Hogyan pakoljunk okosan a bőröndbe?

Kemény bőrönd, vagy puha, négykerekű vagy kézi – végeláthatatlanok a lehetőségek arra, hogy miképpen is szállítsuk a holminkat egy utazás során. Nem számít, melyek a preferenciák, mindig készek vagyunk kipróbálni néhány „másnak-már-bevált” trükköt. Ezúttal a bőröndök tervezőin a sor, hogy okos tanácsokkal, trükkökkel és tippekkel lássanak el minket a pakolást illetően. Íme néhány szakértői vélemény:

Készíts listát

Nem szerencsés újra és újra átgondolni az utazáshoz szükséges ruházat és technikai eszközök, valamint okmányok és szükséges papírok (voucherek) sorát. Jobb, ha készítünk egy fix listát – lehet akár 3 vagy 1-2 hetes útra szükséges vinnivaló, vagy éghajlati viszonyok, évszak szerint. Sűrűn utazóknak óriási segítség, amikor csak végig kell menni a már korábban összeállított listán és csak pakolni illetve pipálni, ami már bent van a csomagban.

Szabj határt – vigyél kisebb bőröndöt!

Vigyél kisebb bőröndöt a következő útra, mint amit eredetileg terveztél – hidd el, hogy elég lesz és bele fognak férni a szükséges dolgok. A kulcs, hogy minden napra elegendő – és csakis annyi – ruhaneműt pakolj, a programnak és az időjárásnak megfelelően.

Válassz semleges illetve variálható színeket

Még az utolsó pillanatban pakolók is sikeresen csomagolhatnak, ha semleges, vagy egymáshoz illő színű darabokat pakolnak. A fehérrel, feketével, tengerész-kékkel nem lehet befürödni sehol és illenek is egymáshoz, bármilyen alkalomra. Vigyünk bevált darabokat, ne egy utazás során viseljünk először frissen vásárolt ruhákat.

Mindent készítsünk ki előre

Könnyebb vizualizálni az elvinni szánt ruhákat, ha előre kikészítjük őket, például leterítve őket az ágyon és mivel így jól áttekinthetők, hamarabb kiszelektálunk kevésbé szükséges, duplán pakolt darabokat, elkerülve a túlpakolást és észrevesszük azt is, ami hiányzik. Van aki az alábbi szabályt követi: készíts ki mindent és vidd el a felét – az lesz, ami szükséges.

Rangsorolj súly és méret szerint.

Érdemes a nagyobb és súlyosabb darabokkal kezdeni, mint például a cipők, lehetőleg puhább anyagokba, mint például törölközők csomagolni, hogy megtartsák a formájukat. Ezeket a bőröndben kívül helyezzük el, hogy megvédjék azokat a törékeny csomagolni valókat, amelyeket középre helyezünk el, mert „védeni kell” kívülről, mint például az illatszerek, ajándéknak szánt italok – szintén puha anyagokba csomagolva. Az alsóneműket és melltartókat érdemes szeparáltan, külön tárolókban tartani. Ugyanígy a zoknikat és egyéb apró darabokat is, csoportosítva, hogy azonnal megtaláljuk majd, ha szükséges.

Photo by White Field Photo on Unsplash