A mesés Mauritius – 1.rész

Vanília-szigetek egyik leszebbike a felső kategóriás turizmus bástyája az Indiai óceánban

Mauritius szigetének keleti partján napozva élvezem a trópusi napsütést, amikor a felettem árnyékot adó kókuszpálma lágyan ringatózó levelei között feltűnik egy repülő, amely most ér a sziget fölé az egyik ékeztető légifolyosón át.
A gépen ülők éppen most pillanthatják meg a szigetet és bizonyára lázas izgalom tölti el őket, hogy megérkeztek a világ egyik legszebb trópusi Paradicsomába. Arra gondolok, hogy milyen szerencsések, hiszen nekik még csak most kezdődik az a csodás kaland, amelynek során felfedezhetik Mauritius természeti, kulturális örökségeit és találkozhatnak végtelenül kedves lakóival.

Első benyomások

Mauritius-on az aktuális évszak éppen tél a megérkezésünkkor. Ez kellemes meleget, 28 fokot jelent, ragyogó napsütéssel. Fontosak mindig az első benyomások és mivel először járok az országban, rendkívül kíváncsi is vagyok. A szellő lágyan mozgatja a lépten-nyomon az út mellett a cukornád ültetvényeket, legelőször ez tűnik fel, mint jellegzetesség. Azt gondolnánk, hogy ez az iparág dominál, de Mauritius gazdasága ennél jóval diverzifikáltabb, amelyre még később kitérünk.  A másik, ami elsőre feltűnik, a kiváló minőségű utak és a baloldali közlekedés. Kevesen tudják, hogy az utak építésében magyar mérnökök és építők is jelentős szerepet vállaltak még a 80-as és 90-es években. Pedig így volt. Én Mészáros Józseftől, Mauritius Tiszteletbeli Konzuljától tudom, akivel tavaly készítettem interjút, amelyet ebben a lapszámban is teljes hosszában leadunk. Ahogy az utak építésében is szerepet vállaltak magyarok, úgy sok köztéri szobor alkotója is magyar, ezeket is látni fogjuk az utcákon, a tereken.

A sziget kialakulása

Mauritius szigete és az őt körülvevő apróbb szigetecskék több millió évvel ezelőtt vulkanikus tevékenység során alakultak ki. A sziget a Mascarenhas-szigetcsoport része, amely vulkánkitörések eredményeként jött létre. A sziget domborzata és jellegzetességei ezeknek a geológiai folyamatoknak az eredményei és bár a Mauritiust létrehozó vulkáni tevékenység jelenleg nem aktív, a vulkáni múlt bizonyítékai még mindig láthatók a sziget tájképében, amely oly jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető látványt nyújt akár a sziget belső fennsíkjain,  néhol a parton is. Csodás megfigyelni a sziget alakulásának jelen állapotát, ahogy létrejött a korallzátony gyűrű a vulkáni sziget körül, amely egy álomszép lagúnát hozott létre a szigetig bezárólag és ahogy az óceán fokozatosan beterítette a korall elporladásából keletkező homokkal a partokat, amelyet így púderfinomságú homok borít mindenhol. A parton a vízből ki-ki kandikálnak a vulkáni kövek, amelyeket az apály egyre inkább látni enged, naponta egyszer-kétszer. A korallzátonyon megtörnek az egyébként hatalmas óceáni hullámok, így a víz a partig onnan már sima, legfeljebb kellemesen hullámzik.

Első napjainkat a nyugati parton töltjük, amely ilyenkor háborítatlan, a keleti partot érik ilyenkor az erősebb szelek – a szörfösök és kite-szörfösök nagy örömére -, amelyek időnként felhőket, néha esőt is hoznak arrafelé Itt háborítatlan a víztükör. Nos, innen indulunk felfedezni Mauritius természeti, történelmi, építészeti csodáit, elsőként a Hétszínű Föld Geoparkot és azon belül is a Chamarel-vízesést.

Jó tudni

Beutazáskor a repülőtéren az országba való belépés után még meg kell állni egy egészségügyi ellenőrző pontnál, ahol ismét átnézik az útlevelünket és ellenőrzik, milyen országokban jártunk az utóbbi időben.
Van egy kötelezően kitöltendő nyomtatvány, amelyet még itthon ki kell tölteni és kinyomtatva magunkkal kell vinni, mert az országba történő belépéskor elkérik. https://safemauritius.govmu.org/ 
Egy kódot is kapunk a kitöltéskor, amelyet ott ellenőriznek. 
Helyi valutát érdemes beváltani vagy automatából kivenni, a helyi piacokon jó hasznát vehetjük.
Mauritiuson nagyrészt kreol nyelven és franciául beszélnek, noha az angol a hivatalos nyelv – a szállásokon és utazás szakmában ezt is mindenki beszéli.

A Hétszínű Föld Nemzeti Park

A csodaszép Hétszínű Föld Nemzeti Park jelenleg magántulajdonban levő terület. Ha autóval járjuk be a Parkot, sűrű dzsungelnövényzet által szegélyezett kiváló autóúton haladhatunk. Egy 3 kilométeres bekötőúton festői környezetben érkezünk először Mauritius legmagasabb vízeséséhez, a Chamarel-vízeséshez, amelyet így távolabbról tekinthetünk meg, ahogy a velünk szemben lévő hegyről, mintegy 100 méter magasságból lezúdul. Vizét a Saint Denis folyóba ömlő három különböző patak vize táplálja, mintegy 6 kilométer hosszú, trópusi erdőkön átvezető útján át, hogy azután percenként több mint 40 000 m³-t meghaladó csúcsáramlási sebességgel, erőteljesen zúgva csobbanjon az alatta elterülő völgybe, egy bazaltszikla párkányán túlnyúló ovális medencébe, a Baie du Cap-ba. A látvány a több millió éves vulkáni tevékenység látványos bemutatója is egyben. A drámai tájat két különböző korú láva alakította ki. Az aljához közeli breccsás bazaltréteg 10 és 8 millió évvel ezelőttről származik, a tetején pedig egy második, 3,5 és 1,7 millió évvel ezelőtti, köztes időszakból származó réteg fekszik.

