Marokkó 1. rész

Királyi városok és mások

Ki ne álmodozott volna arról, hogy a Szahara homokdűnéin tevegel, az Atlanti óceán hullámain szeli a habokat egy hajó fedélzetén, vagy egy szörfdeszka hátán, hőlégballonról csodálja meg a Szahara végtelen homokdűnéit vagy hogy a lélegzetelállítóan szép rijádok, a történelmi királyi paloták végtelen sorában, szépségében gyönyörködik? Marokkó a mesés Kelet egyik legragyogóbb gyöngyszeme. Az északról a Földközi-tenger, nyugatról az Atlanti-óceán hullámaitól ölelt észak-nyugat afrikai ország gazdag történelmével, meseszép építészetével, változatos természeti szépségeivel mindannyiunk bakancslistáján szerepel.  Marokkó a királyi városok hazája, az arab és a berber kultúra csodás egyvelege. Egészen biztosan lenyűgöz minket, de másképp, mit vártuk. Marokkó, történelmi és természeti szépsége mellett egy modern, erős ország is. Szerencsénk volt ízelítőt kapni ebből egy országjáró túra során és most igyekszünk megmutatni azt a számtalan szépséget és újdonságot, amelyben részünk volt.

Marokkó nevének eredetét sokféleképpen magyarázzák, talán „A nyugati terület királysága” a legismertebb.  Az ötödik legerősebb gazdasággal büszkélkedő afrikai ország jelentős befolyással bír az arab országokra és az egész kontinensre is. A gazdaság hajtó ágazatai a mezőgazdaság, a turizmus és a feldolgozóipar. Az ország sokféle növényt termel, beleértve a búzát, az árpát, az olajbogyót, a citrusféléket és a zöldségeket. Marokkó a műtrágyákban használt foszfátok egyik legnagyobb termelője is. Marokkóban élénk idegenforgalmi ágazat működik, amely jelentősen hozzájárul az ország gazdaságához. Az ország gazdag történelme, változatos kultúrája és lenyűgöző tájai minden évben turisták millióit vonzzák. A népszerű turisztikai célpontok közé tartoznak a királyi városok, az óceánparti üdülőhelyek, az Atlasz hegység tájai és a Szahara. Az ország növekvő különféle gyártási ágazatokkal rendelkezik, amelyek egyebek mellett textileket, ruházatot és autóalkatrészeket gyártanak. Az ország az elmúlt években jelentős külföldi befektetéseket is vonzott, különösen az autóiparban és a repülőgépiparban. A szolgáltatási szektor szintén fontos része Marokkó gazdaságának. Az ország jól fejlett banki és pénzügyi szektorral, valamint növekvő információs technológiai iparral rendelkezik. Éghajlatát illetően északon alapvetően a mediterrán, az ország belső területein a forró sivatagi éghajlat jellemzi, de jelentős befolyással bír a nyugati partvidéken az Atlanti-óceán, illetve az országot átszelő Atlasz hegység is a klímára, ezért készüljünk fel rá, hogy mindenből kapunk egy kicsit egy országjáró út során. Marokkó gasztronómiájának külön cikket szentelünk, oly nagy hatással volt ránk.

Királyi városok

Marokkóban négy olyan un. „királyi város” található, amelyek a legjelentősebb szerepet játszották az ország történelmében, kultúrájában és építészetében. Ezek a következők:
Marrákest 1062-ben alapította az Almoravid-dinasztia és több mint két évszázadon át Marokkó fővárosaként szolgált. Nyüzsgő piacairól, ősi palotáiról és a híres Jemaa el-Fnaa térről ismert, amely éjszaka életre kel étel standjaival, utcai előadóművészekkel és kígyóbűvölőkkel.
Fez –Idrisz ibn Abdalláh ibn al-Haszan, az Idriszida-dinasztia első uralkodója alapította 789-ben, a várost Marokkó szellemi, kulturális és vallási szívének tartják. Itt található a világ legrégebbi egyeteme, az Al Quaraouiyine Egyetem, amelyet 859-ben alapítottak. A város jól megőrzött középkori épületeiről és az óváros ókori bőrgyárairól is híres. 1912-ig a királyság fővárosa volt.
Meknesz – a 17. században alapította Moulay Ismail szultán és az ország fővárosaként szolgált. Lenyűgöző műemlékeiről ismert, beleértve a Bab Mansour kaput, a Heri es-Souani magtárakat és Moulay Ismail mauzóleumát.
Rabat – Marokkó fővárosa, melyet az Almohad-dinasztia alapított a 12. században. Olyan történelmi helyeiről ismert, mint az Udayas Kasbah, a Hassan-torony és a Chellah Necropolis. Rabatban található a marokkói király hivatalos rezidenciája és több kormányzati épület is.

