Guillermo Vázquez

a Kubai Köztársaság Magyarországi Nagykövete

A kubai-magyar kapcsolatok több évtizedes múltra tekintenek vissza, amelyeket a szocialista időszakban kialakult szoros politikai és gazdasági kötelékek, valamint a magyarországi rendszerváltás utáni új lehetőségek és kulturális együttműködés jellemeznek. Magyarország és Kuba között a diplomáciai kapcsolatok 1960-ban kezdődtek, röviddel azután, hogy Fidel Castro vezette kubai forradalom győzött 1959-ben. A gazdasági kapcsolatok az 1960-as és 1980-as években virágoztak. Magyarország többek között ipari termékeket, gyógyszereket és mezőgazdasági gépeket exportált Kubába, míg Kuba cukrot és más trópusi termékeket szállított Magyarországra. A két ország közötti kulturális kapcsolatok is jelentősek voltak. Magyar diákok kubai egyetemeken tanultak, míg kubai diákok magyar egyetemeken folytatták tanulmányaikat. Kulturális csoportok és művészek is gyakran látogattak egymás országaiba, erősítve a két nemzet közötti barátságot. Az elmúlt években új gazdasági és kereskedelmi lehetőségek nyíltak meg, különösen azután, hogy Kuba gazdasági reformokat vezetett be és nyitottabbá vált a külföldi befektetések iránt. Magyar vállalatok is érdeklődnek kubai üzleti lehetőségek iránt, különösen a turizmus és az élelmiszeripar területén.A kulturális kapcsolatok továbbra is fontosak, különösen a zene és a tánc területén. A magyar közönség továbbra is érdeklődik a kubai kultúra iránt, és számos kubai művész lép fel Magyarországon. A kapcsolatok jelen alakulásáról kérdeztük Guillermo Vázquez urat,a Kubai Köztársaság Magyarországi Nagykövetét.

Mióta él Budapesten?

Két éve élek Magyarországon és nagyon jól érzem itt magam, sok magyar barátra tettem szert és elmondhatom, hogy tényleg otthon érzem itt magam.

Milyennek találja a magyar embereket?

Nagyon kedvelem őket.. Magyarokban sok van a déli mentalitásból,  könnyen megnyílnak és kommunikatívak. Mindig lehet érzem részükről a tiszteletet és vendégszeretetet. Sok magyar beszél spanyolul és nagy öröm volt a Károlyi Mihály Spanyol-Magyar Kéttannyelvű iskolát is megismerni, ahol olyan ötszáz magyar diák tanul spanyolul.

Mennyire ismerik Kubában a magyar kultúrát és tervezi-e, hogy jobban bemutatja azt odakint?

Sok kubai jött dolgozni Magyarországra és sokan máig itt élnek. Havannában is van Magyar Nagykövetség ahol nagyon szépen dolgoznak a kollégák a kapcsolatok bővítésért. Ismerik a kubai emberek Magyarországot a már történelmi, 64 éves kapcsolat miatt is.

Az országnak mely tájait látogatta már meg és melyek állnak közel a szívéhez?

Az ország nagyon sok területét ismerem és szeretem. Jártam már az északi régiókban, mint például a Tokaji borvidéken, voltam Debrecenben, Szegeden és Pécsen – ez utóbbiakban az egyetemi látogatások alkalmával jártunk.

Az Kedveli a magyar konyhát? Mely ételeink a kedvencei?

Természetesen. Nagyon szeretem a magyar pékárukat, a híres magyar gulyáslevest, a rántott húst, a szalámikat, a legnagyobb kedvencem a pogácsa, amit még sosem láttam azelőtt és mindenképpen meg fogom tanulni, hogy hogyan kell készíteni.

Mikorra nyúlnak vissza a diplomáciai kapcsolatok Kuba és Magyarország között?

1960-ban volt az első kapcsolatfelvétel, így idén a 64. évét ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatoknak.

Melyek azok a területek, ahol előrehaladottak a kapcsolatok és melyek szorulnak fejlesztésre?

Nagyon sok területen vannak erős kapcsolatok a két ország között, gazdasági, kereskedelmi politikai és parlamenti szinten is. Az elmúlt két évben nagyon sok egyezmény került aláírásra miniszteri szinten. Vállalati szinten is elindultak az együttműködések  országaink között. Van a Magyar Parlamentben egy Magyar-Kubai Baráti csoport és ugyanígy a Kubai Országgyűlésben is megvan a magyar megfelelője ennek.

Az oktatás, sport és a kultúra területén kiemelkedő a kapcsolat. Két rektori találkozó is volt már az elmúlt években és több, mint 20 megállapodás aláírására került sor ezeken a területeken. Kiemelhetjük még azt, hogy több sportágat illetően több kubai delegáció érkezett már hazánkba edzőtáborozni és nemzetközi versenyeken szerepelni. Nagy szeretettel fogadták Szíjjártó urat Kubában a 2017-es és 2023-as látogatása során,  az utóbbinál a miniszteri találkozón nagyon jó kapcsolatokról és eredményekről számoltak be.

Nagyon elégedett voltam azzal, hogy az idei kubai turizmus kiállítás, a FIT Cuba nagy sikerrel zajlott le, sok ország képviseltette magát, köztük Magyarország is.

Fotók: Kubai Köztársaság Nagykövetsége Budapest, Guillermo Vázquez úr Facebook oldala