Kik azok a digitális nomádok?

Az internet elterjedésével nem csak a szórakozási, kapcsolattartási, bevásárlási szokásaink változtak meg, hanem a munkához való viszonyunk is igencsak átalakult. Nem csupán arról van szó, hogy a munkahelyünkre bejárva kell elvégezni a feladatainkat, vagy arról, amire a pandémia is rámutatott, hogy otthon “home office”-ban is lehet dolgozni. Gondoljuk kicsit tovább, ha otthonról is lehet, akkor gyakorlatilag bárhonnan is be tudunk jelentkezni a heti meetingre. Ennek lehetőségeit, jelenlegi formáit járjuk most körbe ezzel a cikkünkkel.

De kik is azok a digitális nomádok?

A digitális nomádok olyan emberek, akik életstílusuknak köszönhetően függetlenek a hagyományos helyhez kötött munkavégzéstől és lakóhelyüktől. Általában a technológia segítségével dolgoznak, így lehetőségük van arra, hogy bármikor és bárhol dolgozhassanak, ahol internetkapcsolat áll rendelkezésre. A digitális nomádok gyakran utaznak, különböző helyeket fedeznek fel, miközben megtartják munkájukat és megőrzik jövedelmüket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy az életüket a saját feltételeik szerint alakítsák és új kultúrákat, helyeket ismerjenek meg anélkül, hogy lemondanának a karrierjükről vagy megélhetésükről. Sokan közülük freelancerként, önálló vállalkozóként, digitális munkavállalóként vagy távmunkában dolgoznak. A digitális nomádok közösségi média és online fórumok segítségével tartják egymással a kapcsolatot, megosztják tapasztalataikat és tippeket adnak egymásnak az utazással, munkavégzéssel és életvitellel kapcsolatban.

Mellesleg a járvány miatt romokban heverő turizmus alternatívájaként szándékozzák pótolni a kiesést, kedvező körülményeket biztosítani a töretlenül új világra vágyóknak. A digitális nomádok jórészt ott költekeznek, ahol éppen élnek és laknak, függetlenül attól, hogy a bevételük honnan ered.

Magyarországi helyzet

Magyarország is elébe ment a digitális nomádok beutazását és tartózkodását segítő jogi alapok engedélyezésének: 2022 január 1-től érvényes a Fehér kártya, amit EU-n kívüli országokból származó személyek kérvényezhetnek. Egyéb más tartózkodási engedélyek – tanulmányi, belföldi munkavégzési – viszont kizárják ennek igényelhetőségét. A Fehér kártya 1 évig érvényes, de megújítható.

A “nomád igazolványt” kiadó országok további kikötéseket tarthatnak fent az igénylőkkel szemben: bizonyos összegű bevételt tudni kell igazolniuk, rendelkezniük kell egészség biztosítással, amely a célországban is érvényes az ott tartózkodás teljes ideje alatt és esetenként átvilágítás alá is kerülhetnek.

Az első, kifejezetten ilyen vízumot Észtország adta ki, még 2020-ban, tehát ez a jelenség nem annyira újkeletű, viszont annyira még nem bejáratott formáról van szó, érdemes mindenképpen egy jogi tanácsadóval tisztázni a járulékokról, adózásról felmerülő kérdéseket, mind a honos ország, mind a befogadó ország oldalát körüljárva.

Melyek azok az országok, ahol a digitális nomádoknak már létrejött ez a keretrendszer? Jelenleg 24 nemzet várja a kalandvágyókat: Anguilla, Antigua és Barbuda, Bahamák, Barbados, Bermuda, Kajmán-szigetek, Costa Rica, Horvátország, Curaçao, Cseh Köztársaság, Dominika, Észtország, Grúzia, Németország, Izland, Málta, Mexikó, Montserrat, Norvégia, Portugália, Seychelle-szigetek, Tajvan és Zöld-foki köztársaság. Ezeket az előbbi országokat is beleértve összesen 40 olyan ország van, ami tágabb értelemben is biztosítja a jogi alapokat ennek az életmódnak. Egzotikus és izgalmas államok listája, melyeket digitális nomád közösségi weboldalakon, csoportokban rangsorolják, elemezgetik és pontozzák még városi szinten is a megélhetést, az összbenyomást, pro-t és kontrát. 

Egy több ezer fős, önkéntes részvételi tanulmányban a következő eredmények születtek – a teljesség igénye nélkül: nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a két nem közti részvét, 0.19%-kal a férfiak felé billentve a mérleget, a megkérdezettek 76%-a európai felmenőkkel rendelkező személy (kaukázusi), a válaszadók 31%-a USA-beli állampolgár, őket követi Portugália, Németország, majd Brazília, ez a négy nemzet teszi ki a digitális nomádok 51%-át. Ezen tanulmány résztvevőinek átlagéletkora 40 év, de a legtöbbjük még a 30-as éveikben járnak. Utazásaikat 61%-uk a 20-as éveikben, 39%-uk pedig 30 vagy afelett kezdte meg. Nem meglepő, hogy 83%-uk vállalkozó vagy szabadúszó – akik közül 66%-ban a saját üzletüket hajtják –  míg a maradék 17% áll munkaviszonyban, távmunkában dolgozik. Kiderült az is, hogy a megélhetés költsége, illetve a gyors és stabil internetkapcsolat a mérvadók elsősorban a desztináció választáskor, ezek után jön csak a közbiztonság, majd a természet közelsége, a lista vége felé jelenik csak meg a “nomád vízum”. A legtöbb digitális nomád (14%) Mexikóban tartózkodik, Thaiföld követi (11%) és Portugália (8%) áll ebben a dobogó utolsó fokán. 

A legnagyobb bnb szálláshelyfoglaló oldal vezérigazgatója tette közzé, hogy 100.000 alkalommal foglaltak le 3 hónapnál hosszabb időre szállásokat, és azt vázolja 2022-re, hogy ez lesz a trend, jóval hosszabb időket fognak egy helyen tartózkodni a külföldre utazó emberek.  Amennyiben ez így fog alakulni, és az országok jogalkotói is megteremtik ennek az életmódnak a formaságait és feltételeit, még inkább halványabbá fognak válni az országhatárok. Ha felismernénk egy digitális nomádot, ne ijedjünk meg tőlük, dolgos emberek, csak változásra vágynak. Integessünk nekik, hisz ugyanazt teszik, mint mi.

Photo by Matheus de Souza, peggy-anke on Unsplash