Thaiföld 1. rész – Phang Nga

A nyugalom szigete Thaiföldön

Hallottunk már a híres James Bond szigetről? Hát hogyne, mindenki tudja, hogy ezen a mesés egzotikus helyszínen forgatták a James Bond sorozat egyik epizódját 1974-ben, mégpedig a Man with the Golden Gun-t (Az aranypisztolyos férfit). És ugye, mindannyiunkat megrázott a The impossible (A lehetetlen) című amerikai film, amely egy brit turista családnak a valóságban is megtörtént kálváriájáról szól a cunami idején? Azt viszont valószínűleg nem tudjuk, hogy mindkét film helyszíne Thaiföld egyik legszebb déli régiója: Phang Nga. A James Bond sorozat története kitalált és ehhez adott mesés helyszínt a festői Phang Nga-öböl, az A lehetetlen című film története viszont a valóságban is az itteni partokon történt, Khao Lak-on, ugyanis sajnos ezt a partszakaszt érintette a legerősebben a 2004-es cunami áradat.

TTM+ 2024 – Thailand Travel Mart

Na de ne szaladjunk ennyire előre, Phang Nga régióval való ismerkedésem egy hivatalos meghívóval kezdődött, amikor is a Thaiföldi Turisztikai Hivatal meghívott a TTM+ 2024 – Thailand Travel Mart idei utazási kiállítás rendezvényére, mint utaztatót, mint pedig újságírót. A TTM szakmai rendezvény, azaz B2B – Business to Business -, ahol Thaiföld turisztikai cégeinek nagy része részt vesz, mint eladó; hotelek, inbound, azaz beutaztató cégek, egyéb szervező cégek, a közlekedési ipar résztvevői, buszos-, hajós- és légitársaságok ajánlják tevékenységüket, a vevők részéről pedig ide érkezik az egész nagyvilág, akik Thaiföldre utaztatják országukból az ide vágyókat. A kiállításon neves előadók tartanak olyan érdekes előadásokat, mint például “A turisztikai iparágat átalakító globális fogyasztói trendek” vagy “Thaiföld gasztronómiai utazása: út a fenntartható élelmiszer-jövő felé”, tehát a szakmát érintő aktuális kérdések és minderről a nemzetközi sajtó tájékoztatja a világot a meghívott újságírók és tévés társaságok által.

Maga a kiállítás Khao Lak-on került megrendezésre, Phang Nga egy hosszú homokos partszakaszán az Andamán tengeren,  a JW Marriott Khao Lak Resort & Spa Hotelben, amely igazán impozáns helyszíne volt a rendezvénynek. Khao Lak-ot sújtotta leginkább a cunami annak idején, sok ezren eltűntek és meghaltak ezen  a partszakaszon. Természetesen ennek minden nyoma eltűnt és csodaszép a part, kiváló hotelek várják az itt nyaralni vágyókat.

A „Khao Lak” megnevezés egyébként azt jelenti, hogy „Fő hegy”. A Lak-hegy a Khao Lak-Lam Ru Nemzeti Park dombos kis hegyvidékének egyik fő csúcsa, amelyet régen a tengeri hajósok tájékozódási pontként használtak, hogy a Thap Lamu biztonságos kikötőjébe vezessék őket.  A környék az innen induló búvárutak központja és mesés trópusi helyszíneiről, nyugodt part szakaszairól ismert. Mintegy 25 kilométernyi hosszú homokos beach van itt és mindegyik nyilvános, ahogy Thaiföldön mindenhol. Könnyen elérhető Thaiföld más városaiból is, hiszen fejlett úthálózat és nem utolsó sorban belföldi légi közlekedési hálózat áll rendelkezésre. A főváros Bangkok 1 és negyed órányira van repülővel, Phuket 1 órányira autóval, Samui komppal vagy belföldi repülőjárattal is elérhető, hiszen csak 300 kilométernyire van, Krabi pedig busszal, autóval másfél órányira van.

