Edmund Bartlett

Jamaica Turisztikai Minisztere

Az idei Budapesti Atlétikai Világbajnokságon a jamaicai atlétikai csapatot elkísérte Budapestre Jamaica Turisztikai és Sport Minisztere is. Nagy szerencse, hogy egy   jamaicai turisztikai workshop egybeesett az Atlétikai Világbajnokság versenyeivel, amelyen a magyar turisztikai szakma képviselőivel együtt én is részt vehettem és amely rendezvény a nemzetközi turizmus egyik kiemelkedő egyéniségét is vendégül látta: Edmund Bartlett urat, aki Jamaica Turisztikai Minisztere. Felkérést kaptam, hogy szervezzem meg a Miniszter úr tévés, rádiós és egyéb interjúit, amelyek igazán remekül sikerültek. A hivatalos programokon túl abban a megtiszteltetésben is részem volt, hogy a Miniszter úr és felesége kísérőjeként megmutathattam nekik Budapest látnivalóit, sőt, még Szentendrére is ellátogattunk.

Edmund Bartlett úr és felesége esténként az Atlétikai Világbajnokság rendezvényein vett részt, napközben viszont együtt látogattuk meg Budapest nevezetességeit. Budapest építészete lenyűgözte a párt, a Parlament épülete belülről és a New York Kávéház különösen. Megcsodálták a város  legszebb panorámáit a Gellért hegyről és a Halászbástyáról is, a magyar gasztronómia remekeit különleges éttermek kínálatán keresztül sikerült bemutatni számukra. Kulturális ékszerdobozunk, Szentendre  utcácskáit is együtt fedeztük fel, Kovács Margit művészetét is megcsodálta a Miniszter úr és felesége. Az együtt töltött napok alatt természetesen sokat beszélgettünk, a két ország kultúrájáról, kapcsolatairól, turizmusról, építészetről.

„Nagy öröm, hogy részt vehetünk a Budapesti Atlétikai Világbajnokságon, különösen az, hogy megismerkedhetünk a magyar emberekkel. Magyarország régóta erős kapcsolattal rendelkezik Jamaicával, hiszen nagyon sok, jamaicai orvos képzése Magyarországon történt, akik itt tanultak az elmúlt harminc-negyven évben” – mesélte Bartlett miniszter úr.

Edmund Barlet jamaikai turisztikai miniszter (fotó: Havran Zoltán, magyar nemzet)

Nos, erről nem sokan tudtunk, valljuk be. Bartlett miniszter úr több okból is érkezett Magyarországra.

„Több dolog miatt vagyok itt Magyarországon. Az egyik, hogy a jamaicai atléták szereplését nyomon kövessem, akik nagyon jól szerepelnek. A másik feladatom pedig az, hogy Magyarország és Jamaica között erősítsem az idegenforgalmi kapcsolatokat. A turisztikai szakma képviselőivel azért találkoztam,  hogy Magyarországról megnöveljük az idegenforgalmat Jamaicába. Már most is vannak látogatók innen, de messze nem annyi a kiutazók száma, amennyi lehetne. Kelet-Európából nagyjából ötezren érkeznek évente, ebből magyarok körülbelül ezren. Szeretnénk ezt két éven belül megháromszorozni.


Tudjuk, hogy kulcskérdés a légi járatok helyzete két ország között ilyen távolságokon. Mi a megoldás Jamaica és Magyarország esetében?

„Jelenleg a Condor Légitársaságot használjuk azért, hogy erősebb kapcsolat jöjjön létre a két ország között. Ez még nagyon izgalmas kilátásokat tartogat.”

Edmund Barlet jamaikai turisztikai miniszter (fotó: Havran Zoltán, magyar nemzet)


Hogyan alakult Jamaica turizmusa a Covid óta és melyek voltak a tanulságok?

„A pandémia nagy tanulságokkal szolgált, de Jamaicában mi már teljes mértékben helyre tudtunk állni, olyannyira, hogy az idén már várhatóan összesen 4 millióan érkeznek az országba, mintegy 4,2 milliárd dolláros bevételt teremtve ezzel, ami rekord a korábbi évekhez képest. Ami a vendégéjszakákat illeti, 110 százalékosak az adatok a 2019-eshez képest.  Turisztikai célpontként nélkülözhetetlenek a számok. Ettől persze még a luxusturizmus is fontos, ennek ugyanis jobb a megtérülése. Az úgynevezett túlturizmus jelensége viszont még egyáltalán nem fenyegeti az országot.”


Az atlétikát illetően számos kérdés felmerül. Az első például, hogy miért ilyen rendkívül sikeresek a jamaicai atléták?

„Az atlétika, hogy úgy mondjam, benne van a DNS-ünkben. A fiatalok nagyon korán elkezdik az edzést, a gyakorlást. Nincs itt semmi csoda, a kemény munka áll az eredmények mögött. Vannak természetesen programjaink, amelyet beépítünk már az általános iskolától kezdve a középiskolai képzésbe is. A legtehetségesebbek számára speciális sportklubokat hoztunk létre, hogy ott további képzésben részesüljenek. Azt látjuk a versenyeken, hogy ez a munka megmutatkozik az eredményekben is.  A fiatalok számára ez egy kitörési lehetőséget jelent és inspirálják őket a híres sportolók eredményei.”


Mit jelentenek Jamaica számára az olyan sztárok, mint Usain Bolt? Nem próbálták meg őt bevonni az ország népszerűsítésébe? Befolyásolja ez, vagy az olyan zenei sztárok, mint Bob Marley az országba való beutazást?  

„Az atlétika számunkra nagyon erős ágazat és Usain Bolt ennek az egyik ikonja, az ő ereje és az idegenforgalomra történő hatása nagyon nagy valóban, hiszen az ő image miatt sokan akarnak látogatni Jamaicába, csak azért, hogy ott legyenek, ahol ő született. Ami azt illeti, éppen az indulásom előtt egyeztettem vele erről. És nem csak vele, más sportolókkal is, például Chris Gayle krikettessel, aki valóságos legenda Indiában. Ők tényleg sokat segíthetnek, hogy Jamaicába csábítsuk az embereket. Mi a szimbólumává váltunk annak, ami elérhető egy ilyen kis ország számára a világon mind az atlétikában, mind a zenében, a művészetben.”   


Ön hogy érzi magát ezen a világbajnokságon és mi a véleménye a szervezésről, a helyszínről?

 „Az én tapasztalataim rendkívül jók. Az itteni világbajnokságon az atmoszféra kiváló,  lehetőségem volt betekinteni a szervezésbe is; nos, ez egy kiváló, kiemelkedő világbajnokság, amely nemzetközileg is az érdeklődés középpontjába helyezte Budapestet. Nemcsak Európában, de bizton állíthatom, Jamaicában is a televíziók képernyője elé tapadtak az emberek.”