Jamaica – 2. rész

Nyaralj Karibi módra

Nyaralj karibi, sőt jamaicai módra! – de mit is jelent ez? A recept egyszerű: végy egy csipetnyit a Karib-tengerből, adj hozzá egy vulkanikus szigetet, szórd meg endemikus állat- és növény fajokkal, fűszerezd semmivel sem összehasonlítható kultúrával, add hozzá a helyiek életörömét és kedvességét és máris kész a recept a szuper jamaicai nyaraláshoz.

De mit is jelentenek a “ hozzávalók” közelebbről? Jelenti ez elsősorban a helyszínt, a Karibi-térséget, amelyet a Nagy-Antillák, a Kis-Antillák és a Bahama-szigetek szigetcsoportok összessége alkot a közép-amerikai térségben. A Karibi-térség rendkívüli természeti szépségét semmihez sem lehet hasonlítani, melynek minden egyes országa mégis oly egyedi – így van ez Jamaicával is. Jamaica egyedülálló növény- és állat világához számos tényező járul hozzá, többek között a sziget földrajzi adottságai, éghajlata és van, ahol  az emberi tevékenység is. 

Miért is olyan különleges Jamaica növény- és állatvilága? Ennek egyik oka a hely elszigeteltsége: Jamaica egy sziget a Karib-tenger közepén és e földrajzi elhelyezkedés miatt számos olyan növény- és állatfaj alakult ki, amely csak itt található meg, és a világon máshol nem fordul elő. Ez az elszigeteltség egyedülálló evolúciós folyamathoz és számos endemikus faj kialakulásához vezetett. A sziget változatos éghajlata miatt szintén különböző ökológiai régiók jöttek létre, amelyek különböző fajoknak adnak otthont; több,  mint 200 madárfaj és több, 3000 növényfaj, valamint számos emlős-, hüllő- és rovar faj él itt, közöttük csak itt honos fajok. Jamaica tápanyagokban gazdag, vulkanikus eredetű talaja pedig sajátos alkalmazkodási formákat alakított ki mind az állat- mind a növényvilágban.

One Love

A “One Love” népszerű kifejezés elválaszthatatlan Jamaicától, ezt az országban meg is tapasztalhatjuk lépten nyomon a helyiek velünk való viselkedésében, a boldogságban és a szerető mentalitásban, amely sugárzik róluk. Az olyannyira jamaicai életérzésre, a “One Love”-ra az egyik leghíresebb utalás Bob Marley és a Wailers „One Love” című dalában található. Ez az 1965-ben megjelent dal ma már egy reggae-klasszikus és az emberek közötti egység és szeretet eszméjét hirdeti. A dalszöveg arra ösztönzi az embereket, hogy fogjanak össze, tegyék félre a nézeteltéréseiket és éljenek harmóniában. Ugyanakkor több kontextusban is használják, gyakran társítják az emberek közötti egységgel, békével és szeretettel. Tágabb értelemben a „One Love” arra emlékeztet, hogy különbözőségeink ellenére mindannyian ugyanannak az emberi családnak a tagjai vagyunk, és egy harmonikusabb és szeretetteljesebb világra kell törekednünk.

Welcome Home

Ugyanezt a melegszívűséget fejezi ki a Welcome Home üdvözlés is, amelyet még soha nem hallottam máshol a világon, akármennyire kedvesen is fogadtak. A “Welcome Home” üdvözlés önmagáért beszél: ha hozzánk érkezel, hazajössz, otthon vagy, a családunk része vagy. Hozzáteszem, ezzel a köszöntéssel még a legnívósabb szállodák vezetősége is fogadott.

A Rastafari kultúra

Jamaica szülötte a rastafari kultúra is, de mi is ez? A Rastafari kultúra egy jamaicai vallási és kulturális mozgalom, amely az 1930-as években alakult ki Jamaicán. Ez a mozgalom erősen összefonódik a reggae zenével és Bob Marley híres reggae előadójával. Nos, a Rastafari kultúra alapvetően a következő alapelveken nyugszik:

Hit és vallás: a rastafarik hiszik, hogy Haile Selassie I., Etiópia császára (eredeti nevén Ras Tafari Makonnen), a messiás, és az ő megjövetele hozza el a fekete emberek felszabadulását. A rastafarik Istenként tisztelik őt és a „Sion Királyának” tekintik.

Afrikai identitás: a Rastafari mozgalom erősen hangsúlyozza az afrikai identitást és az afrikai származás fontosságát a helyiek számára. A vallás és a kultúra sok eleme afrikai gyökerekkel rendelkezik.

