Jamaica – 1. rész

Nyaralj Karibi módra az alcím!

Jamaica nevét hallva mindannyiunkban a reggae zene, a vidámság, a trópusok, a világhírű sportolók és zenészek jutnak eszünkbe. Lehetőségem volt egy hetet tölteni ebben a gyönyörű Karibi országban és közelről látni, hogyan is élnek itt az emberek és egy szakmai vásáron a szakemberektől és az ország turisztikai vezetésétől arról is sikerült képet kapni, hogyan is működik a turizmus ezen a rendkívül szép trópusi desztináción; csodaszép napokat töltöttünk a világ legkedvesebb embereivel, akik társaságában mi is könnyebbnek láttuk az élet nehézségeit. 

„We likkle but we tallawah…”  – JAPEX 2023.   

A fenti mondat idézet Jamaica legnagyobb turisztikai kiállításának és vásárának, a JAPEX 2023-nak üdvözlő beszédéből és azt jelenti, hogy „Kicsik vagyunk, de a hatásunk annál nagyobb.” A Jamaica Product Exchange (JAPEX) hivatalosan is megtartotta a legújabb turisztikai kiállítást és vásárt Montego Bayben idén szeptember 11. és 13. között, ami azért is olyan fontos, mert 2019. óta először rendezték meg újra.  Az esemény helyszíne a Montego Bay Kongresszusi Központ volt, amely a World Travel Awards tízszeres győztese, mint a Karibi térség vezető rendezvény- és konferenciaközpontja és amely óceánparti elhelyezkedésével és panorámás kilátásával a a régió legkiválóbb tárgyaló- és kongresszusi létesítményeit kínálja a mintegy 139 302 négyzetméternyi tárgyaló-, kiállítási és báltermeivel.

A JAPEX 2023. a legfontosabb esemény Jamaica turisztikai naptárában. A gondosan összeállított platformok között szerepeltek kapcsolatépítő ülések, munkaebédek és szemináriumok is, amelyek lehetőséget teremtettek a potenciális partnerekkel való kapcsolatteremtésre és üzletek megkötésére. Az eseményen több, mint 25 ország, köztük Argentína, Brazília, Kanada, Chile, Kolumbia, Cseh Köztársaság, Dominikai Köztársaság, Franciaország, India, Olaszország, Paraguay, Peru, Lengyelország, Kanada, Mexikó, Spanyolország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Uruguay, Kolumbia, India, Paraguay, Olaszország, több mint 235 küldöttje vett részt, köztük légitársaságok, szállodatulajdonosok, Tour Operator cégek és más iparági cégek és szakemberek.

„Szeretném elmondani, mennyire örülök, hogy újra együtt lehetek önökkel, miután több mint két évig kénytelenek voltunk távol lenni” – jegyezte meg Edmund Bartlett jamaicai turisztikai miniszter a megnyitó előtti napon, a Sandy Bay-i CHUKKA Ocean Outpostban tartott fogadáson. „Jamaica ma olyan turisztikai fellendüléssel büszkélkedhet, amely a legerősebb az egész angol nyelvű Karib-térségben”. 

Elmondta, hogy a 4,1 milliárd dolláros bevételi célt szem előtt tartva Jamaica minden idők legjobb évét mondhatja magáénak a látogatók számát tekintve. „A jelenlegi állás szerint a jamaicai turizmus történetének legjobb évét fogjuk zárni 2023-ban az  érkezések tekintetében” – mondta a miniszter.

A címbeli idézetben Jamaica ugyan kicsinek mondja magát, de a Karib-tengerben fekvő csodaszép szigetország teljes területe körülbelül 10 990 négyzetkilométer, ezzel Jamaica a Karib-térség harmadik legnagyobb szigete, Kuba és Hispaniola után (amelyen a Dominikai Köztársaság és Haiti osztozik). Hőmérséklete mindig meleg, télen 25 °C, nyáron 31 °C körül. Amit mi is megtapasztaltunk így az esős évszak alatt nyáron, nos az a rendkívüli páratartalom. A májustól októberig tartó esős évszakban gyakoriak a heves esőzések, melyek nem csak a rendkívül buja trópusi növényzetet, de a meseszép vízeséseket is táplálják – ezekre még később kitérünk. Amire mindenki kíváncsi, nos azok hurrikánok és igen, néha előfordulhatnak itt a Karibi térségben, jellemzően  június és november között. Ugyanakkor az olyan helyeken, mint a Blue Mountains, amely Jamaica legmagasabb pontja, hűvösebb hőmérsékletet tapasztalhatunk.

