Kubai Kalandozások 2. rész

Vamos a la Playa!

Kuba számtalan kulturális, történelmi, művészeti kincse mellett az egyik legnagyobb vonzereje az a mintegy 5400 kilométernyi tengerpart, amely a Karibi-térség egyik legnagyobb partszakasza. Az ország híres gyönyörű, fehér homokos strandjairól és kristálytiszta, a csak itt található „Karibi-zöld” színű vizéről. A Karib-tenger partvidéke és a számos kisebb sziget változatos lehetőségeket kínál a turisták számára, beleértve a vízi sportokat, a búvárkodást, a vitorlázást. A tengerparti turizmus Kuba gazdaságának fontos részét képezi és az ország nagy erőfeszítéseket tesz a part menti területek fejlesztésére és fenntarthatóságára.

Ki ne hallott volna Varadero-ról, a híres nyaraló városról, amelynek partvidékét az elmúlt években beválasztották a világ 10 legjobb strandja közé; további kiemelkedő siker az, hogy 2023-ban a Cayo Santa María strand a kilencedik, a Cayo Guillermo-ban található Playa Pilar pedig a 12. helyen végzett. Hasonlóképpen, a Wanderlust szaklap a World Travel Market 2023. vásáron a világ legkeresettebb szigetének, mint úti célnak járó arany díjat ítélte oda Kubának. Díjak, sikerek vannak tehát bőven.

Vamos a la playa!

Nos, mi most nem a már oly annyira ismert Varaderót látogattuk meg, hanem a fent már említett Cayo Guillerm-tt és a környező szigeteket, amely a Jardines del Rey-t alkotó számos öböl és szigetek egyike. Jardines del Rey- ről (jelentése: A király kertjei – szigeteket 1513-ban spanyol hódítók nevezték el királyuk, II. Ferdinánd aragóniai király tiszteletére) valljuk be, nem igen hallottunk még. Nos, ez egy szigetcsoport Kuba északi partjainál, Ciego de Ávila és Camagüey tartományok északi részén. Geológiai érdekessége, hogy egy korallzátony-rendszeren alakult ki. A Sabana-Camagüey szigetcsoport részét képező zátony kétszáz kilométer hosszan, északnyugat-délkeleti irányban húzódik, megőrzött, ép állapotban, számos tengeri fajnak adva otthont, rákfélék, puhatestűek, teknősök, delfinek, cápák és mintegy 26 korallfaj is él itt. 

A természet védelme miatt hozták itt létre a Bagá Nemzeti Parkot is (Parque Natural El Bagá) 2002. decemberében, a korábbi Cayo Coco reptér területéből is elvettek emiatt. A Nemzeti Park 69 hektárnyi erdőt és lagúnát foglal magába Cayo Coco-n és a környező öblökön. Érdekes állatokat bemutató kiállítást is találunk itt a helyi krokodilokkal, leguánokkal és flamingókkal.

Jardines del Rey-t alkotó számos öböl és sziget közül a legfontosabbak – északról-délre haladva:

Cayo Guillermo, Cayo Coco, Cayo Romano, Cayo Guajaba, Cayo Sabinal.

További környező szigetek: Cayo Santa Maria, Cayo Paredon Grande, Cayo Cruz és Cayo Confites.

Nos, ebben a természetileg oly rendkívüli környezetben, Jardines del Rey-en az utóbbi években mintegy 30, nagyrészt 4 és 5 csillagos szálloda épült, valamint házak, aparthotelek és bungalók, amelyek mintegy 10 000 szobával tudják fogadni az itt nyaralni vágyókat. A hotelek All Inclusive ellátásra rendezkedtek be, ami az utasoknak rendkívül kényelmes. A szállodák hatalmas területeken helyezkednek el, több étteremmel és bárral, egyéb szórakozási lehetőségekkel és természetesen a meseszép Karib-tengerrel.

Hasonlóképpen, Ciego de Avila és Moron városokban, a történelmi és kulturális érdekességekkel rendelkező helyszíneken, különböző létesítmények és éttermek garantálják a kényelmes tartózkodást.

A két legjelentősebb sziget Cayo Coco és Cayo Guillermo  a vízi sportok és a pihenés természetes helyszínei, korallzátonyok által védett strandokkal és bőséges erdős növényzettel, amely változatos állatvilágnak ad otthont, köztük a helyi kubai flamingóknak.