Természet és egészség: a Rastafari kultúra hívei gyakran tartózkodnak a húsos ételektől és az alkoholtól és helyettesítik azokat természetes élelmiszerekkel. A természet tiszteletben tartása és az egészséges életmód fontos elemei a mozgalomnak.

Dreadlock haj: a dreadlock hajviselet jellemző a rastafarikra és a haj meghagyása „természetesnek” számít. A dreadlockoknak kulturális és vallási jelentősége is van.

Zene és kultúra: a reggae zene, különösen Bob Marley művészete, központi szerepet játszik a Rastafari kultúrában. A zenében gyakran szövegek találhatók, amelyek a vallási és társadalmi üzeneteket közvetítik.  

A Rastafari kultúra egyben vallási és társadalmi mozgalom is, amely a fekete emancipáció, az egyenlőség és a szabadság elérését tűzte ki célul. Fontos megjegyezni, hogy a Rastafari kultúra sokféle változatban létezik és az egyéni hívők között is eltérő lehet a megközelítés és a gyakorlat.

szöveg

Galéria

Bob Marley

Jamaica egyik, ha nem a leghíresebb szülötte Bob Marley (eredeti nevén Robert Nesta Marley), a világ egyik legikonikusabb reggae zenésze és énekes-dalszerzője,  a jamaicai zene egyik legismertebb és legbefolyásosabb alakja. Az 1945. február 6-án született Bob Marley a Wailers nevű zenekar tagjaként vált ismertté, amelyet 1963-ban alapított. A zenekar alapvetően reggae zenét játszott és Marley énekesként és dalszerzőként játszott fontos szerepet. Olyan slágerekkel vált híressé, mint a „No Woman, No Cry,” a „One Love” a „Redemption Song” és a „Three Little Birds.” Bob Marley a Rastafari vallást követte, és az ő zenéjében és élet filozófiájában is megjelentek a rastafari elvek. A rastafarik számára Marley az „Isten követe” volt  és az ő zenéje és üzenetei sokak számára fontos vallási és társadalmi jelentőséggel bírtak. Marley aktívan részt vett a jamaicai politikai eseményekben és számos politikai dalt írt és énekelt. Az 1970-es években Jamaicán gyakran politikai erők is kihasználták zenéjét.  Bob Marley és a Wailers világszerte ismertté vált és a reggae zenét nemzetközi szinten népszerűsítették. Őt magát a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb énekes listáján is szerepeltette. Bob Marley emlékezetes marad azáltal, hogy a zenéjén keresztül az egyenlőséget, a béke és a szeretet üzenetét hirdette és életműve mély nyomokat hagyott a zenei és a kulturális világban. Tragikusan fiatalon hunyt el rákos megbetegedésben 1981. május 11-én.

A Bob Marley Múzeum

Bob Marley életéről a róla elnevezett múzeumban láthatunk részleteket: https://www.bobmarleymuseum.com/

A múzeum a legendás zenész 1975-ben vásárolt otthonának helyén található Kingstonban. Ez a 19. századi építészeti stílusú ház volt Marley otthona 1981-ben bekövetkezett haláláig. Felesége, Rita Marley asszony hat évvel később alakította át múzeummá. A fő múzeumban Marley személyes kincsei láthatók. Az ingatlanban egy jól felszerelt, 80 férőhelyes színházterem, egy fotógaléria, egy lemezbolt és egy ajándékbolt is található, amely Bob Marley-emléktárgyak széles választékával van tele.  

