Montenegró – az égig érő hegyek országa

Az Adria gyöngyszeme

A Fekete hegyek országa, Montenegró igazán szerencsés természeti adottságait tekintve. Szinte minden domborzati formával rendelkezik; gazdagon megáldott folyókkal és tavakkal, égig érő hegyekkel és nem utolsó sorban a mesés Adriai tengerrel, amely az ország nyugati partját szegélyezi. A kis országon belül három klíma: a mediterrán, a kontinentális és a hegyvidéki, ezen belül a szubalpin is megtalálható, mindez egy-két órás utazási távolságon belül. Szerencsém volt öt napot tölteni ebben a csodás országban és nem titkolt szándékom ezzel az útleírással, hogy mindenkinek azt ajánljam, hogy fedezze fel, hiszen amellett, hogy kiváló nyári vakációt tervezhetünk ide, ugyanakkor a hegyekben a természetjárók, a túrázók, a hegyi sportok szerelmesei, úgymint kerékpározók, raftingolók, télen a síelők és snowboardosok is megtalálják a kedvükre való helyszínt és terepet.

Montenegróba rendkívül hamar, alig több, mint egyórás repülőúttal utazhatunk ma már, ami komoly szempont az utazás szervezésekor. A transzfer időket hozzáadva sem fárasztó az utazás, az országnak akármelyik szegletébe is megyünk, hiszen nincsenek nagy távolságok. Montenegró remek nyári vakáció helyszín. Ezt bizonyítandó, érkezésünkkor hamisítatlan forró nyárba érkeztünk, ami igen jól esett a hosszú téli hónapok, az ébredező hűvöskés tavasz és az inkább esős itthoni nyárelő után. Csontig hatolt a forró napsütés a repülőtéren Podgoricában, ahogy kiléptünk a reptér épületéből. Nem mondhatnánk, hogy ezt kompenzálandó szerveződött az első program, de igazán kedvünkre való volt és mivel a Plantaze Borkombinát és a Sipcanik borpince gyakorlatilag a reptér szomszédságában fekszik, ide tértünk be először, a montenegrói borkultúrával és annak különböző boraival való ismerkedésre. A minőség, biztonság, integritás, bizalom jelszavakat zászlójára tűző borászat gyártja az Európa legnagyobb, több, mint 2300 hold területen fekvő szőlőültetvényéről származó, mintegy 22 millió kilogrammnyi autentikus Vranac és Krstac szőlőkből készült borainak különböző kiváló fajtáit, több, mint 2 millió litert évente, amelyekkel számos nemzetközi díjat is elnyertek. A szőlőből pálinkát is készítenek. Nos, mi szorgalmasan kóstolgattuk a jobbnál-jobb borokat, amelyhez ízletes helyi pácolt sonkát és sajtot szervíroztak zöldségekkel, amely így együtt mennyei kombinációnak bizonyult. A Plantaze Borkombinát Montenegró legnagyobb exportőre, mintegy 44 országba jutnak el kiváló borai. A remek borokat bárhol lehet kapni az üzletekben is, mindenképp hozzunk belőle haza, ajándéknak is kiváló.

Az ország „nyaraló fővárosa”