Hogyan juthatunk el a Jardines del Rey-be?

Jardines del Reybe érkezhetünk a vízen, földön és a levegőben is. Kuba 10 nemzetközi repülőterének egyike itt van Cayo Coco szigetén, a Jardines del Rey Nemzetközi Repülőtér, amely szép modern épületében fogadja a világ minden tájáról ide érkezőket. A repülőtérről az ország bármely tájára eljuthatunk a fejlett belföldi légi hálózaton keresztül is. Mi is így tettünk a Havannába való visszautazáshoz.

Ugyanez az út szárazföldön 8 órát vett igénybe az ide érkezéskor. A fő szigetről közúton egy 17 kilométer hosszú, a tengeren átívelő autóúton jutottunk el a szigetcsoporthoz. Óriási élmény az ezen történő utazás maga is. Mintha az óceán tetején autózna az ember, rendkívüli élmény. Cayo Coco-t, Cayo Guillermo-t és Cayo Paredon Grande-t egy olyan úthálózat köti össze, amely közvetlen kapcsolatot biztosít a szigetek között is.

Tengeren Cayo Guillermo kikötője biztosítja a bejutást és a hivatalos nemzetközi érkeztetést a szigetekre.

Amit tudni kell

A Kubába utazáshoz van néhány elengedhetetlen tudnivaló: 

  • beutazástól 6 hónapig érvényes útlevél szükséges
  • vízum, un. turista kártya (tarjeta turistica) beszerzése szükséges, amely okmány a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén igényelhető. Ezt az országba érkezéskor ellenőrzik és visszaadják. FONTOS! Az országból történő kilépéskor is kérni fogják, ezért legyen kéznél!
  • Az országba történő belépéshez az alábbi linken található regisztrációs űrlapot az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni elektronikusan, és a kapott QR kódot a reptéren be kell mutatni (kérhetik az indulási, illetve az érkezési ország repülőterein is). https://www.dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio
  • A Kubai Köztársaságba a személyi használatú mobiltelefonokon kívül minden egyéb rádiófrekvenciás kommunikációs eszközt (műholdas telefon, URH rádió stb.), valamint internet jelek megosztására, továbbítására, vagy erősítésére alkalmas eszközt (pl. wifi router, switch, stb.) csak a kubai Kommunikációs Minisztérium külön engedélyének a birtokában lehet behozni.
  • Szintén engedélyköteles a kedvtelésből tartott pilóta nélküli légi eszközök (közkeletűbb nevén drónok) behozatala. Amennyiben ilyen eszközzel kíván utazni Kubába, javasoljuk, hogy az import-szabályokról érdeklődjön a Kubai Köztársaság budapesti külképviseletén.
  • Utas biztosítás megkötése kötelező, az országba történő belépéskor ellenőrizhetik
  • https://havanna.mfa.gov.hu/ – Magyarország Nagykövetsége Havannában – legyen meg az elérhetősége
  • A helyi valuta a kubai peso – ebben adnak vissza, ha például dollárban fizetünk. A dollárt elfogadják mindenhol és a boltokban kártyával is lehet fizetni – van, ahol csak azzal.
  • https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kuba – ezt az oldalt feltétlenül nézzük át utazás előtt.

Flamingók és krokodilok

Kuba egzotikumához hozzátartoznak a már korábban említett vízi- és szárazföldi állatok. Az ország egyike azon karibi szigetországoknak, amelyek számos különféle élőhelyet kínálnak, beleértve a mocsarakat, lagunákat és tengerpartokat is a különféle madarak számára. Közöttük kiemelkedő helyet foglalnak el a meseszép flamingók, amelyeknek van itteni, csak itt élő alfajuk is, ez a Karib-flamingó (Phoenicopterus ruber), amely a Nagy-Antillák szigetein, így Kubában is elterjedt. Bár nem kizárólag Kubában él, jelentős populációja található az országban, különösen a Zapata-mocsár (Cienaga de Zapata) és a Coloradas-tavak (Las Coloradas) területén, ahol megfelelő táplálék forrást és nyugodt élőhelyet találnak, de itt Jardines del Rey szigetein is láttunk többet útközben, sőt, olyan szerencsénk volt, hogy egy leszállt példányt meg is tudtunk simogatni az utazás egyik helyszínén. Ezek a meseszép nagy madarak hozzájárulnak Kubában a természeti sokféleséghez és e speciális ökoszisztéma gazdagságához.

