Csomagolás és utazás, avagy leghűségesebb társaink az úton: TÁSKÁK &​ BŐRÖNDÖK

Az utazók – legyenek akár családdal utazók, párok, barátok, szakmából adódóan gyakran utazó „profik” vagy lelkes amatőr világjárók, van, amit biztos, hogy nem nélkülözhetnek az út során: az okmányokat, ruhákat, cipőket, elektronikai eszközöket szállító táskát, bőröndöt, egyéb tároló és védő segédeszközöket.

Utazásunk során több szempontot kell figyelembe venni, amikor kiválasztjuk az egy hétig vagy hetekig közeli társunkként mindenhová velünk utazó szállító eszközt. Ilyenek többek között:

  • a helyszín; város, nyaralóhely, speciális helyszín, pl. sivatag
  • az időjárás; ennek megfelelően kell több meleg vagy kevesebb öltözet
  • az alkalom; nyaralás, városlátogatás, hivatalos esemény, rendezvény
  • az időtartam; nem mindegy, hogy 2 hetes családi nyaralásról vagy néhány napos üzleti konferenciáról van szó
  • az utazók száma; ez külön vagy közös bőröndbe pakolásnál fontos.

A fentieket mind-mind figyelembe véve válasszuk ki azt a „minimál-készletet”, napra és programra lebontva, ami egészen biztosan kelleni fog és rakjuk ezeket egy ágyra, hogy átlássuk tisztán, hogy mekkora is konkrétan a mennyiség. Ha alul kalkuláltunk, még tehetünk hozzá egy-két plusz darabot, de valószínűbb, hogy többet fogunk kikészíteni, mint amit praktikus és kényelmes elvinni, ezért el kell majd venni belőle, illetve ésszerűen át kell rendezni.

Nézzük át, hogy milyen tároló és szállító társakkal: táskákkal, bőröndökkel együtt célszerű utaznunk és hogyan tudjuk őket a lehető legokosabban a szolgálatunkba állítani:

A nélkülözhetetlen kézitáska. Alapvető okmányainkat, úgymint Útlevél, repülőjegy – ami jó, ha kinyomtatva megvan, mert sok ázsiai országban például be sem engednek a repülőtérre, ha kézzel foghatóan nem tudjuk bizonyítani, hogy onnan szállunk fel és nem érdekli őket, hogy buzgón mutogatjuk a mobil telefonunkat benne a jeggyel elektronikus formában -, utas és egyéb biztosítási okmányok, szállás voucherek, egyéb átszálló közlekedési eszközökre foglalt jegyek, egyéb iratok tárolóhelye. Lehet többféle, puha vagy kemény anyagú. Javaslat: lehetőleg „testre rögzíthető” legyen, vagy legalábbis a vállon és testen keresztben elhelyezhető, amely egyrészt mindkét kéz szabad mozgását lehetővé teszi, másrészt megakadályozza az esetleges lopásokat. A legokosabb, ha profi minőségű, puha, de vastagon párnázott, egyfajta merevséget és védelmet adó anyagút választunk, amelyben adott esetben kisebb fényképezőgép is elfér, az egyéb technikával – mobiltelefon és tartozékai – és az összes irattal együtt, a különböző rekeszekben.

A hátizsák. Az utazás elengedhetetlen kelléke, több szempontból illetve felhasználási módját illetően is. Van, aki a kézitáska funkcióira is ezt használja fel, illetve csak ezt használja, méretétől függően. Ha csak a női kézitáskát helyettesíti, akkor is praktikus, mert a kezeket szabadon hagyja, szabad mozgást biztosít. Amennyiben egyéb célra is használjuk, úgymint néhány életmentő szendvics és/vagy egy váltás ruha, de a réteges öltözködéshez legalább egy kötelező pulóver – a repülőgépeken mindig hideg van a klíma miatt, ez vegyük figyelembe -, illetve közepes méretű fényképezőgép és laptop tárolására speciálisan kialakított merev, vagy félpuha, de erősen párnázott változatot válasszunk. Méretétől és felhasználásától függően betöltheti tehát a kézitáskától egészen a kabin bőröndig, vagy fotósoknál, filmeseknél a gépek biztonságos tárolását és szállítását lehetővé tevő lehetséges funkciókat.

A kabinbőrönd. Szerepe vitatott, több okból is. Egyrészt, ha a repülés során használatos ruhaneműk, tabletek, stb. tárolására visszük magunkkal, akkor rendkívül körülményes viszonylagos nagysága és kezelhetetlensége miatt egyrészt kibányászni, másrészt használni és visszapakolni is. A repülőkön ugyanis ezek elé pakolják mások kisebb csomagjait, úgymint hátizsák, kisebb-nagyobb egyéb táskák, ruhaneműk. Ezek elmozdítása és a pakolászás mindenki számára terhes, különösen szomszédaink számára a gépen, főleg, ha nem mi ülünk a szélső széken, tehát pakolni sincs hova. Praktikusabb egy nagyobb kézitáska és hátizsák kombinációjával utazni, amelyek mindegyike a testen elhelyezhető, tehát lényegesen praktikusabb és profibb utazást és sokkal könnyebb útközbeni pakolást tesz lehetővé.