Az ismert és a kevésbé ismert történelem

Jamaica történelméről sok mindent nem köztudott, az például biztosan nem, hogy az európaiak megérkezése előtt Jamaicát az őslakos arawak és taino népek lakták, akik elfoglalták a Nagy-Antillákat is és évszázadokon át éltek a szigeten, mielőtt Kolumbusz Kristóf 1494-ben, második amerikai útja során megérkezett volna ide. A spanyol uralom éveiről már tanultunk – Kolumbusz igényt tartott Jamaicára Spanyolország számára  és a sziget közel 150 évig spanyol fennhatóság alatt maradt. Ez idő alatt az őslakosságot erőszak, betegségek és kényszermunka révén megtizedelték. Ebben az időben a cukortermelés és a szarvasmarha tenyésztés váltak kulcsfontosságú iparágakká.  Az ezt követő brit gyarmatosítás során 1655-ben az angolok William Penn admirális és Robert Venables tábornok vezetésével elfoglalták Jamaicát a spanyoloktól. Jamaica brit gyarmat lett, és a britek afrikaiakat hoztak be a cukor ültetvényekre dolgozni. A transzatlanti rabszolga-kereskedelem 19. század eleji eltörlése, majd a rabszolgaság 1834-es eltörlése mélyreható hatással volt Jamaicára. A felszabadulás után Jamaica különböző politikai és társadalmi változásokon ment keresztül. A sziget gazdasága a cukorról más terményekre, például a banánra és a kávéra helyeződött át, ami egy diverzifikált mezőgazdasági ágazatot eredményezett. A szigetet továbbra is a britek irányították, amíg Jamaica 1944-ben el nem nyerte az önkormányzatiságot, majd 1962-ben a teljes függetlenséget. A függetlenséget követően Jamaica parlamentáris demokrácia lett a Brit Nemzetközösségen belül. A politikai stabilitás számos zűrzavaros időszakot élt meg, többek között olyan személyiségek vezetésével, mint Michael Manley és Edward Seaga.  

Negril

Jamaicába több nemzetközi repülőtéren lehet érkezni, mi a sziget észak-nyugati részén, Montego Bayen landoltunk, amely Jamaica második legnagyobb városa  és  kényelmes elérést biztosít az  olyan népszerű nyaraló helyekhez, mint maga Montego Bay, Negril vagy Ocho Rios. Az északi és nyugati part felfedezését Negrillel kezdtük, amely a napfényt, a tengert és Jamaika vibráló kultúráját kereső utazók kedvelt célpontja. Amellett, hogy Negril szerepel Ian Fleming 1965-ös The Man With The Golden Gun című regényében és olyan világhírességek származnak innen, mint Owen Beck, nehézsúlyú ökölvívó, vagy B. Denham Jolly, jamaikai-kanadai üzletember és emberjogi aktivista, valamint Joel Augustus Rogers, jamaikai író és Afrika-történész, nos emellett számos egyéb látnivalója is van. 

Negril népszerű turisztikai célpont, amely Jamaica szigetének nyugati csücskében, az un. West Enden található. Nem pusztán város, hanem inkább régió, amely gyönyörű strandjairól, kristálytiszta vizéről ismert. Több, egyéb dologról is híres, úgymint:

-A Seven Miles Beach – Negril híres a lenyűgöző Seven Miles Beach-ről, amely – ahogy a neve is mondja mintegy 7 mérföldes hosszúságban megszakítás nélkül a part mentén húzódik és púder fehér homokot és türkizkék vizet kínál. Jamaica egyik leghosszabb egybefüggő partszakasza kiváló helyszín a napozáshoz, úszáshoz, búvárkodáshoz és vízi sportokhoz.

– Reggae zene – Jamaica a reggae zene szülőhelye és ez alól Negril sem kivétel. A környék különböző bárjaiban és éttermeiben gyakran találhatunk élő reggae-zenei előadásokat, amelyet a látogatók tömegei élveznek.

-Sziklaugrás – Negril a partvonal mentén található drámai szikláiról is híres, ahol a helyi bátor fiatalemberek  a sziklákról az alattuk lévő mély vízbe ugranak.

