Ördögi járgány,roller a neved!

Ülök a Belváros parkjában egy padon, a délutáni nap még sárgábbra festi az őszi lombokat és ilyenkor ritkaság számba menő vékony szellő játszik a járdán a levelekkel. Ahogy elnézem ezt a finom táncot, feltűnik, hogy a szellő helyét gyakran mindenféle guruló, gördülő, suhanó kerekes járgány veszi át. Fiatalok, középkorúak, cikáznak a járdán, az úton, ki hol bír, vagy akar. Aztán azon kapom magam, hogy már csak ezeket a járgányokat figyelem és azon tűnődöm, hogy honnan bújtak elő ezek az elfeledett, majd reinkarnált kis fenevadak.

Újra felfedezett közlekedési eszközt alkalmazunk – főleg a mai fiatal generáció – a városi közlekedésben, kisebb kirándulásokhoz, közeli baráti, családi látogatáshoz, ez pedig nem más mint gyerek korunk kedvenc játéka, a mai modern kivitelben kapható roller, pontosabban elektromos roller, vagy egyszerűen: e-roller.

​Ez egy olyan roller, amiben beépített elektromos motor található. Az elektromos rollerek újratölthető akkumulátorokat használnak, és a könnyebb fajták akár 25 és 32 km / órás sebességgel is közlekedhetnek a nagyobb teljesítményűek gyakran 35-45 km / óra felett is képesek repeszteni.

Az e-roller garantáltan újra definiálja nemcsak a rollerekről kialakult képet, hanem magát a közlekedést is egy új szintre emeli. Gyorsabban és könnyebben eljuthatsz a célodhoz, mint bármikor gondoltad.

Hurrá, akkor vegyünk mi is a család tagjainak rollert! Itt találkozunk az első dilemmával: jó-jó, de milyet?

​Körülnézve az üzletekben, interneten, vagy a baráti kör roller tulajdonosaitól érdeklődve, rögtön megállapíthatjuk, hogy – mint minden árucikkből – számtalan variációjút, minőségűt, tulajdonságút, árfekvésűt találhatunk.

A teljesség felsorolása nélkül, jó éhány ismérvét kell tudni a rollerek kiválasztásáról. Ezek pedig a következők, amelyet figyelmetekbe ajánlok:

 • Maximális teherbírás (100-150 kg)
 • Hatótávolság (12-70 km)
 • Motor teljesítménye – műszaki vénájúak kedvéért (250 – 600 W)
 • Kívánt sebesség (25-45 Km/h)
 • Kerék méretek (6.5”-10.5”)
 • Kerék típus (belső nélküli; felfújható belső; tömör
 • Súly (10-23kg)
 • Fékek (tárcsafék; hátsó dobfék/tárcsafék; első/hátsó elektronikus)
 • Kiemelten kell figyelembe venni az ajánlott minimális felhasználó magasságot (120-150 cm)
 • Vezérlés módozatai (kar a kormányon; taposópedál)
 • Motor elhelyezkedése (hátsó kerékben; első kerékben)
 • Márkák típusai: fel se lehet sorolni
 • Utoljára, de nem utolsó sorban: az árfekvés (140.000 – 500.000 HUF, vagy több)

Ezzel persze még nem teljes a kép, mert hogy egyedivé is tegyük némileg a járgányt, néhány kiegészítő is kell rá, ami persze nem kötelező, de ezt döntse el mindenki saját igénye, ízlése, pénztárcája szerint.

Kapható kiegészítők: telefontartó, táskatartó, fékkar szilikon csúszásgátló, fali tartó, kormány táska, sárvédő merevítő, fluoreszkáló gumi és még rengeteg kütyü, de ezt a fantáziátokra bízom.

Aztán, ha eldöntöttétek, hogy melyik roller legyen az új társatok és hazaállítottatok vele, az öröm percei után néhány beállítást, összeszerelést, üzembe helyezést elvégezve már el is indulhattok az első.

No de ismeritek a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat ?
Nem kell aggódnotok, Magyarországon az elektromos rollerek helyzete még tisztázatlan, de egyre több nagyvárosban igyekeznek rendet tenni ezen a területen.

A jelenlegi rendezetlen helyzet szerint az elektromos rollerek nem minősülnek járműnek, aki használja annak olyan státusa van mintha gyalogos lenne. Ajánlott bukósisak, könyök és térd védő használata rollerezés közben, mert azért bármi történhet.

Próbálj meg azonban a forgalmas járdán közlekedni – nem fognak dicsérni. Próbálj meg a kerékpárúton közlekedni – nem fognak dicsérni. A közlekedési utakat már ne is vegyük számításba: túl veszélyesek.Akkor hol használ(hat)játok? Röviden annyit, hogy bárhol is gurultok velük, tegyétek nagyon körültekintően, legyen a hely járda, kerékpárút, erdei ösvény, túra útvonal, parti sétány.

Amennyiben nyaralásra készülődtök – főleg gépkocsival – most már nem csak fényképezőgép, videó kamera, mobil telefon, kocsi papírok, stb. meglétét kell figyelembe venni, hanem az eddig még nem is említett összehajtható e-rollerról is gondoskodni kell – mert bárhova is indultok a nálatok lévő e-rollerrel a célállomáson sokkal mobilabbak, mozgékonyabbak, lehettek használatuk során. És ez nagyon cool.

Hadd guruljon, hadd suhanjon az a roller, éljen a mozgás, a haladás, de vigyázzatok magatokra, egymásra!

Photo by Arthur Ogleznev and Mattthew-Prokofev on Unsplash