Marrákes – az élő történelem, a királyi városok gyöngyszeme

Érkezhetünk Marrákesbe, ahogy mi is tettük, hiszen az ország legnagyobb városaiban vannak nemzetközi repülőterek. Vízum nem szükséges a Magyarországról utazóknak; az előfordulhat szúrópróba szerűen a reptéren, hogy érdeklődne a szállást illetően, ahol tartózkodni fogunk, ahogy ez más országokban is megesik. Marrákest, a „vörös várost”-t, a királyi városok egyik legszebbikét 1062-ben alapította az Almoravid dinasztia  és több, mint két évszázadon át Marokkó fővárosaként szolgált. Marokkó építészete egyedülálló és nagy hatással volt a környező országok építészetére, összetéveszthetetlen stíluselemeivel, gazdag színeivel és egyedi mintáival. A világhírű marokkói építészet mesterműveivel találkozhatunk   Marrákesben. 

A számtalan építészeti csoda közül az elsők között megemlítendő a Bahia palota. Ez a 19. századi palota komplexum gyönyörű kertjeiről és összetett csempés díszítéseiről ismert. Az épületegyüttes több szárnyból áll, melyet bonyolult folyosók kötnek össze, a belső udvarokon gazdag kertek pompáznak szökőkutakkal. Nincs két egyforma mozaik díszítés, a padlók, a plafonok és még az udvarok talapzatát is centiméterenként, művészien összeállított mozaikok díszítik.   

A város másik szimbóluma, az Almohad építészet és általában a marokkói mecset-építészet klasszikus példája, a központi helyet elfoglaló Kutubia mecset, amely a legnagyobb mecset Marrákesben. A 77 méter magas minarettel rendelkező, homokbarna színű klasszikus marokkói épület olyan utódokat inspirált, mint a sevillai La Giralda, vagy a rabati Hassan torony, 

amelyeket nem sokkal később építettek. A mecsettől induló és utcákat, tereket összekötő piacok sorának egyik végállomása a híres Dzsema el Fna nevű tér, amely a város medinájában híres utcai előadóművészeknek, élelmiszer árusoknak és piaci standoknak ad otthont, ahol a fűszerektől és teáktól kezdve a ruhaneműkig mindent árulnak; ez Marokkó, egyben Afrika legnagyobb forgalmú hagyományos piaca.

A város összes nevezetességét nem lehet itt megemlíteni, de mindenképpen szót kell ejteni, a Majorelle Garden-ről, amely egy egyhektáros botanikus kert és művészi tájkert. A francia orientalista művész, Jacques Majorelle készítette csaknem negyven éven keresztül, 1923-tól kezdve, és egy kubista villa is a részét képezi, amelyet Paul Sinoir francia építész tervezett az 1930-as években és melyet később a híres divattervező Yves Saint Laurent vásárolt meg. A hihetetlenül szép kert és a villa is nyitva áll egy múzeummal együtt a nagyközönség előtt, sőt még egy berber múzeumnak is helyet ad.

Agafay – hőlégballon túra és luxus a szaharában

Mindössze egy rövid, negyven kilométernyi autóútra Marrákestől, érintetlen vörös sziklás vidéket találunk, a hatalmas és fenséges, kanyonokból, dűnékből, hegygerincekből és szurdokokból álló Agafay fennsíkot.   Az itt található, mintegy 600 hektárt birtokló luxus kemping páratlan kényelmet és színvonalat biztosít a Szaharát megismerni vágyóknak, ahol a medencéből akár az Atlasz hegység távoli körvonalaiban is gyönyörködhetünk. Innen indulhatunk azokra az extrém túrákra, ahol hőlégballonokkal szállhatunk a mesés afrikai táj fölé vagy quadon, tevén járhatjuk meg azt kilométereken át, kinek-kinek kedve szerint.

