Osnier Fonseca Cabrera

A Kubai Idegenforgalmi Hivatal Kelet-Európai igazgatója

Kuba mindig is az izgalmas egzotikus álom desztinációk közé tartozott a magyar utazók számára. A kiutazás lehetőségei egyre jobbak, az ország turisztikai kínálata pedig egyre bővül. Kuba turisztikai szakemberei is egyre inkább számolnak a magyar küldő piaccal és ezért növelik az országra fordított figyelmet és marketing tevékenységet is. Ezek alakulásáról kérdeztem Osnier Fonseca Cabrera urat, aki a Kubai Idegenforgalmi Hivatal Kelet-Európai kirendeltségének vezetője.

Meséljen nekünk részletesen az ÚNICA-ról, kérem.

Kuba híres az emberek melegszívűségéről és vendégszeretetéről, amely maradandó benyomást tesz a látogatókra. Ez az egyedülálló tulajdonság teszi Kubát kiválasztott úti célként különlegessé és ezt az üzenetet kívánjuk közvetíteni a kampányunkkal: „CUBA ÚNICA”.

Az embereken melegszívűségén túlmenően Kuba sokféle olyan lehetőséget kínál, amelyek csak ezen az idilli szigeten található meg. Az azonos piaci szegmensen vagy földrajzi régión belüli turisztikai célpontok gyakran hasonló élményeket kínálnak, mint például a tengerpartok, a szép tájak és a hasonló szabadidős tevékenységek.

Ezért a kihívás abban rejlik, hogy Kubát más karibi úti céloktól eltérő úti célként pozícionáljuk. A legfontosabb megkülönböztető tényező viszont a kubai emberek. Ennek az egyedülálló aspektusnak a hatékony kommunikálásával Kuba megkülönböztetheti magát és bevonzhatja a potenciális látogatókat.

„A kubai nép: az ország nagykövete”. Ez az a megfoghatatlan érték, amelyet ábrázolni szeretnénk; az emberek meghívnak minket és mi hagyjuk, hogy megmutassák nekünk a szigetet. Ezt egy modern Kuba szemszögéből kell megvalósítani, amely nem ragadt meg a múltban, messze elrugaszkodva a reklámkampányokban korábban használt vizuális témáktól és sztereotípiáktól.

A kampány célcsoportja az utazó nagyközönség. A kampány célja, hogy az online csatornákon keresztül növelje a beutazási forgalmat és a foglalásokat. Emellett a „#CubaUnica” hashtaget fogjuk használni végig a kampány során és minden médiumban, különösen az online és a közösségi médiában.

Hogyan alakult az európai piac a Covid-járvány után és milyen hatással volt rá az orosz-ukrán háború?

A COVID-19 világjárvány világszerte súlyosan érintette a turisztikai ágazatot és ez alól Kuba sem volt kivétel. Az orosz piac volt azonban az, amely a leggyorsabban talpra állt, és már meghaladja a járvány előtti szintet. Másrészről viszont a többi európai piac fellendülése lassabb volt a vártnál.

Kubának mindig is jelentős számú oroszországi turistája volt, ami az orosz piacot az ország turisztikai ipara számára alapvető fontosságúvá teszi. A különböző charter- és menetrend szerinti járatok folyamatosan összekötik Kubát Oroszország különböző városaival, ami az évek során hozzájárult a turisták folyamatos beáramlásához.  

A kubai idegenforgalmi ágazatot több tényező is érintette, például az Európából érkező járatok számának csökkenése és az utazási költségek növekedése. Az ukrajnai katonai konfliktus is hozzájárulhat, de véleményem szerint nem ez a legjelentősebb tényező.

Az európai piacok Kuba felé irányuló lassú fellendülésének fő oka a légi üzemanyag árának emelkedése, ami miatt a légitársaságok csökkentették a Kubába irányuló járatok számát, valamint a kimenő piacokon tapasztalható infláció. Ezek a tényezők magasabb utazási költségeket eredményeztek, ami hatással volt a Kubába látogató európai turistákat illetően.

Kuba mely területeit szeretné jobban népszerűsíteni a közeljövőben?

