Bringázni márpedig kell

Avagy kétkeréken koronavírus idején

Az utóbbi három hónap sarkából fordította ki a világot, a mi kis világunkat és behatolt minden olyan részletébe az életünknek, amit eddig el sem tudtunk volna képzelni, hogy ez lehetséges. Gyakorlatilag egyik napról a másikra kellett feladnunk korábbi megszokott életünket, szokásainkat, napi rutinjainkat, munkába járásunkat, vásárlási szokásainkat és ami talán az egyik legérzékenyebb pontunk volt, a szabadidős elfoglaltságainkat. De kétséget kizáróan a korlátozások legfájóbb pontja, a mozgáskorlátozások voltak.

Mindezekkel összhangban a járvány alatti időkben megtanultunk sok mindent, például a közlekedésben való résztvételünk szabályait, itt most kifejezetten a kerékpározásra gondolok, mint alternatív közlekedési módra.

Aki tehette, és munkáltatója nemcsak hogy lehetővé tette, de javasolta is az otthonról történő munkavégzést, annak egy-kettőre megoldottá vált a dolog, nem kellett nap-mint nap ingáznia a munkahelyére. Ezzel drasztikusan visszaesett mind a tömegközlekedéssel, mind a személyautóval történő mozgás. Eleinte. Ahogy nagyjából tisztázódott a helyzet, és kialakult, hogy mit szabad és mit nem, illetve milyen aktivitásokkal lehet legalacsonyabban tartani a fertőzés lehetőségét, a kerékpáros közlekedés (vagy sportolás) engedélyezett maradt. Az operatív törzs javasolta, ha már kimozdulunk, akkor olyan helyeket keressünk fel, amelyek kevésbé frekventáltak, ahol kisebb az esély a másokkal történő találkozásra. Ennek fényében olyan helyekre mentek az emberek, amelyek nincsenek a köztudatban: közeli kiserdőket, parkokat, kis települések közti kietlen földutakat, a közeli vizek olyan partszakaszait, amit eddig esetleg kiesett a látókörükből.

Aki eddig tömegközlekedéssel utazott, de tartott az idegenekkel közös utazásoktól, annak a kerékpáros közlekedés biztonságos alternatívát kínált a fertőzés veszélyes idők alatt. Öröm az ürömben, hogy ekkortájt tavaszodott ki és köszöntött be a jó idő, így az időjárás is csak ösztönző hatással lehetett a váltásra. Fővárosunk is változott ilyen téren, a gyérült gépjárműves forgalom miatt egyes főbb útvonalakon sávokat választottak le dedikáltan a kerékpáros forgalomnak, ezt több helyen is észrevehetjük, pl. a Bartók Béla úton és a Tétényi úton Budán, a Nagykörúton és az Üllői úton a pesti oldalon. Ez az állapot várhatóan ősz kezdetéig marad fenn. Akinek ezek útba esnek, próbálják hát ki, de szigorúan csak bringával!

És hogy néhány szóval lehessen említeni, hogy csupán mennyi kellett a két keréken munkába járáshoz ezen időszak alatt: a nekünk megfelelően felszerelt kerékpárunk, egy kulacs víz, hiszen ha nem is tempózunk, de jól esik egy-egy piros lámpánál várakozva pár korty folyadék, a munkahelyünkön egy váltás ruha, hogy ha mégis megizzadnánk, akkor ne legyünk a csatakos ruhaánkban egész nap, illetve az általános kis szerszámkészlet. Az óvintézkedés érdekében a plusz kellék amit viselnünk kell, az a szájmaszk, amit munkavédelmis vagy kerékpáros boltban lehet kapni, az egyszerűbb fajtát a patikákban, vagy a webes kereskedelmi oldalakon szerezhetjük be. Az óvatosabbak fertőtlenítő folyadékot is tartanak maguknál.

Ha akadnak olyanok, akik rákaptak a korlátozások ideje alatt a munkahelyre történő kerékpáros bejárásra, azoknak további kitartást kívánunk, mert a saját testmozjéért küzdők mozgalmát is támogatják. Egészségükre!

Photo by Coen van de Broek and Hannes Glöckl on Unsplash