Agadir – hamisítatlan hófehér nyaralóváros az Atlanti óceán partján

Utunk következő állomása az Atlanti óceán partján fekvő hamisítatlan nyaralóváros, Agadir. Hófehér házai, meseszép villái, elegáns szállodái között a közterek kifogástalan zöld gyeppel, gondosan ápolt kertekkel üdítően hatnak. Az 1500-as évek elején a portugálok nem véletlenül alapítottak itt kikötővárost, a helyszín kiválóan alkalmas a kereskedelemre. A turizmus mellett manapság nagyrészt a halászat és a halfeldolgozás a legjelentősebb iparág, valamint a fémipar, melyhez a hajón történő szállítás adott a kikötőből. Nyaralni bizonyosan ide jönnénk, ha választani kellene, mert ugyan a város  szubtrópusi száraz éghajlatú, de ezt  az Atlanti óceán jelentősen befolyásolja, így lényegesen kellemesebb az idő, mint a szaharai városokban. A város az Atlanti-óceán mentén húzódó gyönyörű homokos strandjairól ismert. Kellemes klímájával együtt a napozás, úszás és vízi sportok kedvelt célpontja, híres szörfparadicsom. A part mentén számos szörfiskola és kölcsönző is található. A város mellett külön kis kolónia hódol e sportnak, ahol a hullámok erősebbek és a versenyszerű szörfözésre is alkalmasak.

Látnivalókban sincs hiány, Agadirban található Marokkó egyik legnagyobb piaca, a Souk El Had, amely nyüzsgő utcácskáiban az árusok a hagyományos marokkói kézműves termékektől kezdve a fűszereken át a textilekig, friss gyümölcsökig mindent kínálnak. 

A Marina – a kikötő és környéke egy modern fejlesztés eredménye, amely luxusjachtjaival, színvonalas vízparti éttermeivel, kávézóival és üzleteivel vonzza a látogatókat. Kedvelt hely a kellemes sétákhoz és az óceán látványának élvezéséhez egy kiváló vacsora mellett.

De ezzel még nincs vége a látnivalóknak. Modern felvonó visz fel minket Agadir erődjébe, az Oufla Kashbahba, amelyről egyre szebb kilátás nyílik a városra, ahogy egyre magasabbra jutunk. Megéri felmenni, a körpanoráma egyszerűen lenyűgöző. 

Tippek és javaslatok Marokkóba történő utazás előtt

  • Nézzünk utána az időjárásnak – az ország egyes tájai, városai között jelentős eltérés lehet elhelyezkedésüktől függően.
  • Tanuljunk meg néhány arab és francia szót – segítségünkre lehet a helyiekkel való kapcsolattartásban
  • Öltözködjünk visszafogottan – Marokkó muszlim ország és a helyi szokások tiszteletben tartása miatt a nyilvános helyeken a karokat és lábakat takarjuk el.
  • A szeretet megnyilvánulása sem kívánatos nyilvános helyeken, úgymint az ölelkezés és a csókolózás.
  • A programokat érdemes előre lefoglalni, mert rendkívül népszerűek, mint például a hőlégballon túrák, a tevegelés, vagy a quadozás.
  • Ne fotózzunk senkit engedély nélkül, különösen a nőket és a gyermekeket. Ez tiszteletlenségnek számít és sérti a helyieket.
  • Különböző utcai előadásoknál, ha fényképezünk, ne csodálkozzunk, ha utána pénzt kérnek tőlünk – ez ott így szokás.
  • Pénzt bárhol tudunk váltani utcai bankautomatáknál, sőt a hotelekben is. Lehet vinni más valutát is, elfogadják azokon a helyeken, ahol nincs bankkártyás fizetési lehetőség, de előtte tájékozódjunk az árfolyamokról.