Jamaica lakossága

Ha már a Rastafari kultúránál tartunk és annak az afrikai identitást hangsúlyozó eleménél, vessünk egy pillantást Jamaica népességi összetételére. Jamaica lakossága sokszínű és multikulturális  és ez a sokszínűség tükröződik az ország zenéjében, konyhájában, nyelvében és általános kulturális örökségében. A jamaikaiak büszkék multikulturális társadalmukra és az etnikai és kulturális hatások gazdag szövevényére, amelyek nemzeti identitásukat alkotják. Jamaica tehát sokszínű ország, amelynek lakossága különböző etnikai csoportokat és nemzetiségeket foglal magában. A jamaicaiak többsége afrikai származású, a népesség azonban a gyarmatosítás, a bevándorlás és a kulturális hatások története miatt különböző etnikai hátterű és nemzetiségű embereket is magában foglal. Jamaica lakosságában a következő főbb csoportok és nemzetiségek képviseltetik magukat. Az Afro-jamaikaiak a legnagyobb etnikai csoport Jamaikán és afrikai gyökereik jelentős részét képezik az ország kulturális identitásának. Az Indo-jamaikaiak a 19. században és a 20. század elején Indiából Jamaicába érkezett, szerződéses munkások leszármazottai. Jelentős mértékben hozzájárultak a jamaicai kultúrához és társadalomhoz. A kínai jamaikaiak – a kínai bevándorlók a 19. század közepén kezdtek Jamaicába érkezni és leszármazottaik kis létszámú, de kulturálisan jelentős közösséget alkotnak. A jamaikaiak egy része európai felmenőkkel rendelkezik, gyakran brit, spanyol vagy más európai telepesek és ültetvényesek révén, akik a gyarmati történelem során érkeztek a szigetre. Libanoni és szíriai jamaikaiak – a libanoni és szíriai bevándorlók és leszármazottaik kicsi, de befolyásos közössége generációk óta jelen van Jamaicán. Egyéb etnikai csoportok – Jamaicán különböző nemzetiségű és hátterű emberek kisebb közösségei is élnek, köztük zsidó jamaikaiak, kelet-ázsiai közösségek és mások.

Ha már a Rastafari kultúránál tartunk és annak az afrikai identitást hangsúlyozó eleménél, vessünk egy pillantást Jamaica népességi összetételére. Jamaica lakossága sokszínű és multikulturális  és ez a sokszínűség tükröződik az ország zenéjében, konyhájában, nyelvében és általános kulturális örökségében. A jamaikaiak büszkék multikulturális társadalmukra és az etnikai és kulturális hatások gazdag szövevényére, amelyek nemzeti identitásukat alkotják. Jamaica tehát sokszínű ország, amelynek lakossága különböző etnikai csoportokat és nemzetiségeket foglal magában. A jamaicaiak többsége afrikai származású, a népesség azonban a gyarmatosítás, a bevándorlás és a kulturális hatások története miatt különböző etnikai hátterű és nemzetiségű embereket is magában foglal. Jamaica lakosságában a következő főbb csoportok és nemzetiségek képviseltetik magukat. Az Afro-jamaikaiak a legnagyobb etnikai csoport Jamaikán és afrikai gyökereik jelentős részét képezik az ország kulturális identitásának. Az Indo-jamaikaiak a 19. században és a 20. század elején Indiából Jamaicába érkezett, szerződéses munkások leszármazottai. Jelentős mértékben hozzájárultak a jamaicai kultúrához és társadalomhoz. A kínai jamaikaiak – a kínai bevándorlók a 19. század közepén kezdtek Jamaicába érkezni és leszármazottaik kis létszámú, de kulturálisan jelentős közösséget alkotnak. A jamaikaiak egy része európai felmenőkkel rendelkezik, gyakran brit, spanyol vagy más európai telepesek és ültetvényesek révén, akik a gyarmati történelem során érkeztek a szigetre. Libanoni és szíriai jamaikaiak – a libanoni és szíriai bevándorlók és leszármazottaik kicsi, de befolyásos közössége generációk óta jelen van Jamaicán. Egyéb etnikai csoportok – Jamaicán különböző nemzetiségű és hátterű emberek kisebb közösségei is élnek, köztük zsidó jamaikaiak, kelet-ázsiai közösségek és mások.

Jamaica, a golf desztináció lakossága

Jamaica lenyűgöző szépségű trópusi sziget és a golfpályák gyakran mesés tengerparti vagy hegyvidéki környezetben helyezkednek el. A kiváló golfpályákon való játék közben élvezheti a körülötte lévő természet szépségét. Jamaica több kiváló minőségű golfpályával rendelkezik, amelyek tervezésében és karbantartásában világszínvonalú szakemberek vesznek részt. Néhány népszerű golfpályájuk közéjük tartozik a Half Moon Golf Club, a Cinnamon Hill Golf Course és a Tryall Club Golf Course.  Jamaica szinte egész évben kellemes, meleg időjárással büszkélkedhet. Ez lehetővé teszi a golfozást szinte bármikor, így akár az év hidegebb hónapjaiban is ideális úti cél lehet. A szállodák és üdülőhelyek Jamaica golfpályáin gyakran kiváló kényelmet és szolgáltatásokat kínálnak a golfozók számára.

