Mik is azok a IoT hotelek?

Képzeljük el, hogy egy olyan hotelben foglalunk szállást, ahol nem találkozunk alkalmazottakkal: nem várnak a recepción, a bárban, az étteremben sincs felszolgáló, a szobaszervízt sem hús-vér emberek biztosítják. Pontosabban fogalmazva találkozunk alkalmazottakkal, de egy kissé eltérő formában: egy élethű, ember alakú robot, egy élénken világító, stilizált arcot ábrázoló képernyő, vagy egy velociraptor concierge öltözetben áll velünk szemben, ha a szobakulcsot vennénk át becsekkoláskor. Mindez létezik a valóságban, nem kitaláció, ráadásul működik, és sokan éppen ezért a szenzációért utaznak Japánba, az egyik ismert hotellánc valamelyik egységébe. És ez csak a kezdet. Üdv a jövőben!

A szobaszervíz már a szekrényben van: az izzasztó konferenciáról visszaérve a hotelszobába, a napi szoros ütemtervet tartva, a következő értekezletre készülve újra frissen és jó illatúan, és élire vasalva jelenhetünk meg, ha az LGStyler szekrénybe beakasztjuk ruháinkat: a kellemetlen szagokat semlegesíti, a gyűrődéseket kisimítja, akár 1 órán belül, és két érintéssel működik mindez. A szobában az okosotthon centralizált funkcióját előtérbe helyezvén a saját okos eszközünket – okostelefont elsősorban – használjuk a helyiség hőmérsékletének, páratartalmának és megvilágításának megváltoztatásához. Továbbá a smart televíziót is ugyanígy vezérelhetjük – nincs távirányító mi elveszhetne, vagy lemerüne benne az elem. Ha gyorsak voltunk ezek kipróbálásában, a bárban megkérhetjük a robot felszolgálót, hogy keverjen nekünk egy koktélt, vagy készítsen egy cappuccinot, ha kedvünk tartja beszédbe is elegyedhetünk vele, a hotel weboldalán büszkén bátorítanak erre! A röpke szusszanást követően a szobánk ajtaját az arcfelismerő kamera nyitja, nem szükséges kimondani: szezám tárulj.

Az „IoT hotel” kifejezés olyan szállodákat jelöl, amelyek az Internet of Things (IoT) technológiát alkalmazzák az ügyfélszolgáltatások javítására és a vendégélmény fokozására. Az IoT lehetővé teszi a különböző eszközök és rendszerek számára, hogy összekapcsolódjanak és kommunikáljanak egymással az interneten keresztül. Az IoT szállodákban ez azt jelentheti, hogy a vendégek könnyen kezelhetik a szobai kényelmi funkciókat egy okostelefonos alkalmazáson keresztül, például a világítást, a hőmérsékletet vagy akár a szobaszervizt. Ezenkívül az IoT lehetővé teszi a szállodaüzemeltetőknek az energiahatékonyság javítását, a biztonsági rendszerek jobb ellenőrzését és egyéb automatizált folyamatok bevezetését a vendégek szolgálatában. Az IoT hotelként való működés általában a modern és innovatív vendégélmény megteremtését célozza, miközben hatékonyabbá teszi a szállodaüzemeltetést.

Cikkünk a jelenleg is elérhető szolgáltatásokról, és a bennük rejlő lehetőségekről szól, hogyan is alakította át a dolgok internete, azaz az IoT a szállodák, szálláshelyek digitális fejlődésnek köszönhetően az általuk nyújtott kényelmi funkciókat. Ezeket vesszük sorra most.

Nem Japán az egyedüli hely, ahol ilyen formabontó újításokkal lehet találkozni, persze vitathatatlanul onnan erednek a forradalmi és innovatív ötletek. Többek között az egyik legnagyobb USA-beli hotellánc is bevezetett számos ultramodern funkciót, melyeket első körben a törzsvendégek számára tette elérhetővé. Eddig is létezett a kulcs nélküli szoba nyitásának lehetősége, de mindig kellett hozzá egy eszköz, egy RFID tag, egy plasztik kártya, stb. Jelen fejlesztésnél is a mindig a kezünk ügyében levő okostelefon van a középpontban; a mobil applikációban az online check-in mellett mi magunk választhatjuk ki az elfoglalni kívánt szobát (a befizetett szolgáltatási szintnek megfelelően persze), és a kulcsot sem kell átvennünk, hiszen azt a saját eszközünkkel váltjuk ki. Az NFC technológiának köszönhetően szobakulcsként is használhatjuk a mobilunkat, ezt nevezik digitális kulcsnak. Létjogosultságát igazolja, hogy az észak-amerikai kontinensen a tesztidőszak alatt 4-ből 3 a törzsvendégek közül majd’ 10 %-kal jobb visszajelzést adott a becsekkolás hatékonyságát illetően.