Galéria

Taghazout – a bohém szörfparadicsom

Előző cikkemben utoljára Agadírban jártunk, a hófehér Atlanti-óceán parti nyaraló Paradicsomban. Nos, ha eljutunk Agadírba, feltétlenül autózzunk át Taghazout festői, nagyrészt kék-fehér színekben pompázó kisvárosához. Mindössze 19 kilométernyi távolságra van, a parton kiváló autóúton élvezhetjük az Atlanti óceán türkizkék látványát. Több meseszép partszakasz, plázs mellett, illetve a partot övező dombokon inkább felettük autózunk el, a közelben láthatóan számos szálláshely lehetőséggel, így megfontolhatjuk, hogy a nagyváros helyett esetleg itt töltenénk-e inkább a nyaralást vagy annak egy részét. A helyi vizek a verseny szörfözésre is alkalmasak, ezért a fiatalabb korosztály nagyon kedveli és a világ minden tájáról vonzza a szörfösöket. Taghazout híres az állandó és jó minőségű hullámairól, amelyek megfelelnek a kezdőktől a haladó szörfösökig mindenkinek. Marokkó híres szörf központjaként tartják számon.

Szavíra – az ókori városka, mely zenei zarándokhellyé vált

Az Atlanti-óceán partján tovább autózva észak felé elérjük a csodaszép középkori városkát, Szavírát. Hangulata valóban középkori az egykor a karthágóiak alapította településnek, ódon sikátoraiban mintha megállt volna az idő, az ősi zsidó negyed is az egykori építészeti stílus jegyében épült, tanúskodva a vallások közötti tolerancia korai meglétéről. Ez a környék a Medina az egyik csücskén egy szintén korabeli erőddel az UNESCO Világörökség része, nem véletlenül.
A városka különleges hangulata sok művészt inspirált, olyan nagyságok fedezték fel, mint Jimi Hendrix, akit követtek a nyugat-európai és amerikai hippik, sokan gyökeret is eresztettek itt. Szavíra híres az évente megrendezett Gnawa Világzenei Fesztiválról is, amely a gnawa nép hagyományos zenéjét ünnepli. A fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek zenészek és látogatók. A városka a „Trónok harca” című népszerű televíziós sorozat forgatási helyszíneként szerzett további hírnevet. A sorozatban Astapor városaként szerepelt. A gazdag történelme mellett Szavíra a kultúrák egyedülálló keveredéséről is híres, de legalább ennyire azokról a híres partszakaszairól, ahol a strandolás mellett az erős szelek miatt a vízi sportok szerelmeseinek kedvenc találkozó helye is, különösen a széllovasoknak, valamint a wake board és a kite surf szerelmeseinek.
A városka nyüzsgő halászkikötőjében szemtanúi lehetünk a hagyományos halászatnak és a nyüzsgő halpiacnak. A városka ismert kézműves mesterségeiről, különösen a famegmunkálásról és az ezüst ékszerekről. A nyüzsgő helyi piacok a helyi kézműves termékek széles választékát kínálják, beleértve a textíliákat, kerámiákat és hagyományos marokkói árukat.

Közlekedés  

A marokkói közlekedés igen sokrétű és fejlett, alkalmazkodva a nagy országba érkező rengeteg turistához, valamint az ország lakosságának országon belüli igényeihez is. Nézzük csak az országba érkezés lehetőségét.
Marokkónak számos városában van nemzetközi repülőtér, íme:
Casablanca Marokkó legnagyobb városa, itt található az ország legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, a Mohammed V. nemzetközi repülőtér (CMN).
Marrákes az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, a nagy forgalmat a Marrakech Menara Repülőtér (RAK) szolgálja ki.
Agadir óceánparti városába az Agadir-Al Massira Airport (AGA) nemzetközi repülőtérre érkezhetünk, amely belföldi és nemzetközi járatokat is kiszolgál.
Fez az ország harmadik legnagyobb városa, itt található a Fes-Saïss repülőtér (FEZ), amely számos európai célállomásra indít és fogad nemzetközi járatokat.
Tanger – Marokkó északi részén található, és itt van a Tangier Ibn Battouta Airport (TNG) nemzetközi repülőtér. Fontos közvetítő az ország északi régióiba látogató utazók számára.