Amennyiben a kis kabinbőrönd egy rövidebb, mindössze néhány napos utazás ruha készletének ad otthont, akkor adjuk inkább fel a csomagtérbe, így megkíméljük magunkat a nagyon strapás cipekedéstől a lépcsőkön, úton a repülőgépbe beszálláskor, a gép amúgy is szűkös belső terében való közlekedéstől, arról nem is szólva, hogy általában sokszor limitáltak a kabinbőrönd helyek a gépen és ezért amúgy is leküldik a csomagtérbe a stewardessek a kabinbőröndök egy jelentős részét, ha nincs hely, kisebb gépeknél pedig egyszerűen nem fér el a fejek feletti tárolóban egy nagyobb kabinbőrönd – amikor is ugyanez lesz a sorsa.

A kisméretű utazó bőrönd. A legpraktikusabb darab, ami csak társunk lehet egy utazás során, több okból is. Ez a kb. 60-70 cm hosszúságú bőröndöt jelenti. Egészen biztos, hogy egyheti ruha mennyiség elfér benne, akár szorosan kockára összehajtva, akár lapjával pakoljuk a ruhákat. Ki erre, ki a második csomagolási módszerre esküszik, az egyik átláthatóbb, a másiknál több ruhát vihetünk, mert helytakarékosabb. Egy biztos: egy heti ruha mennyiséget biztosan elrejt. Hölgyeknél neuralgikus pont a szállítandó ruhák mennyisége, de ez elég lesz, egy hét után pedig nyugodtan fel lehet venni a korábban már viselt darabokat. Praktikus különböző nagyobb zacskókba, ma már akár készen kapható tárolókba csoportosítani az egyes darabokat, úgymint nadrágok, pólók, ruhák, fürdőruhák vagy alsóneműk – ez rendkívül meggyorsítja a ki és bepakolást valamint az egyes darabok megtalálását.

A nagyméretű utazóbőrönd. A lehető legrosszabb választás, több szempontból is. Tény, hogy általában párok utaznak vele és két fő teljes ruhatára belefér mondjuk egy családi egyhetes nyaralásnál. Az is igaz, hogy a légitársaságok többsége – legalábbis a nagy légitársaságok – megengedik 30 kg-ig terhelni az egyes bőröndöket. De próbált már valaki megemelni egy akár 25 kg-os bőröndöt? Az egy dolog, hogy leszakad a vesénk és derekunk, amíg le- és felrakjuk a reptéren, de ha például tenger vagy óceáni térségben utazunk, ahol az út egy részét kisebb-nagyobb hajókkal kell megtenni, ott bizony nagyon körülményes ekkora csomagokkal közlekedni, beszállni, vagy – akár nekünk, akár a személyzetnek – ezt pakolni és ott elhelyezni. Ugyanez a helyzet az ázsiai és afrikai országokban használt tuk-tukoknál, ahol a nagy bőröndöket egyszerűen nem lehet berakni. Ilyen esetekben vigyünk inkább két kisebb méretű utazó bőröndöt, sőt, amennyiben párunkkal megyünk, tehát az egyik utazó fél férfi, számára egy kabinbőröndnyi ruha is valószínűleg elég lesz egy hétre, pakoljunk tehát így. Ezek így mobilabbak, könnyebben kezelhetőek és variálhatóak az utazás során végig.

Leggyakoribb hiba bőrönd választáskor: általában azon igyekezetünkben, hogy kevés holmit vigyünk, a szükségesnél kisebb bőröndöt választunk. Ne pakoljuk feszesre az utazótáskát, bőröndöt, mert borzasztó lesz kezelni, ha például nem egy helyen lakunk végig, hanem mondjuk egy-két naponta utazunk tovább és az is egészen biztos, hogy hozni fogunk haza magunkkal szuvenireket, tehát mindig többet hozunk, mint viszünk és ennek is kelleni fog a plusz hely.

Fontos: minden táskán, csomagon jelzés! Nagyon fontos, hogy minden hozzánk tartozó bőröndön, hátizsákon, utazótáskán és kézitáskán – amennyiben kívül nincs rá lehetőség, úgy valamelyik cipzár mögött, vagy belső zsebben – feltétlenül legyen ott, hogy kié a táska, bőrönd és hogyan elérhető; akár cím, de mindenképpen telefonszám megadásával megkönnyíthetjük az elveszett táskánk megtalálójának, hogy vissza tudja hozzánk juttatni azt.