Mit ne viseljünk a repülőn történő utazáson?

A repülés a különleges utazások közé tartozik, a világ számos tája csak így érhető el. Mivel az utazás repülővel különleges, sokan szeretik „megadni a módját” öltözködésükkel is, amikor így utaznak. Azt viszont tudni kell, hogy – különösen a távoli országokba történő utakon, ahol hosszú órákig gyűrődünk egy székbe préselve – nem a külcsín a fontos, hanem a praktikum. Már a ruházkodásán, a felszerelésén, bőröndjein is messziről látszik a reptereken, hogy ki a rutintalan utazó. Aki magas sarkú cipőben, „csini” ruhában jelenik, meg arról messziről ordít, hogy amatőr. A praktikum – mint alapszabály – mellett van néhány kifejezetten „tiltott” dolog, ruhadarab és egyéb, amit nem javasolt, illetve nem etikus viselni a repülős utazás során. Néhány ezek közül:

A szűk farmer és egyéb szűk ruhák

Még véletlenül se vegyünk fel olyan szűk farmer- és egyéb nadrágot, amelyben amúgy szépek a vonalaink „idelent”. Nagyon drága árat fogunk viselni a csinosságért – amelyet a repülői székbe szorítva hosszú órákig amúgy sem lát senki. Haspuffadás, elszorított testrészek, súlyos esetben mélyvénás trombózis az ára annak, hogy a keringésünket leszorítjuk a szűk zoknival, feszesre szabott nadrággal.

Komplikált ruházat

Ezek közé tartozik például az overál, amely amilyen praktikus maga az utazás egyéb programjai során, olyan szerencsétlen és kellemetlen a repülőn, ahol össze-vissza csúszkál és nem utolsó sorban a rendkívül szűkös mosdókban, ahol gyakorlatilag lehetetlen levenni a használathoz.

Kölni, parfüm

Óriási büntetés utastársainkkal, ha velünk összezárva, közelről kell elviselniük a ránk locsolt, intenzív illatú parfümünket, amely ráadásul nem funkcionális egy ilyen úton és az égvilágon semmi értelme. Üzleti tárgyaláson, színházban, rendezvényeken, vagy hasonló programokon illatozzunk, de nem egy repülőúton.

Fémet tartalmazó ruházat, ékszer

Ékszert viselni teljesen felesleges egy repülős utazás során, a fémes díszítést tartalmazó ruházattal pedig előre biztosíthatjuk magunknak – és a mögöttünk állóknak -, hogy ki fognak kapni a sorból, mert jelezni fog a detektor, amikor áthaladunk rajta. Ennek következményeként tuti, hogy vetkőzni kell és centinként vizsgálják át a „bűnös” ruhadarabot, illetve szedetik le/ki ékszereinket.

Nyári ruhák

A sortok, rövid nadrágok, trikók viselése is amatőrséget mutat, az ilyen öltözet egyáltalán nem praktikus, ugyanis a repülőn légkondicionált és egyfolytában keringetett a hűvös levegő és egészen biztos, hogy odafagy mindene annak, aki ilyen dilettáns módon kezdi meg az utazást. Hiába hitte azt, hogy jól néz ki, a megfázás garantált lesz és elronthatja vele a nyaralásának, utazásának első napjait.

Kontaktlencse

A kontaktlencse viselése nem ajánlott, az előbb említett levegő keringtetés miatt, valamint azért sem, mert – különösen a hosszú interkontinentális utazások során – az alvás során ki kell majd venni.

Magas sarkú cipő

A bevezetőben is példaként felhozott magas sarkú cipő a már említett dilettantizmus mellett több okból sem javasolt. Egyrészt ma már óriás repterek vannak szerte a világon, ahol nagyon hosszú kilométereket kell gyalogolni, hogy elérjük a várót, ahonnan beszállhatunk az gépünkbe. Másrészt egészen biztosan kiszúrják a biztonsági emberek, levetetik, átvizsgálják, és ezzel nem csak a saját időnket pazaroljuk, de az utánunk következők haladását is feltartjuk.

Pólóingek provokáló felirattal

Az itthon jópofának, vagy vagánynak tűnő póló feliratok visszatetszést kelthetnek a világ sok, nálunk sokkal konzervatívabb kultúrájú országában, ezért – akár egyfajta megleckéztetésből is – esélyes, hogy az illető renitens urat-hölgyet kiemelik a sorból és egy kicsit megleckéztetik egy alapos személyes vizsgálattal és feltartják, ami adott esetben kritikus is lehet, például egy átszállásnál az időveszteség miatt.

Miniszoknya

Szigorúan tilos. Egyáltalán nem praktikus, rendkívül kínos a szűk ülésekben, amikor ki kell préselni magát az illetőnek más, ismeretlen utastársakon keresztül; például, hogy mosdóba menjen, miközben a „szebbik fele” belelóg az illető szájába. Gusztustalan és illetlen dolog.

Bőrviszketést okozó anyagból készült ruhaneműk

Nagyon megkeserítheti a hosszú repülőutat, ha ilyen anyagból készült öltözetet viselünk, mert nincs lehetőség a kicserélésére, mivel a váltás ruha a bőröndben utazik, valahol alattunk a poggyásztérben.

Bő ruhák, kapucnis felsők

A bő ruhával sok csempész fedezi az árut, amit át akar csempészni a vámon, ugyanez érvényes a kapucnira, ezért a repülőtéri biztonsági szolgálat fokozott figyelemmel kíséri ezt és egészen biztos, hogy vetkőzni kell majd, hogy ellenőrizzék, mi van alatta. Ha nem akarunk ezekkel időt veszíteni viseljünk normális, hétköznapi ruhákat, ne lepleket, bő gatyákat és kapucnis felsőket.

Az öv, nadrágszíj

Teljesen felesleges elegáns, övvel fenntartott nadrágban utazni. Minden övet levetetnek a reptéren és átvilágítják az előbb említett csempész-gyanús ok miatt. Ráadásul időveszteség is és lehet öltözködni minden transzfernél utána is majd.

Photo by Artur Tumasjan on Unsplash