Kuba egy olyan ország, amely híres a rendkívüli szépségű tengerpartjairól, történelmi emlékeiről, épületeiről és múzeumairól, valamint a kubai rum- és szivargyártásról. Az utóbbi években az utazási irodák a fentieken túl olyan utakat szerveznek Kubába, amelyekkel az utasaiknak egyedi és egzotikus élményeket nyújtsanak. Ezek az élmények lehetővé teszik a turisták számára, hogy elmerüljenek a helyi kultúrában és megismerjék az ország történelmét és hagyományait.

Az utazási irodák által kínált egyik népszerű tevékenység a salsa tánc a nem felkapott turisztikai helyeken például. A turisták itt megtanulhatják a kubai stílusú salsa táncot a helyiektől és élvezhetik a kubai zenekarok élő zenéjét. Egy másik népszerű program a helyi művészek, például festők és szobrászok meglátogatása. A turisták megfigyelhetik a művészeket munka közben és szuvenírként megvásárolhatják alkotásaikat.

Az utazási irodák 100%-ban kubai tanárokkal tartott nyelvórákat is kínálnak. A turisták megtanulhatják a spanyol nyelvet és helyiekkel együtt gyakorolhatják azt. Azt is megtanulhatják, hogyan kell elkészíteni a tipikus kubai ételeket és különféle termékeket vásárolhatnak a jellegzetes kubai piacokon. Ez remek lehetőség arra, hogy megismerjék a helyi konyhát és az alapanyagokat.

A kávé szerelmesei számára lehetőség nyílik, hogy megtanulják, hogyan kell a kávét szüretelni és   hagyományos stílusban elkészíteni egy csésze kubai kávét.  Meglátogathatják a kávéültetvényeket és megismerkedhetnek a kávékészítés folyamatával. Egy csésze kávét is megkóstolhatnak sőt haza is vihetnek belőle.

Végül a turisták nem hagyhatják ki a klasszikus amerikai autóval való utazást sem. Ezek az autók Kuba múltjának  szimbólumai és felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kubába látogató európai turisták körében a legnépszerűbb úti célok Havanna, Viñales és Trinidad. Ugyanakkor egyre több utazót látunk, akik Kuba keleti részét is felfedezik, és olyan úti célokat keresnek fel, mint Baracoa, Guantánamo, Santiago de Cuba és Holguin. 

Rendkívül nagy az érdeklődés Kuba iránt Magyarországon – látja a lehetőségét egy közvetlen járatnak Kuba és Magyarország között?

Célunk, hogy az utazási irodák és utazásszervezők számára segítséget nyújtsunk abban, hogy versenyképes és megbízható kubai szolgáltatókhoz jussanak, mivel a magyar turisták egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a kubai utazások iránt valóban.

Úgy gondoljuk, hogy a magyar piac jelentős potenciált rejt magában, ezért nyitottak vagyunk olyan új üzleti lehetőségekre, amelyek lehetővé tennék az utazásszervezők számára, hogy közvetlen légi összeköttetéssel küldhessék utasaikat Kubába. Bár több lehetőséget is megvizsgáltunk, még nem kötöttünk végleges megállapodásokat.

Kiemelt célunk az, hogy elősegítsük a közvetlen légi járatok létrejöttét országaink között, és elkötelezettek vagyunk a különböző alternatívák feltárása mellett, hogy ez megvalósulhasson. 

Milyen marketing kampányokat tervez hazánkban a közeljövőben?

A közeljövőre vonatkozó marketing tevékenységeink közé tartozik az utazási vásárokon való részvétel, mint például a budapesti Utazás Kiállítás.

Részt veszünk néhány B2B rendezvényen is, például a közelmúltban a Turkish Airlines-szal közösen, és az AVIAREPS által szervezett „Around the World” RoadShow kiállítói között is ott leszünk, ahol Magyarország négy legfontosabb városába (Miskolc, Szeged, Debrecen és Budapest) látogatunk el. Ez egy nagyszerű lehetőség lesz Kuba népszerűsítésére, ahol a legnagyobb szállodaláncok és kubai DMC-k képviselői mutatják be szolgáltatásaikat a helyi magyar utazási irodáknak és Tour Operátoroknak. Célunk, hogy üzleti kapcsolatokat teremtsünk 200-250 utazási irodával és médiával Magyarország egész területéről.