A marokkói városokban a tömegközlekedés rendszere eltérő. Íme egy rövid áttekintés e témában:
Buszok: a buszok a marokkói városokban a tömegközlekedésben a leggyakoribbak. Az olyan nagyvárosok, mint például Casablanca, Marrákes, Rabat vagy Fez kiterjedt buszhálózattal rendelkeznek; ezek a buszok a városon belüli különböző városrészeket kötik össze, és helyközi szolgáltatásokat is nyújtanak.
Vonatok: Marokkó jól fejlett vasúti hálózattal rendelkezik, amelyet a nemzeti vasúttársaság, az ONCF (Office National des Chemins de Fer) üzemeltet. A vonatok az olyan nagyvárosokat kötik össze, mint Casablanca, Marrákes, Rabat, Fez, Tanger és még sok más. A vonatok viszonylag kényelmes és hatékony közlekedési módot kínálnak rövid és hosszú távon egyaránt.
Villamosok: Marokkó egyes városaiban, például Casablancában, Rabatban és Rabat-Saléban modern villamos rendszerek vannak. Ezek a villamosok kényelmes közlekedést biztosítanak a városon belül, összekötve a különböző városrészeket.
Grand Taxik: az un. Grand Taxik megosztott taxik, amelyek rögzített útvonalakon közlekednek városok és települések között. Általában nagyobb járművekről van szó, és több utas befogadására is alkalmasak. A Grand Taxisokat gyakran használják helyközi utazásokhoz és akkor indulnak, amikor tele vannak.
Petit Taxis: a Petit Taxik városokon belül működnek. Általában városon belüli rövid távú utazásokra használják, és kényelmes közlekedési módot jelentenek a közlekedéshez. A Petit taxik általában a városnak megfelelő színkóddal vannak ellátva, például Casablancában piros vagy Marrákesben kék színűek, költségük kicsit magasabb csak a buszokénál.
Közös kisteherautók és buszok: a hivatalos tömegközlekedési rendszereken kívül megtalálhatók az un. közös kisteherautók és buszok is, különösen a kisebb városokban és vidéki területeken. Ezek rugalmas menetrenddel és útvonalakon működnek és a helyiek gyakran használják őket ingázáshoz és rövid távú utazásokhoz.
Ha autóval kívánunk utazni, remek autópálya hálózat áll a rendelkezésünkre; érdekességként: itt forgatták a Mission Impossible filmek egyik legragyogóbb motoros üldöző jelenetét.

Casablanca – elegáns óceánparti nagyváros és pénzügyi központ

Nos, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem ezt a városlátogatást vártam a legjobban. Marokkó számtalan gyönyörűsége mellett fantáziánkat felcsigázta a háborús időkben játszódó Casablanca című film és annak helyszíne. Sokat kellett autóznunk, mire ideértünk az előző városból és bizony nagyot dobbant a szívem, amikor megláttam a várost jelző táblákat az út mentén. Hamarosan be is gurultunk a városba, amely sok nagy meglepetéssel szolgált. Csodaszép, ápolt kertekkel ölelt elegáns lakónegyedeken haladtunk át, majd a város hatalmas, modern felhőkarcolói magasodtak fölénk – pont a gazdasági és a banknegyedhez vezető úton át sikerült érkeznünk. Az Atlanti-óceán partján fekvő csodaszép város több „leg”-gel is büszkélkedhet: Casablanca Marokkó és a Maghreb régió legnagyobb városa, az ország gazdasági és üzleti központja. A város kikötője a legnagyobb és legforgalmasabb Marokkóban, az ország nemzetközi kereskedelmének jelentős részét bonyolítja le. Létfontosságú szerepet játszik Marokkó és a világpiac összekapcsolásában. Itt található az ország ipari üzemeinek több, mint a fele és az ipari foglalkoztatottak 60 %-a. A nemzetközi légiutasok több mint fele Casablanca repterére érkezik, illetve innen indul el.
A város nagyon is élhető, de mindenképpen élvezhető az itt lét, többek között a következő építészeti csodák miatt. A város ad otthont a csodálatos II. Hassan mecsetnek, amely a világ egyik legnagyobb mecsetje. Lenyűgöző építészeti megoldásokkal, köztük egy 210 méteres minarettel rendelkezik, és részben az Atlanti-óceán felett helyezkedik el. Építészeti stílusait illetően Casablanca a modern építészetéről ismert, amelyben a francia gyarmati, a neoklasszikus, az Art Deco és a kortárs stílusok keverednek. Modern felhőkarcolói luxus apartmanoknak, hoteleknek és cégeknek is otthont adnak. A Casablanca Corniche, vagyis a pálmákkal szegélyezett elegáns vízparti sétány lenyűgöző kilátást nyújt az óceánra. A város gyönyörű strandokkal is büszkélkedhet.
Tömegközlekedési rendszere igen fejlett, a legnépszerűbb a busz, de óriási villamos hálózata is van és a város a vasúti közlekedés központja is egyben. Casablanca igazi légi, tengeri, vasúti és autópályaközpont. Repülőtere több mint hatvan légitársaság érkező és induló repülőgépeit szolgálják ki.