Utunkat az ország pezsgő életű, legjelentősebb nyaralóvárosa, Budva felé vettük. A monda szerint a görögök alapította Budva nem töltött be mindig ilyen kiemelkedő szerepet, egyszerű halászfalucska volt, később a Velencei Köztársasághoz majd az Osztrák-Magyar Monarchiához is tartozott az egyre növekedő kisváros. A jelen korra visszatérve én magam is megdöbbenve láttam a fejlődés óriási ütemét, amely a több, mint tíz évvel ezelőtti családi nyaralásunkhoz képest rendkívüli. Jelenleg valamivel kevesebb, mint 20 000 ember lakik itt, amely a nyári hónapokban ennek ötszörösére duzzad. Budvában minden megvan, amitől szép egy nyaralás: történelmi épületek, tenger, szórakozási lehetőségek. Budva történelmi óvárosa a tengerparton varázslatosan szép. Ha itt nyaralunk, csodaszép képeket készíthetünk egy séta alkalmával a Szentháromság templomról, a Citadelláról,  vagy az óváros mesés régi épületeiről. A budvai jachtkikötő látványa pazar és ugyanitt taxi-boat-okkal a környék vizeit is be lehet járni. Budván és környékén 35 strand található, amelyből 8 kék zászlós, úgyhogy igazán van miből válogatni. A várossal szinte összenőttek a környékbeli települések, Becici, Petrovac; szintén a Budvai Riviérához tartozik a mesés Sveti Stefan, a Szent Miklós sziget, Rafailovici, Przno városkák, amelyeket szintén érdemes nyaralás vagy akár strandolás miatt is felkeresni. Mivel folyamatosan zenei és színházi rendezvényeknek ad otthont az óváros, az esti szórakozási és buli lehetőségeken túl remek kulturális programok is várnak itt ránk. A gasztronómiai élvezetekről a kisebb-nagyobb éttermek gondoskodnak, ahol nagyon ajánlom az itt kifogott tenger gyümölcseiből készült remekeket.  

A luxus érintése

Utunkat a közeli Tivat városa felé vettük. Nos, ha valaha vágytunk volna rá, hogy érezzük a gazdagság és a fényűzés légkörét, itt megtaláljuk.  Elegáns lakóházak és sétányok, kifinomult éttermek, a világ legdrágább márkáit felvonultató butikok és üzletek mind-mind megtalálhatók a montenegrói Tivatban. Az egykori szerény tengerparti városka ma a luxusturizmus fellegvára. Ha Budva jachtkikötője pazar volt, akkor a tivati egyszerűen lenyűgöző. Tátva maradt a szánk a vízen hullámzó óriás jachtok láttán. Az elmúlt évtizedek legnagyobb turisztikai fejlesztése a mediterrán stílusú Porto Montenegro, amely ma már az Adriai tenger egyik legrangosabb kikötője és igazi turisztikai attrakció. Ugyanakkor Tivat kikötője az a hely is, ahol a világ sugárhajtású repülőgépeiből jó egynéhány itt pihen a nyári hónapokban. Ugyanakkor meglepően megfizethetőek ezen luxus komplexumok árai; élvezhetik az ételeket és italokat is egy remek étteremben, a mesés kikötő és a tenger látványában gyönyörködve.

Bár Tivat nagy része modern és elbűvölő, a történelem és annak építészeti remekei itt is fellelhetők. Ilyenek a közeli Ostrvo Cvijeca, avagy virágok szigete a maga szent műemlékeivel, mint például a Szent Mihály Arkangyal szerb ortodox templom vagy a Gospa od Milosti sziget XV. századi kolostora.