Olyan szerencsénk volt, hogy krokodilokat is láttunk itt a természetes élőhelyükön. A kubai krokodil (Crocodylus rhombifer) őshonos faj itt és a környező Karib-térségben. Főleg a sziget déli és délkeleti részén élnek, például a Ciénaga de Zapata mocsaras területén, amely Kuba legnagyobb mocsaras területe. A kubai krokodilok endemikus fajnak számítanak> sok védett területen találkozhatunk velük, egy krokodil farmot is meglátogattunk, ahol a számukat próbálják szaporítani illetve a befogott sérült állatokat is gyógyítják.

A trópusok illata

Ugye mindannyian éreztük már azt az édes illatot, amelyet csak a trópusokon szoktunk, ahogy a lágy óceáni szellő hozza felénk a helyi virágok és fák isteni édes illatát. A trópusi országok egzotikus arculatához elválaszthatatlanul hozzátartoznak az itt élő különleges növények is. Nincs ez másképp Kubában sem, ahol a hibiszkusz, a bougainvillea, az itt élő mintegy 300 orchidea faj megtalálható, sok közülük endemikus, csak itt élő fajta. Karcsú pálmafák hajladoznak a szélben, a pálmafák elterjedtek Kubában is, mint például a kubai pálma (Coccothrinax species) és a kubai királypálma (Roystonea regia), amelyek a szigetek minden területén láthatóak. A gesztenyefélék családjába tartozó kávé és kakaó is elterjedt itt, fontos mezőgazdasági növények Kubában, széles körben termesztik. A Kubában termő gyümölcsfajok közé tartozik a banán, a mangó a guava, a papaya és az ananász, amely édes illatuk és ízük mellett fontos szerepet is játszanak a mezőgazdaságban és az élelmiszerellátásban.

Jellegzetes óceánparti növényzet a mangrove erdő, Kubában is számos helyen találkoztunk vele a lagunákban és a mocsarakban, fontos szerepet játszanak az ökoszisztéma egészségében és a partvonal védelmében. Kubában jelentős területeket foglalnak el, a vízparti területek jellegzetes tájképét alkotják, különösen a Cienaga de Zapata területén, amely a Karib-térség legnagyobb mocsaras területe.

Hova menjünk kirándulni?

Jardines del Rey számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál, amelynek meg lehet ismerni a környező gyönyörű természetet. Egyik kiemelkedő élmény, amelyet szívből ajánlok a hajókázás a Laguna la Redonda területén, amely egy mangrove erdőktől ölelt egyfajta természetes víztározó, amelynek vizét különböző édes vízű csatornák táplálják. Ez az egész szigeten itt található a legnagyobb sügér- és pisztráng állomány, de lakói krokodilok, vízi patkányok és sokféle madárfaj is. Erős, motoros kis hajóinkon száguldottunk a laguna kis csatornáin, rendkívüli élmény.

Feltétlenül látogassuk meg a helyi krokodil farmot, ahol a helyi krokodilfaj számának növelése a cél, nehogy kipusztuljanak ezek a csak itt élő állatok. Láthatunk itt kicsiket és nagyokat is, akik biztonságban élnek itt, mielőtt kiengedik őket a természetbe.

A helyi delfináriumot érdemes megtekinteni, kicsiknek-nagyoknak remek élmény.

Természetesen nagy kaland a szigetek közé kihajózni, az egész napos katamarán kirándulás sosem okoz csalódást, többször megáll és sznorkelezési lehetőséget biztosítanak, illetve az út végén egy sima fürdőzés is dukál az egyik helyi beachen, ami Karibi-türkiz zöld vizével hibátlan élmény.

Vízi sportok tucatjai űzhetők a hotelek partjain, érdeklődjünk az általunk választott szállodában.

Gasztronómia

A kubai ízeknek egy egész cikket szántunk, de röviden itt is megemlítjük, hogy a gasztronómiában, ahogy a kubai kultúra többi területén is a spanyol és az afrikai ízek keveredése figyelhető meg. Óceánparti országként természetesen kiemelt szerep jut a halaknak, tintahalnak, rákoknak és langusztának, isteni homárokat is ettünk. A sertés- csirke- és marhahús is a fő alapanyagok közé tartozik, amelyekből leveseket, grillezett húsokat készítenek gazdag köretekkel és ízes mártásokkal, salátákkal tálalják. A legismertebb fogások a fekete bab rizzsel, a sült tojás kreol módra (huevos fritos a la Criolla), a tintahal mártásban, a languszta tál, a krokodil ragu.