Galéria

Mauritius gazdasága 

Ahogy a cikk elején már szó volt róla, Mauritius gazdasága nem egysíkú, nagyon is diverzifikált és számos kulcsfontosságú gazdasági ágazat járul hozzá az ország növekedéshez és fejlődéshez. Nézzük át, melyek   Mauritius főbb gazdasági ágazatai:
Turizmus: nos, a turizmus Mauritius gazdaságának egyik fő pillére. A sziget gyönyörű strandjairól, korallzátonyairól és luxus üdülőhelyeiről ismert. Az idegenforgalmi ágazat jelentősen hozzájárul a foglalkoztatáshoz, a devizabevételekhez és az általános gazdasági tevékenységhez. Tudni kell, hogy a turisztikai ágazat vezetői a high-end, vagyis a legmagasabb szintű szolgáltatások nyújtását tűzték ki célul, amelyről a Turisztika Hivatal igazgatójával készített interjúmban is részletesen lehet olvasni. Textil és ruházati ipar: Mauritius nagy hagyományokkal rendelkező textil- és ruházati iparral rendelkezik, amely különböző nemzetközi piacokra is exportálja a termékeit. Az ország olyan kereskedelmi megállapodások előnyeit élvezi, amelyek vámmentes hozzáférést biztosítanak számos országba, ami hozzájárul az ágazat növekedéséhez. Pénzügyi szolgáltatások: Mauritius pénzügyi csomóponttá fejlődött és számos pénzügyi szolgáltatást kínál, többek között banki, biztosítási és offshore befektetéseket. Kedvező szabályozási környezete és adókedvezményei mind a nemzetközi befektetőket, mind a vállalatokat bevonzották az országba.

Információs és kommunikációs technológia (IKT): az IKT-ágazat folyamatosan növekszik Mauritiuson. Az ország technológiai parkok létrehozásába és az innováció előmozdításába fektetett be, így a kiszervezett szolgáltatások, a szoftverfejlesztés és más, technológiával kapcsolatos tevékenységek célpontjává vált.
Cukoripar: történelmileg a cukor volt Mauritius gazdaságának gerince. Bár relatív jelentősége az évek során csökkent, a cukoripar még mindig nagy szerepet játszik a gazdaságban, mind exporttermékként, mind a belföldi fogyasztás szempontjából.
Mezőgazdaság: ez az ágazat magában foglalja a gyümölcsök, zöldségek, virágok és egyéb mezőgazdasági termékek termelését. Az ország célja, hogy csökkentse az élelmiszer-behozataltól való függőségét és előmozdítsa a helyi termelést. Ingatlan és ingatlanfejlesztés: az ingatlan- és ingatlanfejlesztési ágazat a külföldi befektetések beáramlásának és a lakások iránti keresletnek köszönhetően növekedést tapasztalt, különösen a luxusturizmus piacával összefüggésben.

Tenger gyümölcsei és halászat: az Indiai-óceánon való elhelyezkedése miatt Mauritiusnak olyan a halászati ipara, amely a hazai fogyasztásra és az exportra is biztosítja a megfelelő mennyiségű tenger gyümölcsét. Megújuló energia: Mauritius egyre inkább a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára összpontosít, hogy csökkentse az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

Rhumerie de Chamarel

A Hétszínű Föld természeti csodájának közelében, a Chamarel régióban, egy termékeny völgyben fekszik a híres Rhumerie de Chamarel lepárlóüzem, így aztán összekötöttük a két látnivaló megtekintését. Az idevezető úton      megcsodálhattuk a hatalmas cukornádültetvényeket, amelyeket trópusi gyümölcsök, például ananászok tarkítanak. 

A Chamarel szeszfőzde gazdag történelmi múlttal rendelkezik, amely mélyen gyökerezik a mauritiusi rumgyártás   hagyományában. A Chamarel lepárlóüzem az egyik legújabb Mauritiuson. A Couacaud család 1996-ban vásárolta meg a chamareli Domaine de l’Exil-t, ahol 220 hektáron termesztett cukornád a fő tevékenység. Több évnyi gondolkodás után a család 2008-ban úgy döntött, hogy a semmiből építi fel a lepárlóüzemet, azzal a céllal, hogy kizárólag a birtok ültetvényeiről származó cukornádléből tiszta rumot állítson elő. A következő generáció hamarosan csatlakozott a csapathoz, és ma a két legidősebb testvér áll a vállalkozás élén. Így született meg a rum iránti nagy szenvedély a Chamarel lepárlóüzemben. A lepárló kiváló minőségű rumot állít elő és vezetett túrákat is kínál, amelyen mi is részt vettünk természetesen és amely rendkívül érdekes volt a cukornád érkezésétől a rumkészítés folyamatáig és amelynek kóstoló és nagy jókedv a vége általában.

 A Rhumerie de Chamarel példa arra, hogy Mauritius hogyan ötvözi természeti szépségét, kulturális örökségét és mezőgazdasági erőforrásait, hogy egyedi és emlékezetes turisztikai élményeket teremtsen.