Az interjú

Nagy megtiszteltetés volt, hogy a TTM alatt fogadott Chiravadee Khunsub asszony, aki a TAT Európai Régió Ügyvezető Igazgatója és beszélgethettem vele a Thai turizmus jelenlegi helyzetéről. Több izgalmas kérdés volt a tarsolyomban, amely így a Covid után három évvel aktuális. Tudjuk, hogy annak idején Thaiföld az elsők között volt, akik óvatosan elkezdték megnyitni a határokat itt a távol-keleten és pont itt a közelben, Phuketen először, ahol a Phuket Sandbox protokoll-csomaggal lehetővé vált az országba való beutazás ismét. Arra a kérdésre, hogy utolérte-e már a 2019-es bázis évet a turizmus Thaiföldön, Khunsub asszony elmondta, hogy igen, sőt már egy kicsit meg is haladta a beutazó forgalom, mely eredményért rendkívüli erőfeszítéseket tettek az utóbbi években. Arra a kérdésre, hogy hogyan készülne fel az ország egy újabb ilyen jellegű eseményre, elmondta, hogy komoly tanulság volt ez az eset és Thaiföldnek a turizmusra való fókuszáláson túl készen kell állni arra, hogy más gazdasági ágak átvegyék a turisztika szerepét egy hasonló esetben. Thaiföldön számtalan remek termőföld van és a klíma is kiváló, ezért kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a mezőgazdasági termelés tudja helyettesíteni az esetlegesen kieső munka- és bevételi lehetőségeket. Erre mi egy kiváló példát is láttunk egy biogazdaság ananász-, kókusz és gumifa ültetvényeinek megtekintésekor a későbbiekben, akik a kialakult válság alatt kezdték meg ezt a tevékenységüket.

Phang Nga

Phang Nga régió Thaiföld egyik festői szépségű és történelmileg gazdag területe, amely számos természeti látványosságnak ad otthont; változatos látnivalóival és tevékenységeivel ideális úti cél mindazok számára, akik természeti szépségekben és kalandokban gazdag nyaralást keresnek Thaiföldön. Phang Nga Thaiföld déli részén, a Maláj-félsziget nyugati részén, az Andamán tenger partján található. Szomszédai Krabi és Phuket tartományok, fővárosa Phang Nga város, amely csendes, nyugodt életviteléről ismert és számos érdekes látnivalót is kínál.

A tartomány legismertebb természeti kincse a Phang Nga-öböl, amely természetvédelmi terület és itt található az oly népszerű James Bond island is. A világ legismertebb búvárhelyei között tartják számon a Szimilan-szigeteket és itt van Khao Lak is, az oly népszerű tengerparti üdülőhely, huszonegynehány kilométeres homokos partszakasszal.

Kulturális és történelmi érdekességei közül kiemelendő a Wat Suwan Khuha buddhista barlangtemplom és Takua Pa régi bányavárosa.

A Phang Nga-öböl és környéke a világ egyik legszebb helyszíne a kajakozásra, csónakázásra, a Khao Sok Nemzeti Parkban pedig számos túraútvonalon kirándulhatunk. A búvárkodásra és sznorkelezésre a Szimilan- és a Surin-szigetek ideális helyszínt biztosítanak.

A környezetvédelemre fokozott figyelmet fordítanak a turisztikai ipar vezetői, így létrehozták például a Phang Nga-öböl Nemzeti Parkot és a Khao Sok Nemzeti Parkot is. Az ökoturizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a látogatók fenntartható módon fedezhessék fel a természeti szépségeket itt, a világ egyik legszebb táján.

Az a híres szikla… Nga

A Khao Phing Kan, mára James Bond island Thaiföld egyik leghíresebb turisztikai látványosságává vált, mióta 1974-ben itt forgatták a James Bond filmek „Az aranypisztolyos férfi (The Man with the Golden Gun) epizódját, amelyben kulcsfontosságú helyszínként szerepelt. A sziget a Phang Nga öbölben található, rövid hajókázással elérhető. A Khao Phing Kan valójában két szigetből áll, amelyek különlegesen meredek mészkő sziklákkal rendelkeznek, a Ko Tapu pedig egy 20 méter magas szikla, amely a James Bond sziget jelképévé vált. Valóságos zarándokhely, csónakok tucatjai érkeznek ide minden órában egész évben, akár esik, akár ragyogóan napos az idő. A sziget népszerűsége miatt a helyi hatóságok korlátozásokat vezettek be a turizmus szabályozására és a természet megóvására.

 folytatjuk …

 • Popular

  AnnaButlerPayette_1080
  Anna Butler-Payette - a Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja a Seychelles-szigeteken
  thaifold
  Thaiföld
  Madagaskar_Photo by Todd Cravens on Unsplash-QnBrjY-nFUs-unsplash
  Madagaszkár keleti ékköve - a Sainte-Marie sziget
  maldiv
  Maldív
  Sasvari_Anita_1080
  Sasvári Anita pilótanő - Balayage és rúzs a felhők között
  kuba_Spencer-Everett_1080
  Kubai kalandozások 1. rész