Az aktív pihenés szerelmeseinek

Jamaica rendkívül gazdag folyó vizekben. Köszönhető ez annak, hogy a lehulló csapadék mennyisége igen nagy. A nagyrészt a sziget közepén lévő kisebb-nagyobb hegyekről meseszép vízesések zúdulnak alá, amelyek a turisták körében népszerű látványosságok. Ezek a vízesések kiváló lehetőséget kínálnak a természeti szépségek felfedezésére és a vízesés körüli élmények szerzésére.  Kirándulhatunk, sőt vezetett túrák vannak a vízesések szikláinak megmászására, azokon való csúszkálásra is. A folyók csendesebb szakaszán sok helyen mehetünk tutajos túrákra is a dzsungelben. Néhányat én is megemlítenék a meglátogatni érdemes híres vízesések közül Jamaicán:

Dunns River Falls – a Dunns River Falls a jamaicai Ocho Rios város közelében található és talán a legismertebb vízesés Jamaicán. Ez a gyönyörű és könnyen megközelíthető vízesés lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felmásszanak a vízesésen és kis természet alkotta medencéiben hűsöljenek. Nagyszerű élmény, amelyet sok ezer turista keres fel évente.

YS Falls – a YS Falls egy másik népszerű vízesés, amely dél-Jamaicán, St. Elizabeth területén található. Ezek a vízesések egy lenyűgöző botanikus kert részét képezik és több kisebb vízesés alkotja őket. 

Mayfield Falls – a Mayfield Falls a Negril közelében található és gyönyörű dzsungel területen helyezkedik el. A vízesések sok lépcsőből és medencéből állnak, amelyek között sétálva és úszva fedezhetik fel a látogatók a gyönyörű természeti környezetet.

Reggae Falls – a Reggae Falls egy kevésbé ismert, de gyönyörű vízesés, amely St. Thomas tartományban található. A vízesés a Morant folyó része, és a látogatók körülötte piknikezhetnek, úszhatnak, és élvezhetik a vidéki környezetet.

Több helyen a vízesések felett drótkötélpályákat feszítettek ki, amelyeken végigcsúszva ezek a mesés természeti látványosságok felülről élvezhetőek. Más helyeken quad túrákkal lehet kiegészíteni a vizes élményeket, ez helyenként egyedi.

A Rose Hall, elmúlt korok öröksége

Az északi parton, nem messze Montego Bay-től fekvő Rose Hall Great House az egykori európai burzsoázia életmódjának tükre a Karibi gyarmatokon a 18. században. Az épületet 1960-as évekhez újították fel, így bepillanthatunk az egykori arisztokrácia életébe a régi pompájában tündöklő többszintes úri épületben. Érdekes legenda fűződik hozzá, Annee Palmer, a híres Rose Hall-i fehér boszorkány története, aki híressé vált arról, hogy három férjet ölt meg és számos rabszolga szeretőt tartott, hogy aztán annak a keze által haljon meg, akit a legjobban szeretett. Az épület a Cinnamon Hill-en áll, gyönyörű trópusi kerttől ölelve, lenyűgöző látvánnyal az Atlanti-óceánra. A Rose Hall Great House nappali és éjszakai vezetett túrákat kínál több mint 10 nyelven. A luxus lakóközösségekkel szomszédos egykori birtok a Karib-tengerre panorámás kilátással rendelkező 36 lyukú golfpályának is otthont ad.

Ikonikus szállodák

Jamaicán a szálloda helyzetet hivatalból is volt alkalmam elég alaposan megvizsgálni. A legtöbb ismert szállodalánc képviselteti itt magát. Ezen felül az Egyesült Államokbeli  érdekeltségű hotelek is igen nagy számban vannak jelen, amelyek tükrözik az amerika ízlés világot és hotel építészeti stílust. Ezek nagy részét ők maguk is foglalják el, lévén az ide nyaralni utazók több, mint 80 %-a az USA-ból érkezik. Vannak viszont különleges szállodák is, amelyek megragadják az embert érzelmileg és mind építészeti stílusukban, mind színvilágukban, egész környezetükben éreztetik velünk, hogy Jamaicában vagyunk. Erre volt egy kiemelkedő példa, mégpedig a Jamaica Inn hotel, amely elsőre talán nem tűnik érdekesnek, de amint betesszük oda a lábunkat, megnézzük a maximum 2 szintes épületeket, a szobákat és lakosztályokat, a zegzugos udvari utacskákat és apró lépcsőket az óceánhoz, nem tudunk szabadulni a szépségétől. A hotel királyokat látott vendégül és olyan hírességeket is, mint például Marilyn Monroe.