Hív a természet

Na, de menjünk tovább, és kóstoljunk bele az itt oly gyönyörű természetbe. Második napunk programja a Lovcen Nemzeti Park volt, amely a Lovcen hegyet és 900 négyzetkilométeres körzetét jelenti a mediterrán és a szárazföldi klíma határán. A túra jeepekkel a Kotor-öbölből indult. Nos, az egészen biztos, hogy át kellett értékelnünk a magasságok és mélységek fogalmát, amint ezen az első túrán részt vettünk és megismertük a festői Montenegrónak ezt az arcát is. Félúton megálltunk néhány fotó kedvéért az egyik kanyarban és már innen is gyufásdoboznyinak láttuk azt a tengerjárót az öbölben, amely mellett nemrégen eljöttünk. Sofőrjeink mosolyogva intenek, hogy ez még semmi, várjuk csak meg, milyen lesz fentről. Egyik szerpentin a másik után, úgy tűnt, sohasem lesz vége a kiváló minőségű, ámde elég keskeny utakon való kanyargásnak. De egyszer csak véget ért és ha eddig nem lett volna világos számunkra, hogy miért jöttünk ide, hát most az lett. A látvány egyszerűen lélegzetelállítóan szép. Mintha repülőből látnánk a meseszép Kotor-öblöt és az őt körülölelő festői hegyvonulatokat azokkal a sűrű, sötét színű erdőkkel, amelyről talán az országot Crna Gora vagy Montenegro névre keresztelték. Mindenesetre Stefan Milutin 1276-ban kiadott oklevele említi így először a tájat, amely talán az inspirációt adta. A fenséges szépségű Lovcen Nemzeti Parkban 1300 növény, 200 madárfaj van jelen, a két legmagasabb pontja a Lovcen hegynek a Stirovnik a maga 1749 és a Jezerski 1657 méterrel. Meg kell említeni az itt található egykori híres püspök, II. Petar Petrovic Njegosról elnevezett mauzóleumot, amely itt található. A helyszín kiválóan alkalmas gyalogos és kerékpár túrák szervezésére, mi magunk is találkoztunk túrázókkal a hegyoldalakon.

Lenn a tónál

Másnap folytattuk a páratlan természeti csodák felfedezését, a Shkodrai tóhoz látogatunk jeepjeinkkel. A tó és környéke 1983. óta Nemzeti Park, méltán. Festői szépségét nehéz szavakkal leírni, talán a cikk fotói adnak némi képet róla.  Nem véletlenül írtam, hogy „lenn a tónál”, hiszen a Balkán félsziget legnagyobb tava, amely egy szubmediterrán területen fekszik a montenegrói és albán határon, a tengerszint alatt 5 méterrel terül el és mindössze 18 ezer éves. Európa egyik leggazdagabb madár populációját találjuk itt, kétszázhetven fajjal, ezért madárles túrákra kiválóan alkalmas a helyszín. A sirályok, gémek mellett rendkívüli, hogy egy pelikán csapat is él itt, amely Európában már igen ritka. Ezentúl ötven emlős és halfaj is lakója a tónak. Felszíne nyáron 370, télen 540 négyzetkilométernyi.

Vize folyamatosan frissül, mintegy két évente teljesen megújul, úgy, hogy nagyrészt a Moraca folyó szállítja ide a legtöbb vizet, de a Dinári hegység karsztforrásai is táplálják. A tó vize pedig a Buna folyó által kerül az Adriai-tengerbe.

A tavat könnyű megtalálni, félúton van Podgorica és Bar között, a tengerparttól szinte egy ugrásnyira. Közúton és vasúton is megközelíthető. Remek programokat lehet ide szervezni, nyáron 27 fok feletti a víz melegsége. Mélysége átlagosan mindössze 5 méter, de egyes vízszint alatti forráspontokon eléri a 40-60 métert is.

A Piva Nemzeti Park

Nos a kellemes tavi hajókázós nap után ismét a hegyek felé vettük az irányt a negyedik napon. A szubalpin klímával rendelkező Piva Nemzeti Parkban ismét szembesültünk az elképesztő magasságokkal és mélységekkel. A hegyek elérhetik az 1700 métert is, sok helyen havasak a hegycsúcsok így júniusban is, a réteken alpesi virágok és növényzet. A Piva Nemzeti Parkban található a csodaszép kék vízű Piva tó, melyre letekintettünk a szédítő magasságból. A tó mesterségesen készült 1970-ben úgy, hogy a Piva folyóra hatalmas duzzasztógátat építettek, amely Európában a legnagyobb ilyen építmény. A kanyon 900 méteres körülötte és a korábban a tó helyén álló falu épületeit egyszerűen felhelyezték a hegyoldalra ahogy helyi kísérőnk meséli. A tó kristálytiszta, mélysége 80-100 méter, és komoly energiaforrás a környék és az ország lakóinak. Lehetőség van itt csónakázni, fürödni, sőt hidroplánnal megcsodálni a lenyűgöző szépségű tájat.

