kifejezés elsősorban Thaiföldön használt elnevezés azokra az emberekre, akik biológiailag férfiak, de nőként azonosítják magukat és nőies megjelenést öltenek. A ladyboy-okat más néven „kathoey”-nek is hívják thaiföldi nyelven. Ők maguk gyakran női ruhákat viselnek, női hajstílusokat és sminket használnak és sokan közülük hormonkezeléseken vagy nemi átalakító műtéteken is átesnek, hogy nőiesebb megjelenést érjenek el.Thaiföldön a ladyboy-ok viszonylag elfogadott részei a társadalomnak, de még így is találkozhatnak diszkriminációval és előítéletekkel.

Tudni kell, hogy Thaiföldön nincs jogi lehetőség a nemváltoztatás hivatalos elismerésére, tehát a ladyboy-ok hivatalos dokumentumai (például személyi igazolvány, útlevél) még mindig férfiként tüntetik fel őket, függetlenül attól, hogy milyen műtéteken estek át vagy hogyan azonosítják magukat. Sokan közülük szembesülnek egészségügyi problémákkal a hormonkezelések és műtétek miatt, és a társadalmi elfogadottság hiánya miatt pszichológiai problémák is gyakoriak lehetnek. A mássággal rendkívül toleráns thai társadalomban a ladyboy-ok egy különleges csoportot alkotnak  Életük és kultúrájuk szoros összefüggésben áll a nemi identitás és a társadalmi elfogadottság kérdéseivel. 

Phuket

Ahogy már említettem, Phang Nga-ra a Phuket-i repülőtérre érkezve juthatunk el, amelynek modern repterére több légitársaságnak is közvetlen járata van. Ez nagy könnyebbség, hiszen nem kell beiktatni egy harmadik repülőutat Bangkokból, mint azelőtt. Mivel Phuket közelségében fogunk tartózkodni Phang Nga tartományban, érdemes rászánni legalább egy napot a híres város megismerésére, nagy élmény.  

Ki gondolta volna, hogy Phuket városa, illetve maga a sziget, egykor bányász város, illetve bányászvidék volt. Phuket történelmének egy jelentős részét az ónbányászat tette ki, amely a 19. és a 20. században fontos gazdasági tevékenység volt a szigeten. Az ónbányászat rengeteg kínai bevándorlót vonzott a területre, akik nagy hatással voltak Phuket kultúrájára és építészetére. Phuket városa és a környező területek rengeteg érdekességet és látnivalót kínálnak, amelyek bemutatják a sziget gazdag történelmét és kulturális örökségét.

Photo by set.sj on Unsplash

Íme néhány közülük:

Phuket óvárosa – az óváros híres a jól megőrzött portugál-kínai stílusú épületeiről. Az építészeti stílus és a színes házak egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a városnak. Sétálva az óváros utcáin, számos művészeti galériát, kávézót, éttermet és piacot találhatunk.

Thalang út – az óváros központi utcája, ahol számos történelmi épület, helyi üzlet és étterem található. Vasárnap esténként a Thalang Road átalakul gyalogos utcává, ahol egy nyüzsgő piac várja a látogatókat.

Chinpracha-ház – ez a történelmi kínai-koloniális ház egy múzeumként működik, amely bemutatja a kínai bevándorlók életmódját és kultúráját Phuket szigetén.

Thai Hua Múzeum – ez a múzeum bemutatja a kínai bevándorlók történelmét és kultúráját Phuket szigetén. Az épület maga is egy gyönyörű, régi kínai-koloniális stílusú ház.

Jui Tui és Put Jaw Kínai Szentélyek – ezek a szentélyek fontos szerepet játszanak a helyi kínai közösség életében. A Jui Tui szentély a sziget legnagyobb kínai szentélye, míg a Put Jaw a legrégebbi.

Phuket Trópusi Botanikus Kert – ez a kert különféle trópusi növények és virágok gyűjteményét mutatja be. Ideális hely a természetkedvelők számára.

Khao Rang Kilátó – ez a kilátóhely fantasztikus panorámát nyújt Phuket városára és a környező területekre. A kilátóhely környékén éttermek és kávézók is találhatók.

Naka Market – Phuket egyik legnagyobb és legnépszerűbb piaca, ahol mindenféle árut megtalálhatunk a helyi ételektől és friss gyümölcsöktől kezdve a ruházaton át az ajándéktárgyakig.

Baan Teelanka – The Upside Down House – ez egy szórakoztató és egyedülálló attrakció, ahol egy fejjel lefelé álló házban barangolhatnak a látogatók.