-Az egyik ilyen ikonikus helyszín a sziget nyugati végében található, ahol egy 35 láb magas szikla tetejéről  szívszorító sziklaugrásokat hajtanak végre a legbátrabbak, nos ez a híres helyszín a Rick’s Cafe, amelyet 1974-ben alapított Richard Hershman, amikor Negril még egy álmos halász falucska volt. Sokan Jamaica legjobb bárjának tartják a helyszínt, ahol több magasságból is lehet ugrani, így a látogatók is leugorhatnak az alacsonyabb sziklakiszögellésekről vagy gyönyörködhetnek az ugrásokban, miközben a legfinomabb helyi ételeket fogyasztják, koktéljukat iszogatják folyamatos helyi élő zenei és tánc műsorok mellett. A helyszín az egyike a híres naplemente helyszíneknek is, sokan azért látogatják meg. 

-Az un. laid-back hangulat – a helyiek lazák, nyugodtak, nem aggódnak és nem érzik magukat nyomás alatt. Élvezik az életet, könnyen kezelik a nehézségeket és nem hajszolják magukat feleslegesen, ez az attitűd jellemző errefelé. Ez kiváló terep azoknak, akik pihenésre, nyugalomra vágynak. Ez mind itt van Negrilben.

 -Üdülőhelyek és szállodák – Negril a luxus üdülő helyektől a kedvező árú szállodákig számos szállás lehetőséggel rendelkezik, így az utazók széles köre számára elérhető.

Galéria

Jamaica hírességei 

Jamaica rendkívül ismert és népszerű világszerte, noha ha a térképre nézünk, kis pont rajta, a népessége is mindössze 3 millió fő. Nézzük meg tehát, hogy ez a pici karibi ország milyen híres személyiség szülőhelye, akik jelentős pályafutást mondhatnak magukénak és ezzel hozzájárultak a különböző művészeti és sport, közéleti területek színvonalának emeléséhez. Íme néhány neves jamaikai származású híresség:

Bob Marley, aki reggae zenei ikon és globális szupersztár, Bob Marley zenéje és üzenete továbbra is mély hatást gyakorol a világra.

Usain Bolt – a világ leggyorsabb emberének tartott Usain Bolt többszörös olimpiai aranyérmes és sprint világcsúcstartó.

Marcus Garvey – Marcus Garvey kiemelkedő polgárjogi vezető és a pánafrikanizmus szószólója, aki megalapította az UNIA-t (United Negro Improvement Association-t) Kingstonban, azt a történelmi és kulturális szervezetet, amely az afrikai származású emberek helyzetének javításáért szállt síkra.

Louise Bennett-Coverley (Miss Lou) – a szeretett jamaikai folklorista, költő és színésznő, aki a jamaikai patois és kultúra népszerűsítésében végzett munkájáról ismert. Mi a “Kincs, ami nincs” film vígjáték szeretnivaló törzsi vezetőjeként találkozhattunk vele.

Shelly-Ann Fraser-Pryce – a jamaicai sprinter és olimpiai aranyérmes, aki a 100 és 200 méteres sprintszámokban elért sikereiről ismert.

Jimmy Cliff – a reggae és a ska zene legendája, aki olyan slágereiről ismert, mint a „The Harder They Come” vagy a “You can get it if you really want”  és aki hozzájárult a reggae zene fejlődéséhez.

Grace Jones – ikonikus énekesnő, modell és színésznő, aki jellegzetes stílusáról és zenéjéről ismert, többek között olyan slágereiről, mint a „Slave to the Rhythm”.

Orville Richard Burrell, ismertebb nevén Shaggy, zenész, énekes, DJ és színész.

Portia Simpson-Miller – Jamaica első női miniszterelnöke, Portia Simpson-Miller több cikluson át töltötte be hivatalát, és a jamaicai politika kiemelkedő alakja volt.

Michael Manley – Jamaica korábbi miniszterelnöke, Manley az ország politikai történelmének kulcsfigurája volt, és progresszív politikájáról volt ismert.

Veronica Campbell-Brown – sikeres jamaicai sprinter, aki több olimpiai és világbajnoki érmet nyert.

Merlene Ottey – atléta, aki több olimpián és világbajnokságon is képviselte Jamaicát, és aki a sprintszámokban elért sikereiről ismert.

Ez csak néhány a sok híres jamaicai közül, akik különböző területeken nyomot hagytak a világban. Jamaica kulturális, sportolói és politikai hozzájárulása globális hatással volt és ma is nemzetközi szeretet és ünneplés övezi.