A homokos tengerpart

Nos, tudjuk, hogy az Adriai-tenger keleti partja nagyrészt köves, hol kisebb, hol nagyobb kövek borítják a partvidéket. Van azonban egy kivétel és ez itt található Montenegróban, mégpedig az ország részén Ulcinj városkánál, ahol mintegy 12 kilométernyi homokos föveny szegélyezi a partot. Több strand közül is lehet választani. A hangulat itt lényegesen nyugodtabb, mint a többi nagyvárosi partszakaszon, aki pihenni szeretne azoknak ajánlom ezt a vidéket. Itt is megvan a történelmi óváros, és kevés az úgynevezett bulizós helyszín. Családi nyaralásokhoz kiváló. Részletesen megtekintettük itt az egyik rendkívül szépen felújított hotel komplexumot, a Karisma hotelt, amelynek olyan luxus apartman házai is vannak, ahol akár a szobából egyenesen a medencébe csobbanhatnak az ott lakók. Rendkívül szép, ápolt, hatalmas kerttel, fényűző étteremmel, csak ajánlani tudom. www.karismahotels.com

Tervek, fejlesztések a turizmusban

Lehetőségünk volt interjút készíteni Ana Tripkovic Markovic igazgató asszonnyal, a Montenegrói Turisztikai Hivatal vezetőjével, aki kérdéseinkre válaszolva tájékoztatott minket a turizmus jelenlegi helyzetéről az országban, ebből most kiragadok néhány gondolatot. Elmondta, hogy inkább a külföldi turisták dominálnak az országban, tavaly például 1.671.000 turistából 93 % volt a külföldiek aránya. Nagyon fontosnak tartják a helyi turizmus újbóli fellendítését, amely a koronavírus miatt eléggé megcsappant. Arra a kérdésünkre, hogy melyek az ország legnépszerűbb, leglátogatottabb helyszínei, kiemelte, hogy az országnak mintegy 180 mérföldnyi tengerparton 117 fürdőzésre, nyaralásra alkalmas partszakasza van; a főbb nyaralóvárosok Budva, Tivat, Hercegi Novi és a meseszép Kotor-öböl egyéb települései. A leglátogatottabb nemzeti parkok közül megemlítette a Shokdra Tó Nemzeti Parkot, a hegyvidékek között pedig a Durmitor Nemzeti Parkot azon belül pedig a Tara folyó kanyonját, amely Európa legnagyobbja, valamint a Lovcen Nemzeti Parkot is. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan kompenzálják a korábbi nagy számú ukrán és orosz turista hiányát, elmondta, hogy PR és kampányokat indítanak más piacokon, úgymint az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Csehországban, Lengyelországban, Izraelben, a Luxemburg államokban, a balti- a skandináv és a közel-keleti országokban is. Az újabb marketing eszközök közül kiemelte a digitális fejlesztéseket, amelyet a Digitális Marketing Program keretében valósítanak meg. Arra a kérdésünkre, hogy a fiatal utazókat miként kívánják elérni és milyen programokat kínálnak nekik, kiemelte a raftingolást a Tara kanyonban, a jeep, a kerékpáros túrákat, a kite-surfing, vitorlázási és búvárkodási lehetőségeket az Adrián, a szórakozási lehetőségek közül pedig az esti szórakozási lehetőségeken túl az olyan zenei fesztiválokat, mint a Sea Dance Festival, amelyen világhírű előadók vesznek részt.

Mindenki megtalálhatja a kedvére való egyéb szórakozási, túrázási, kirándulási lehetőségeket ezen az oldalon: https://montenegro.travel/en/info/what-do-0 Utunkat a Montenegrói Nemzeti Turisztikai Hivatal támogatta: https://www.montenegro.travel/en