A egy másik neves hotellánc technológiai felelőse mondta: “A jövő a hangutasítással vezérelhető vendégszoba”. Rengeteg ilyen szolgáltatás van már jelenleg a piacon a lakossági felhasználás terén: az almás cég, a legismertebb internetes kereső, vagy szintén a legnevesebb kereskedelmi oldal termékei például. A feladat nehezét az adja, hogy egy hotelszobában található összes már meglévő, telepített eszközt – klíma, lámpák, televízió, árnyékolók, stb – be kell integrálni egy közös rendszerbe, ami okoshotellé emeli a konvencionális szállást. Tovább fűzve a víziót, a törzsvendégek által megadott profilokat (preferenciák, szokások) alapul véve szeretnék minél személyesebbé tenni a szálláshelyen eltöltött időt. Így a vendég sajátosságai szerint lenne előre beállítva minden, mintha csak hazatérne, és a hangvezérelt központ tényleg csak az extra óhajokért fülelne.

Kicsit merüljünk az eddig taglaltakon kívül már elérhető hotel-IoT kütyük világába.

Okostükör: a fittebb, sportosabb vendégek ébredés utáni jóga vagy torna hasznos kiegészítője. Az előre definiált edzésprogramokat vetíti, miközben látjuk magunkat is hogy helyesek a mozdulataink, jól csináljuk-e a gyakorlatot, kiegészítőként a pulzusunkat is képes megjeleníteni – mérő pánttal.
Okos képkeret: a napszakhoz, időjáráshoz, hangulatunkhoz igazodó vizuális elemeket, képeket, festményeket jelenít meg.


Információs központ: az okos képkerethez képest ez egy interaktív tábla, és ezért ennek kötöttebb az elhelyezése. Ezen minden olyan szolgáltatást és információt be lehet integrálni, amire egy megszálló vendégnek szüksége lehet. A teljesség igénye nélkül a következők: időjárás előrejelzés, valutaváltó és árfolyam, világóra, nyelvfordító, taxi rendelés, autóbérlés, kollektív programokra jelentkezés, hotel szolgáltatásokra – masszás, szauna – időpont foglalás, szobafoglalás meghosszabbítása, szobaszervíz hívása, minibár soron kívüli feltöltésének kérése.


VR-wellness: nem csak a látásunk, hanem az összes érzékelésünket bevonva repít el egy zen kertbe, óceánpartra, vagy a világ végére, annak érdekében, hogy a stressztől kicsit távolabbra kerülhessünk, lelazuljunk.

Külön említést érdemel a beacon technológia, ami a jelenlét érzékelésen alapszik. Ez esetben is az okostelefonunk az eszköz, amely a BLE (Bluetooth Low Energy) protokollt használva tudja fogadni a rövid hatótávú rádiójeleket és ezek ún. push üzeneteket tudnak indukálni a hotel megfelelő applikációja által, ha azt telepítettük előre.
Célzott ajánlatokat, vagy hasznos információkat kaphatunk attól függően hogy a hotel épületében vagy környékén merre járunk. A szórakoztató részlegen az esti programról, animátori foglalkozásokról, a wellness részlegen páros vagy családi kedvezményekről, a bárban és étteremben az aktuálisan ajánlott fogásokról és italakciókról, kostolók idejéről kaphatunk ajánlatokat, vagy gyerekeknek nyomozós-kincskeresős játékokhoz nyomokat tartalmazó információ morzsákat “dobhat fel” az alkalmazás.

Nem vagyunk tehát messze attól a kortól, amit a Különvélemény című filmben láthattunk, ahol jöttünkben-mentünkben személyreszóló ajánlatokkal szólítanak meg a hologram hostessek. A rohamosan fejlődő technológiának csak a képzeletünk szabhat határt.

Photo by Moritz-Kindler, Sebastian-Scholz, Victor on Unsplash