Cuba Libre  

Kuba híres ételeinél már csak az italai híresebbek. Nekem nagy kedvencem a Cuba Libre volt az út során, amely szimbolizálja a karibi életstílust. Az eredeti szerint fehér rum, az egykor az amerikaiak által a szigetre behozott Coca Cola és lime alkotja sok jéggel, ezt az egyszerű, de annál ízletesebb frissítő koktélt, de tapasztalatunk szerint a sötét rummal sokkal finomabb.

Kuba számos más jellegzetes itallal is büszkélkedhet, nehéz megmondani, melyik a legfinomabb, kinek-kinek ízlése szerint. A legtöbb, úgy mint a Mojito, a Daiquiri, a Cubanito a kubai rumok adják az alapját és ezt ízesítik gyümölcsökkel, lime-mal, kókusztejjel, ananászlével, cukorral. Mindegyikük illata és íze visszahozza a trópusok hangulatát.

A kubai zene

Ahol étel és ital van, nem hiányozhat a vérpezsdítő kubai zene és tánc sem. A kubai kultúra elválaszthatatlan része a zene és a tánc, amely számos stílust és hagyományt foglal magában; mindenhol ropják és énekelnek. A kubai zene gazdag és sokszínű történelmi és kulturális hátteret  tükröz és fontos a szerepe a kubai identitásban és kulturális életben. A kubai zenészek és zenekarok híresek szenvedélyes előadásmódjukról és az élénk ritmusok iránti szenvedélyükről.

Tény, hogy akárhova mentünk, hajóra vagy étterembe, mindenhol énekeltek és táncoltak a helyiek, legyen reggel vagy este, nem számít, szívből jött a dal, öröm volt a tánc. A legismertebb kubai zene stílusok közé tartozik a salsa, amelynek gyökerei a son, a rumba és más afrokubai ritmusokban találhatóak. A son az egyik legrégebbi és legismertebb kubai zenei stílus, amely a 19. század végén alakult ki és nagy hatással volt más zenei stílusokra, a mambora és a salsára például. A mambo dinamikus ritmusaival és táncos, vibráló hangulatával a 20. század közepén jelent meg Kubában. A Cha-cha-cha könnyed és szórakoztató tánc és zenei stílus, amely az 1950-es évektől van jelen Kubában és a világon.

Az a híres kubai szivar

A kubai szivar nem csak egy dohánytermék, hanem egy hosszú történelmi és kulturális hagyomány része is. Szimbólum, a státusz szimbóluma, tiltása miatt egy kívánatos luxus tárgy ugyanakkor egy rituálé, Kuba egyik emblematikus terméke. Mi minden tehát a kubai szivar?

Minőség és kézművesség – a kubai szivarokat a világ egyik legjobbjának tartják, mert a kubai dohánytermelés és szivargyártás hosszú hagyományokra tekint vissza. Gondos kézi munkával történik, amely garantálja a magas minőséget.

Történelem és hagyomány – Kuba már évszázadok óta híres dohányáról és a szivarjairól. Az ország klímája  és talaja ideális a dohány növények termesztésére, ami hozzájárult a kiváló minőségű szivarok hírnevéhez.

Exkluzivitás – a kubai szivarok sok országban korlátozottan férhetők csak hozzá, főleg az Egyesült Államokban, ahol hosszú ideig embargó alatt álltak. Ez növelte a szivarok iránti keresletet és exkluzivitásukat.

Státuszszimbólum – a kubai szivarok drágák és gyakran a luxus és gazdagság jelképeiként tekintenek rájuk. Üzleti találkozókon, fontos eseményeken vagy exkluzív klubokban gyakran találkozhatunk velük, ahol a szivarozás egyfajta státuszt jelent.

Rituálé és élvezet – a szivarozás egy rituálé, amely során az emberek időt szánnak a szivar gondos kiválasztására, gyújtására és élvezetére, ami egyfajta meditatív tevékenység, amely lehetőséget ad a relaxációra és az élmény teljes átélésére.