Bangkok, a távol-kelet Párizsa

A fenti jelző nem túlzás, sőt! Bangkok, az ország fővárosa egy hatalmas vibráló metropolisz, amely gazdag történelemmel, kultúrával és amellett modern látnivalókkal és szórakozási lehetőségekkel rendelkezik. Ha már Thaiföldön vagyunk ki ne hagyjuk ki a fővárost, ami Phuketből egy és negyed óra alatt elérhető belföldi repülőjárattal. Bangkok egy izgalmas és dinamikus város, amely minden látogató számára kínál valami érdekeset, legyen az kultúra, történelem, gasztronómia, vásárlás vagy szórakozás

Az óriási főváros, akárcsak a mi Budapestünk egy folyó, a Chao Phraya két partján helyezkedik el, hatalmas területen és állandó lakosainak száma az agglomeráció nélkül mintegy 8 millió. Hivatalosan 1782-ben alapították, amikor I. Ráma király (Rama I) megalapította a Chakri-dinasztiát és áthelyezte a fővárost Thonburiból Bangkokba. Azokban az időkben Bangkok “csupán” Ayutthaya, a legtovább regnáló főváros kereskedelmi központja és kikötője volt. Azóta Bangkok folyamatosan fejlődött és modernizálódott, miközben megőrizte gazdag kulturális örökségét. 

Ember legyen a talpán, aki neki mer vágni tömegközlekedéssel, de ha már megteszi, az alábbi lehetőségek közül választhat:

BTS Skytrain és MRT Metro – a főváros modern és hatékony tömegközlekedési rendszerei, amelyek gyors és kényelmes utazást biztosítanak a város különböző részeire.

Tuk-tukok – háromkerekű járművek, amelyek a turisták körében népszerűek, de érdemes alkudozni az árakon.

Hajók – a Chao Phraya folyón közlekedő hajók gyors és festői módját kínálják a város felfedezésének.

Street-food 

Bangkok híres változatos és ízletes ételeiről. Az utcai étkezés különösen népszerű, ahol olyan híres ételeket kóstolhatunk meg, mint a pad thai, a tom yum goong (csípős garnélarák leves), a som tam (papaya saláta) és a mango sticky rice (mangó ragacsos rizzsel). Bátran kóstolgassunk, nyugodtan be lehet vállalni.

Vásárlás

Bangkok a vásárlók paradicsoma, ahol luxus bevásárlóközpontok, mint a Siam Paragon és a CentralWorld, valamint hagyományos piacok, mint a Chatuchak és a Pratunam, egyaránt megtalálhatók.

Amiket kötelező megnézni Bangkokban, az úgynevezett “Must”-ok: 

A Nagy Palota (Grand Palace) – Bangkok legismertebb nevezetessége, amely 1782-ben épült és több mint 150 éven keresztül a thai királyok hivatalos rezidenciája volt. A palotakomplexum része a Wat Phra Kaew, amely Thaiföld legszentebb buddhista templomát, a Smaragd Buddha templomát is magában foglalja.

Wat Pho –  híres templom, amely a Fekvő Buddha szobráról ismert. Ez a szobor 46 méter hosszú és 15 méter magas. Wat Pho az egyik legrégebbi és legnagyobb templom Bangkokban, és a hagyományos thai masszázs központjaként is ismert.

Wat Arun – más néven a Hajnal Temploma, amely a Chao Phraya folyó partján áll. A templom legismertebb része a 79 méter magas központi prang (torony), amely gyönyörűen díszített mozaikokkal és kagylókkal, sokszor Bangkok szimbólumaként is szerepel

Chatuchak Piac – a világ egyik legnagyobb hétvégi piaca, ahol több mint 15000 stand kínál különféle árukat, beleértve ruhákat, ékszereket, kézműves termékeket, ételeket és még sok mást.

Khao San Road – Bangkok híres hátizsákos turisták utcája, ahol számos olcsó szállás, bár, étterem és üzlet található. Éjszaka nyüzsgő és vibráló hely.

Jim Thompson Ház – a híres amerikai üzletember, Jim Thompson hagyatéka, aki a thai selyemipart népszerűsítette. Az ő tradicionális thai stílusban épített háza ma múzeumként működik, bemutatva Thompson életét és gyűjteményét.

Asiatique The Riverfront – modern bevásárló- és szórakoztató központ a Chao Phraya folyó partján, ahol számos étterem, üzlet és szórakozási lehetőség várja a látogatókat.

Éjszakai élet

Bangkok éjszakai élete világhírű, a rooftop bároktól és kluboktól kezdve a tradicionális thai színházakon és kabarékon át az éjszakai piacokig és utcai fesztiválokig.

Összességében Bangkok egy izgalmas és dinamikus város, amely minden látogató számára kínál valami érdekeset, legyen az kultúra, történelem, gasztronómia, vásárlás vagy szórakozás.

 • Popular

  AnnaButlerPayette_1080
  Anna Butler-Payette - a Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja a Seychelles-szigeteken
  thaifold
  Thaiföld
  image007_1080
  Thaiföld 2. rész - Phang Nga
  20230910_093818 copy_V2
  Jamaica - 2. rész
  20171119_145406-1080
  Egyiptom
  Madagaskar_Photo by Todd Cravens on Unsplash-QnBrjY-nFUs-unsplash
  Madagaszkár keleti ékköve - a Sainte-Marie sziget