A Casablanca mítosz

Casablanca, az 1942-ben bemutatott klasszikus film, a Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével készült „Casablanca” révén vált világszerte ismertté. A számunkra magyar rendezője és egyik magyar szereplője miatt oly kedves filmet széles körben filmművészeti remekműnek és minden idők egyik legjobb filmjének tartják és bár a filmet elsősorban Hollywoodban forgatták, nagymértékben népszerűsítette a város nevét és rendkívül ismertté tette azt. Mi is meglátogattuk a filmben szereplő Rick’s Cafe-t, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a Casablanca című filmklasszikusban Humphrey Bogart és Ingrid Bergman által híressé tett bárt utánozza, de sajnos zárva volt éppen.
Az évek során számos mítosz és tévhit alakult ki, amelyek hozzájárulnak a filmet övező misztikumhoz, íme néhány ezek közül:
„Játszd újra, Sam! – „A filmmel kapcsolatos egyik leghíresebb mondatot, a „Játszd újra, Sam!” mondatot gyakran Rick Blaine (Humphrey Bogart) karakterének tulajdonítják. A filmben azonban a tényleges szöveg a következő volt: „Play it, Sam. Játszd az ‚Ahogy múlik az idő’ címűt.” A téves idézet mára örökre beivódott a populáris kultúrába.
Casablanca városa – a filmhez fűződő ikonikus asszociáció ellenére a „Casablanca” csak egy kis részét forgatták a marokkói Casablanca városában, nagy részét hollywoodi stúdióban forgatták. A helyszíni jelenetek minimálisak voltak és a beállításokra és háttérfelvételekre szorítkoztak.
A befejezés – a film befejezését, amelyben Rick Blaine kimondja ezt a híres mondatot: „Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete”, egyes nézők úgy értelmeztek, hogy Rick és Ilsa (Ingrid Bergman) valószínűleg újra egymásra talál majd. A film azonban szándékosan homályban hagyja a jövőjüket, így a nézők saját vágyaik és képzeletük szerint értelmezhetik a befejezést.
Valós események – bár a „Casablanca” a második világháború és Casablanca német megszállása idején játszódik, a film maga fikciós mű. Az ábrázolt szereplők és események nem valós személyeken vagy történelmi tényeken alapulnak. A történet és a helyszín a filmben a szerelem, az önfeláldozás és az erkölcsi dilemmák kérdéseinek színteréül szolgál.
E mítoszok és tévhitek ellenére a „Casablanca” továbbra is rendkívül szeretett és nagyhatású film, amely maradandó nyomot hagyott a populáris kultúrában. Az ikonikus karakterek, az emlékezetes párbeszédek és az időtlen témák továbbra is rabul ejtik a közönséget és hozzájárulnak a filmet övező tartós rajongáshoz.

