Gregory Shervington

A Jamaicai Turisztikai Hivatal Európai Regionális Igazgatója

Gregory Shervington közismert személyiség a nemzetközi turizmus szakma világában. A rendkívül népszerű Karib-tengeri ország, Jamaica előretolt helyőrségének, azaz az ország Turisztikai Hivatala Európai Képviseletének igazgatójaként hosszú évek óta tartja a kapcsolatot a turisztika szakma európai képviselőivel és képviseli Jamaicát az európai kontinensen. Az elmúlt évek kihívásai egy olyan népszerű ország turisztikai forgalmát sem hagyták nyomok nélkül, mint Jamaica. Erről és a tanulságokról, a jövőbeni tervek alakulásáról kérdeztük őt interjúnkban.

Hogyan értékeli az európai piac fejlődését az elmúlt évek tapasztalatai alapján?  

A Jamaicai Idegenforgalmi Hivatal által az európai turisztikai üzletág fejlesztése nagyon pozitív volt az elmúlt évek során. Míg az Egyesült Királyság hagyományosan az első számú piacunk egész Európában, Németország a legnagyobb magán a kontinensen. Olaszország, Hollandia, Svájc, Belgium, Franciaország és Spanyolország szintén nagy jelentőséggel bírnak országunkat látogatók szempontjából, valamint a kelet-európai új piacok, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Románia forgalma szintén feltörekvő. Míg Jamaica Londonból és Gatwickből, valamint az Egyesült Államok különböző légikikötőiből könnyen elérhető, a kontinensről való összeköttetés is nagyon jól megvalósítható. Ezen repterek közé tartozik Frankfurt, Zürich, Amszterdam, Brüsszel és Milánó. Folyamatban vannak a Spanyolországból és Franciaországból a légi kapcsolat kialakítására irányuló erőfeszítéseink.


Hogyan lehetett túlélni a Covid-éveket? Melyek a tanulságok, hogy legközelebb kevesebb veszteség érje az ország turisztikai iparát?

Jamaica nagyon proaktívan megakadályozta, hogy a COVID-19 alatt a turisztikai ágazatban tömeges kiesés következzen be. Az elsők között vezettük be az utazási protokollokat, átszerveztük és átképeztük az ágazatban dolgozókat, azért, hogy 2020. június 1-jén biztonságosan és ellenőrzött módon nyithassuk meg újra a turisztikai ágazatot. Az egyik legfontosabb stratégia a Covid-19   “Rugalmas folyosók” bevezetése volt, amellyel a látogatók mozgását irányítottuk és ellenőriztük, miközben lehetővé tettük számukra, hogy élvezhessék a desztináció egyedülálló kínálatát.  A rugalmas folyosók a sziget turisztikai termékének több mint 85,0 százalékát fedték le és a lakosság kevesebb mint 1,0 százalékát foglalták magukban, ezáltal hatékonyan korlátozva a vírus terjedését. A másik stratégiai lépés az volt, hogy a helyi turizmust fejlesztettük és lendítettük fel. Emellett növeltük és javítottuk a bevezetett új technológiák használatát, valamint a zöldebb turisztikai termékekre irányuló intézkedéseket hajtottunk végre.


Tudjuk, hogy a Jamaicára látogatók száma az idén meghaladta a 2019-es bázis évet. Ez az európai forgalomra is igaz? 

A Jamaicai Parlament előtt nemrégiben tartott előadásában a Turisztikai Miniszter, Edmund Bartlett elmondta, hogy 2022-ben Jamaica mintegy 3,3 millió látogatót fogadott, ami 117%-os növekedést jelent 2021-hez képest és a becsült devizabevételek megközelítőleg 3,7 milliárd USD-t tesznek ki. A 2022-es bevételek 71,4%-os növekedést jelentenek 2021-hez képest, amikor a bevételeink 2 milliárd USD-t tettek ki. A havi stopover érkezések 2022 júniusától kezdték meghaladni a 2019-es adatokat, és így várhatóan 2023-ban az éves számainkban teljes fellendülés lesz tapasztalható, megelőzve a korábbi becsléseket, amelyek szerint a teljes fellendülés 2024-ben következik be, 3,8 millió látogatóra és 4,1 milliárd USD deviza bevételre vonatkozó előrejelzésekkel. Európa hozzájárulása ehhez a teljesítményhez  – bár kisebb az olyan nagyobb piacokhoz képest, mint az Egyesült Államok és Kanada – kedvező, ha figyelembe vesszük az energiaárak emelkedését, a megnövekedett inflációt, valamint a munkaügyi és egyéb, a turisztikai ágazatot érintő problémákat.  

A német piac a 2021-es összesen 4776 stopover érkezésével 13,2%-kal csökkent a 2020-ban regisztrálthoz képest. Svájc 2021-ben a második legfontosabb látogató országnak bizonyult a kontinentális Európából 975 érkezésével, ami 7,4%-os növekedést jelent a 2020-as évhez képest.  A többi európai ország teljesítménye, bár számokban kis mértékben, de vegyes növekedést mutatott 2021-ben a 2020-as év hasonló időszakához képest – ami pozitív jel a kontinens növekedése szempontjából. Lengyelország végzett az élen 39,1%-os növekedéssel.


Melyek az új célországok Európában?  

Kelet-Közép-Európa új piacaira összpontosítunk, miközben a fő piacainkat erősítjük. Lengyelország és a Cseh Köztársaság mellett reméljük, hogy rövid távon fellendíthetjük a magyarországi, valamint a bulgáriai és romániai turizmust és a balti régió piacát is.   


Milyen marketing eszközöket használnak a célok eléréséhez? Tervezik, hogy nagy sport- és művész sztárokat vonnak be   a marketingkampányba?  

Az összes piacunk fejlesztésére irányuló stratégiánk teljeskörű, amely magában foglalja földrajzi sokszínűségünket, egyedülálló kínálatunkat és ami nagyon fontos, a jamaicai embereket.  Sportolóink továbbra is büszkeséggel töltenek el minket és a saját sportágukban való kiválóságukkal ők is fontos eszközei a promóciós erőfeszítéseinknek. Az atlétika kiemelkedik és ahogy a Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokságon is tettük, várakozással tekintünk Jamaica jelenlétének erősítése elé a 2024-ben Párizsban megrendezendő olimpiai játékokon.