Tenerife

Piramisok, banánfák, bálnák és havas csúcsok szigete az Atlanti-óceánban

Kolombusz Kristóf nem gondolta anno, amikor Amerikába történő hajóútjai során itt tankolt fel még utoljára, hogy a Kanári-szigetek néhány száz év múlva a már sok száz milliós Európa nyaraló szigetei lesznek. A vulkáni eredetű szigetcsoport, ahogy a hasonló, nagy hajózási útvonalakon fekvő szigetek általában, sok mindenen ment keresztül, ősi és középkori kultúrák hagyták rajta kulturális, gazdasági és genetikai nyomaikat.

Sok mindent nem tudunk az Atlanti óceánban fekvő eme mesés szigetcsoportról, illetve nem kellően ismerünk. Lépjünk túl az elcsépelt jelzőkön és sztereotípiákon, mondhatjuk ugyan, hogy Tenerife az „örök tavasz szigete”, de a helyzet azért ennél sokkal árnyaltabb.  Itt is voltak „őslakosok”, akiket guanchoknak neveztek el a későbbi hódítók, akik azért nem több tízezer éve éltek itt és ők is úgy utaztak a szigetekre; genetikai vizsgálataik alapján Európából és a közeli Észak Afrikából. Meglepő, hogy fehér bőrű és szőke hajú elődökre is bukkantak itt sőt szólnak a legendák idáig lehajózó vikingekről is, de alapvetően berber gyökerűek voltak azok őslakosok, akikkel aztán keveredett a hullámokban ide érkező európai lakosság is. A tévesen kanárikra asszociáló elnevezés igazából a „Kutyák szigetei”-t jelenti, az érkező hajósokat vadkutyák csapatai fogadták itt anno.

A legnagyobb és legnépesebb sziget a lélegzetelállítóan szép, egzotikus és vadregényes Tenerife, amely mindössze 300 kilométernyire van Afrikától, konkrétan Marokkótól. Ha körbe autózunk a szigeten, csak kapkodjuk a fejünket a rendkívüli látványtól és szinte minden pillanatban megállnánk, hogy kiszálljunk és gyönyörködjünk a természet bujaságában, a vadregényes, felhőkig felkúszó vulkáni hegyoldalak rendkívüli szépségében, amelyeket alul még pálma és banánligetek, feljebb erdők borítanak, de ezt sajnos nem lehet, így itt-ott állunk meg és csak csipetnyit tudunk most bemutatni a véget nem érő természeti és kulturális látnivalókból.

A szigetre jellemző a rendkívüli sokszínűség, legyen az az időjárás, éghajlat, ennek megfelelően a növényzet, valamint a kultúra is. A kultúra, az építészet magán hordozza a hódítók közül a „győztes” spanyol építészet elemeit, valamint az észak-afrikai építészet elemeit is, klasszikus keresztény templomokat, ugyanakkor jellegzetes észak-afrikai erkélyeket, ablakokat és ajtókat látunk itt a házakon – az itt olyannyira jellemző barna-bézs és homok színekkel díszítve. Fedezzük fel ezt a rendkívüli szigetet, hagyjuk ott az óceánparti heverészést néhány napra..

Barraquito, a tenerifei kávé

Sehol nem kapni olyan gonddal és olyan sok összetevőből összeállított remek italt, mint a Barraquito, a speciális, rétegzett, forró kávé, amelyben az isteni forró kávén kívül habosított tej, édes sűrített tej, fahéj, citrom és narancsos likőr van, egymás feletti rétegekben. Megkóstolni kötelező!

Lévén a szigetet egy hatalmas vulkánkitörés alkotta, melynek nyomán ma itt található egész Spanyolország legmagasabb pontja a Pico del Teide vulkán, amely jelenleg „mindössze” 3718 méter magas, hófödte csúcsaival emelkedik túl a felhőkön. Valaha 7000 méter lehetett, derítették ki a kutatók, de így is rendkívül monumentális látvány és körülötte ennek megfelelő, kissé szeles, időnként hűvös időjárás uralkodik, amelyet megtapasztalhatunk az őt körülvevő Teide Nemzeti Parkban, amely a Kanári szigetek négy nemzeti parkja közül a legnagyobb és olyan 2000 méter magasságig megyünk fel egy standard kirándulás során; nos itt, elkel egy dzseki. Rendkívüli látvány ugyanakkor kitekinteni távolabbról, a Teidét körülvevő mintegy 17 km-es calderán túlról a banánfák és pálmák közül a havas csúcsokra. Nem sok helyen adatik meg egy ilyen látvány, valljuk be.

Földrajzi elhelyezkedése és a kanári áramlás miatt Tenerife alapvetően kellemesen meleg éghajlatú mindig, különösen a déli partszakaszokon. Ha az északi partokon szeretnénk nyaralni, akkor feltétlenül kérdezzük meg a szakértőt, hogy mikor és melyik részre menjünk, mert a mikroklíma igen változó.