Rabat – követségek és paloták

Mintegy 87 kilométert autózunk tovább, hogy elérjük a szintén az Atlanti-óceán partján fekvő fővárost, Rabatot. A tip-top, patyolattiszta és tökéletesen rendezett történelmi város az ország hetedik legnagyobb városa, lakossága körülbelül 580 000 fő, a Rabat-Temara és Sale agglomerációval együtt pedig mintegy 1,8 millió lakost számlál. Az egykori királyi városok egyike fővárosként ma a diplomácia központja, itt található az összes nagykövetség és fontos kormányzati hivatal. Gazdasági szerepét tekintve pedig fontos textilipari, élelmiszer-feldolgozó és építőipari tevékenység helyszíne, de természetesen a turizmus egyik központja is. Vonattal az ONCF rendszeren keresztül, repülővel pedig a közeli Rabat-Salé repülőtéren keresztül érhető el.
A bakancslistákon és a hivatalos turisztikai rangsorokon igen előkelő helyet elfoglaló Rabat Medinája tradicionális házaival, történelmi műemlékeivel és nyüzsgő piacaival az UNESCO Világörökség része és méltán, a hófehér házak hűvös levegőt megtartó keskeny utcácskáin sétálgatva mesevilág nyílik meg előttünk. Ahogy belépünk a díszesebbnél-díszesebb tradicionális marokkói kapuk mögé, álomszép rijádok rejtőznek mögöttük, amelyek akár családok lakhelyeként, akár elsőosztályú éttermekként funkcionálnak, elvarázsolnak minket. Ha lehet, még szebbek, mint a képeken korábban, amelyeken ilyeneket láttunk.
A történelmi műemlékek közé tartozik az Oudayas Kasbah, egy festői fellegvár, amely a Bou Regreg folyó torkolatánál egy dombon található a Medina negyed szomszédságában, szintén az UNESCO Világörökség része. A Kasbah közelében található gyönyörű Andalúziai kert békés oázist jelentenek a város szívében. A buja zöld növényzet, a szökőkutak és a színpompás virágok nyugodt kikapcsolódást biztosítanak ebben a művészien kialakított, szökőkutakkal gazdagított kert-együttesben.
A Királyi palota is Rabatban található, amely a marokkói király hivatalos rezidenciája. Bár a palota nem látogatható, nagyszerű kapuit és gyönyörű építészeti megoldásait érdemes kívülről megcsodálni.
A Hassan-torony lenyűgöző, egy 12. századból származó, befejezetlen mecset minaretje; annak idején Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, az Almohad Kalifátus harmadik kalifája rendelte meg és a tornyot a világ legnagyobb minaretjének szánta, amely, ha elkészült volna, a nyugati muszlim világ legnagyobbja lett volna.
Rabat ugyanakkor modern főváros, remek tömegközlekedéssel, kiváló elérhetőségekkel a nemzetközi közlekedést illetően is. Számtalan zenei és kortárs művészeti fesztivál otthona. A Bou Regreg Corniche vagyis a parti sétány elegáns és pihentető helyszín a nyugodt sétákhoz, piknikezéshez, amely oly igen népszerű az egész országban és a folyóra és az Atlanti-óceánra nyíló kilátás élvezéséhez.

Marokkó, a futball nagyhatalom  

Marokkó óriási sikerét látva a legutóbbi Futball Világbajnokságon kíváncsi voltam arra, hogy mi áll eme hihetetlen eredmény, nevezetesen az ott elért negyedik helyezés mögött. Biztos voltam benne, hogy szisztematikus tehetségkutatás és nevelési rendszer az, amely olyan kvalitású játékosokat nevel ki, akik utána a legerősebb futball ligáknál kapnak remek szerződéseket, illetve nemzeti tizenegyüket ilyen diadalra tudják vinni. Nos, ez így is van.
Marokkó különböző tehetségkutatási programok és futballakadémiák révén óriási erőfeszítéseket tesz a fiatal labdarúgók fejlesztésére és nevelésére. Míg országszerte számos akadémia és ifjúság fejlesztési program létezik, az egyik legkiemelkedőbb intézmény a VI. Mohammed Labdarúgó Akadémia (Académie Mohammed VI de Football). Óriási szerencsénk volt, hogy itt látogatást tehettünk és a saját szemünkkel tudtunk megbizonyosodni az itt végzett rendkívül alapos munkáról az Akadémia osztály termeiben, sportpályáin, rekreációs és egyéb helyiségeiben.
A 2006-ban alapított VI. Mohammed Labdarúgó Akadémia célja a 12 és 18 év közötti tehetséges fiatal játékosok felkutatása és képzése. Az Akadémia nem csak a futballtudásra, hanem az iskolai oktatásra és a személyes fejlődésre is nagy figyelmet fordít. Az Akadémia korszerű létesítményeket biztosít számukra, beleértve az edzőpályákat, tornatermeket, tantermeket és szálláshelyeket. Olyan átfogó képzési programot kínál, amely magában foglalja a technikai és taktikai képzést, a fizikai kondicionálást és a mentális felkészítést. Az Akadémia nevelői és oktatói, edzői nagy hangsúlyt fektetnek a fegyelemre, a csapatmunkára és a személyiségfejlesztésre. A labdarúgó-képzés mellett a diákok olyan tantárgyakból is oktatásban részesülnek, mint a nyelvek, a matematika és a természettudományok, így biztosítva a labdarúgó karrier építése mellett a teljes körű képzést. Az akadémia számos neves marokkói labdarúgót nevelt ki, akik mind hazai, mind nemzetközi csapatokban játszottak. Néhány végzős diák különböző ifjúsági szinteken képviselte Marokkót, sőt, európai profi klubokhoz is eljutottak. A róluk készült számtalan fotó az Akadémia épületeinek folyosóit gazdagítja.

