Egyiptom

A fáraók földjén

Egyiptom örök szerelem és sokan vágyjuk vissza azokat a másfél évvel ezelőtti időket, amikor természetes volt, hogy az ember egyiptomi nyaralásban gondolkodik, sőt akár egy évben többször is; hol egy városnézős-nyaralós, hol pedig akár egy búvár túrát megengedve magának. Sok víz lefolyt a Dunán, sőt a Níluson is azóta, ami nagyon sok változást hozott az álom desztinációnak számító Egyiptom életében és a miénkben is. Tettünk egy rövid túrát ezért – már amennyiben Egyiptomon belül rövid távon és időn belül megoldható bármi -, hogy megnézzük, mi a helyzet a magyarok által oly nagyon kedvelt nevezetességek háza táján és az országban egyáltalán. 

Kairó nem kényeztetett el bennünket, már ami az időjárást illeti. Az amúgy augusztusban szokásos 52 fokos rekkenő hőséget tetézte még egy több napos homokvihar, amely szinte barnás-szürke ködbe burkolta a gizai piramisok környékét, lehetetlenné téve, hogy az ember igazi, vibrálóan szép napsugaras fotókat készíthessen róla; egyfolytában a kalapjaink és sapkáink után rohangáltunk a szélben, amelyek nélkül viszont garantált az azonnali napszúrás. Szemet kinyitni még napszemüveg mögött sem volt egyszerű, fogaink között csikorgott a homok. Ezzel együtt természetesen lenyűgöző volt a piramisok látványa, a legkisebbikbe be is néztünk. (A belépőjegy a piramisokhoz 80 LE – egyiptomi fontba kerül.) 

A fővárost, Kairót is egy fajta ködös-poros lepelbe burkolta a homokvihar. De legalább ilyet is láttunk. A Nílus mentén, a városon belül kellemesebb és hűvösebb volt az idő és a szél sem volt annyira érezhető. Az óváros így is lenyűgöző volt, a középkori mecsetek, régi utcácskák, kicsiny boltok látványa visszarepített minket az időben. Kairóban járva ez kihagyhatatlan élmény. A városon belüli közlekedés különböző buszjáratokkal könnyen megoldható, az országban máshol is elterjedt mini buszos közlekedés is hasznos, 1,5-3 LE összegért elvisznek a fix útvonalon járó kis buszok bárhová. Kicsit szűkös a hely benne, de célszerű és olcsó. Metró is jár Kairó és Giza között, a jegy ára naponta 1 LE személyenként. A város nevezetességei közül kihagyhatatlan még az Egyiptomi Múzeum (belépőjegy 75 LE) amely akár egész napos program is lehet látnivalóinak mennyiségét és gazdagságát illetően ill. a Mohamed Ali mecset, amely rendkívül impozánsan magasodik a citadella tetején. 

Az internet a szállodákban nagyrészt csak a recepció környékén érhető el – néhány helyen fizetés ellenében hozzáférhető a szobákban is, de csak limitált időre. Kapható viszont SIM kártya – kb. 2500-3000 forintnak megfelelő összegért -, amely (majdnem) korlátlan internetezést biztosít és megkönnyíti a kapcsolattartást az otthoniakkal. Érdemes egy plusz telefont vinni hozzá, illetve akinek dual SIM-es a telefonja, annál ez egyszerűen megoldható. 

A fővárosból Hurghadára vezetett utunk. Az országon belüli repülőjáratok kényelmesek és olcsók, Hurghadára egy órán belül le is értünk az amúgy 8 órányi buszos út helyett – ami viszont szép és kalandos, hiszen a sivatagot, illetve Suez-től a tengert is láthatjuk a buszból. Kinek-kinek ízlése és ideje szerint érdemes választani. Hurghadát jól ismerik a magyar utazók, az egykori halászfalu, ma már mintegy 20 kilométer hosszan a tengerparton elterülő nyaralóváros ismerősként köszönt. A város egyre terjed észak és dél felé, a repülőtérről érkezve pedig látjuk, hogy nagyon szép új városnegyedek épültek, ízléses 4-5 emeletes házakkal, üzletekkel. A klasszikus városközpont és főutcája, a Sheraton Road is megszokott látványával és a kedves, megszokott üzletekkel és hotelekkel fogad, ahol nappal, főleg a délelőtti órákban kicsit csendesebb az élet, de délután beindul és este dübörgő night-life fogad minket, kávézók, szórakozóhelyek, éjjel sokáig nyitva tartó boltok tömegével. Érdemes beülni a helyi éttermek valamelyikébe, ahol olcsón meg lehet vacsorázni; az ételek rendkívül ízletesek, mindenhol lehet kapni a helyi és természetesen külföldi jéghideg söröket, finom borokat. 

A helyi bőráru választék páratlan, kisebb és nagyobb, drágább üzletek és árusaik kínálják portékáikat, az óvárosi piacon ill. bazárban pedig – ami innen mintegy 10 percnyi buszozásra északra van, ugyanezeket sokkal olcsóbban is megkapjuk. A biztonságot illetően az égvilágon semmitől nem kell tartani, lépten-nyomon az út mentén checking pointok (ellenőrző pontok), ahol kis rendőrcsoportok vigyázzák a biztonságot, ellenőrzik az autókat és utasaikat, nem mintha lenne bármitől is tartani az álmos városi kánikulában. Hurghadán minden vízi sport elérhető, ami csak létezik, a szállodák partjáról és a kikötőből egymás után indulnak a hajók, búvárkodni, sznorkellezni vágyók seregével a Vörös tenger korallzátonyai közé, ahol feltárul a páratlan vízi világ, a színes korall szirtek és halrajok elképesztő változatosságával. Mi is egy napot töltöttünk a közeli Giftun szigeten, amely Maldív szigetekre emlékeztet hófehér homokos partjával, közben pedig két helyen is megálltunk a nyílt vízen, hogy sznorkellezés közben meglessük a korallzátonyok elképesztően gazdag látványát és élővilágát. Betelnivele nem lehet, bármennyi idő kevés arra, ami itt a vízfelszin alatt elénk tárul. 

A kötelező programok közé tartozik Luxor meglátogatása, amely erőltetett ütemben is egész napos program, ez reggel 4 órai indulást és este 10 órás érkezést jelent. Megerőltető, át kell kelni az Arab sivatagon oda-vissza, 4 órás az út egy irányba. De természetesen megéri, a Karnak templom oszlopsorai között sétálni és feltekinteni az itt-ott még színes festményekre életünk egyik legnagyobb élménye lesz, a Níluson áthajózva, a Memnon kolosszusokon át belépni a túloldali holtak városába pedig a rendkívüli program része. 

Itt találjuk a Királyok völgyét – valamint a túrákon amúgy nem sokat emlegetett királynők és nemes urak völgyét is -, ahová az ókori történelem nagyjait temették. A rekkenő hőségben – itt 52 fokra számítsunk! – kell leballagni, majd visszamászni az egyes király sírokba a hegy belsejében. Ezután még a közeli, a hegy szikláiba faragott, az isteni származásúnak tartott Hatsepsut királynő halotti templomát is megnézzük, amely fenségesen tekint le már több ezer éve az előtte elterülő völgyre.