Los Gigantes sziklái és bálnales – a természet gyöngyszemeinek egy rendkívüli remekét tekinthetjük meg, ha Tenerife nyugati parjtán, amikor a Los Cristianos-i kikötőből induló  sétahajók egyikére ülünk, amelyekkel bálnalesre megyünk. A Los Gigantes megnevezés gigantikusat, hatalmasat jelent, amely valóban igaz a part szikláira, amelyek némelyike eléri akár a 800 méteres magasságot is. Gazdag állatvilág él rajta, vízimadarak tízezreinek otthona. A közeli vizeken pedig igazi óceáni élményben lehet részünk: több tucatnyi tengeri óriás faj között, itt élnek a barázdás bálnák, a kék bálnák, a hosszúszárnyú delfinek és a kardszárnyú delfinek is, amelyeket könnyen láthatunk a hajókról, amikor a hatalmas állatok feljönnek a víz felett levegőt venni. A partmenti kikötők számos búvár klubnak adnak helyet, hódolhatunk a vízi sport szenvedélyünknek és itt található a rendkívül szép, fekete homokkal terített Playa de los Guios strand is.

Icod de los Vinos és az ezeréves sárkányfa park – rendkívüli természeti képződmény a Tenerife északi részén található több mint 800 éves, élő nemzeti műemlék az „ezeréves” sárkányfa. A lenyűgöző 18 méter magas és 20 méter átmérőjű törzzsel rendelkező fa köré megalkotott Parque del Drago Milenario parkban találhatók más, csak itt őshonos növényfajok is és Tenerife őslakosainak síremlékeiből is láthatunk néhányat.

A Güimari piramisok – ugye, nem gondoltuk volna, hogy a nyaralóparadicsommá „kinevezett” Tenerifén piramisok találhatóak, pedig igen. A szigeten több helyen is találhatóak, de Güimar falucska határában a korábbi 9-ből mára  6 megmaradt kisebb de inkább nagyobb kőpiramis rendkívül lenyűgöző és monumentális és a mai napig nagy fejtörést okoz a régészeknek mind a korának meghatározása, mind pedig az, hogy milyen célból emelték őket – és főleg, hogy kik.. Semmiképpen ne hagyjuk ki, könnyen elérhető autóval és életre szóló élmény lesz a viszonylag nagy területen elterülő maja piramisokra emlékeztető épületegyüttes.

A főváros, Santa Cruz – a lakosság kétharmada él a fővárosban, amely a sziget gazdasági, kulturális központja. A város a Kanári szigetek második legnagyobb fővárosa, a vonzáskörzettel együtt több, mint 400 ezren élnek itt. A városban a Rambla de Santa Cruz sétálóutcában nézelődve az az érzésünk, mintha valamelyik nagy dél-amerikai metropoliszban lennénk és nem véletlenül: az említett újvilági városok innen „koppintották” a város tervezési ötleteket. Az Atlanti óceán egyik legnagyobb és legszebb kereskedelmi és privát kikötőjével is büszkélkedhet Santa Cruz, itt épült a hatalmi csatározások idején a lenyűgöző Castillo Negro, vagy Castillo San Juan fekete erőd. A főváros legnagyobb kulturális vonzereje az évente itt megrendezett, a rio de janeiroi után a világ második legnagyobb Karneválja, de közelében található a híres Las Teresitas strand is, amely arról híres, hogy a Szaharából hozták ide a homokot, hogy kellemesebbé tegyék a parti napfürdőzést, ezért nyaralási célból is rendkívül népszerű a környék.

Loro Park – szenzációs állatpark Tenerife északi részén Puerto de la Cruzban, a TripAdvisor szerint 2 éve a világ legjobb állatparkja lett. Ez így igaz, egész napos programra készüljünk, ha ide megyünk. A Loro Park Tenerife bármely részéről elérhető maximum másfél órás autózással és megéri betervezni a programok közé: delfin és kardszárnyú delfin bemutatója egyedülálló a világon, hatalmas pingvin csarnokkal büszkélkedhet, amelyet mozgójárda vesz körül, de a világ egzotikus és trópusi vidékeinek állatvilága is megtalálható itt a flamingóktól az oroszlánokig, majmokig. A világ egyik legnagyobb papagáj populációja éli itt boldog életét. Lenyűgöző program lehetőség.

La Laguna – ha valami, hát az egykori San Cristóbal de La Laguna városa meggyőz minket arról, hogy Tenerife nem csupán nyaralási desztináció, de maga a történelem. A városka utcáin sétálva a gyarmati, koloniális  stílusú építészet remeke minden egyes épület, minden erkély és kapu, minden belső udvar. Csak kapkodjuk a fejünket és mindent szeretnénk lefényképezni, mert nincs az a zug, amely ne lenne értékes történelmi relikvia. Nem véletlenül lett az óváros 1993 óta Unesco világörökségi helyszín. A neoklasszikus stílusú székesegyház, a Krisztus-templom, a  Salazar-palota, a Santa Catalina- és a Santa Clara-kolostor csak néhány a látnivalók közül, szánjunk rá minél több időt, hogy felfedezhessük a 15. század építészetének és művészetének eme remekét.