Fez – bőrfestés, kerámiák és ókori egyetem, a futball nagyhatalom  

Nos, ha autóval megyünk tovább, márpedig azzal megyünk ezen az utunkon Marokkóban, Fez olyan két órányira van kényelmes vezetéssel Rabattól. Fez, az egykori királyi város pedig olyan, hogy azt bizony látni kell. Az ország egyik legősibb és kulturálisan, történelmileg legjelentősebb városa jól megőrizte történelmi helyszíneit, hagyományos építészetét. Olyannyira, hogy itt található a világ legrégebben alapított és folyamatosan működő egyeteme, amelyet ugyan eredetileg mecsetnek építettek, de folyamatosan elkezdték benne különféle tudományok oktatását az idők során; nos ez az Al Qarawiyyin egyetem, amelyet a 9. században alapítottak és amely a történelem során meghatározó szerepet játszott az iszlám tudományban és oktatásban.
Fez történelmi Medinája az UNESCO Világörökség része, a világ egyik legnagyobb és legimpozánsabb középkori belvárosa. Szűk utcácskák, nyüzsgő piacok, történelmi épületek labirintusa. A Medina bepillantást enged Marokkó gazdag történelmébe és hagyományos életmódjába. Órákig bolyonghatunk benne, nem árt helyi vezető kíséretét kérni, mert nem egyszerű kitalálni belőle.
És igen – a híres-nevezetes bőrcserzés. A korábban képeken oly sokszor megcsodált hatalmas festő medencék… Fez híres hagyományos bőrcserzőműhelyeiről, ahol a bőrgyártás ősi technikáit ma is gyakorolják. Szemtanúi lehetünk a festési folyamatnak, a közeli teraszokról remek panoráma nyílik a cserzőüzemekre. Érkezéskor menta leveleket kapunk, a műveletek jellegzetes szagát tompítandó. A megtekintett munkák után többszintes épületek hatalmas bőráru üzleteiben válogathatunk a kiváló minőségű termékekből, nagyon jó áron, érdemes hazahozni valamilyen szuvenírt tőlük.
Fez a marokkói kézművesség központja is, különösen a bonyolult kerámiákról, a rézműves termékekről, a textíliákat illetően. Óriási élmény, ahogy az agyag kemencében történő kiégetésétől az ici-pici díszek elkészítéséig végig nézhetjük, amint az álomszép kerámiák, csempék, házi szökőkutak elkészülnek centiről-centire, aprólékos finom munkával. A város kisebb-nagyobb műhelyei a kézzel készített termékek kincsesbányáját kínálják, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy megfigyelhessük a kézműveseket munka közben.
Fez gazdag történelméről és kulturális örökségéről híres, ahogy már említettem, többek között a város számos gyönyörű mecsetnek is otthont ad, amelyek a gyönyörű iszlám építészet remekeinek mesterművei. Íme néhány ezek közül: a már említett Al-Qarawiyyin mecset és egyetem, amely egy építészeti csoda, bonyolult díszítésekkel és lenyűgöző minarettel. A Bou Inania Madrasza és mecset a 14. századból épült mecset lenyűgöző csempézéséről és bonyolult faragványairól ismert, a Marinid építészet figyelemre méltó példája. Az Al-Andalus mecset Fez nagymecsetjeként is ismert, az Idrisid-dinasztia uralkodása alatt épült a 9. században. A város ősi utcáinak és sikátorainak felfedezése során még számos rejtett építészeti gyöngyszemre bukkanhatunk, amelyek mindegyike egyedi szépséggel és történelmi jelentőséggel bír.

Köszönjük utunkat
a Marokkói Nemzeti Turisztikai Hivatalnak!