Adzsman, az öböl-világ apró gyöngyszeme

Kicsi az emirátus, de felfedeznivaló

Szédületes gazdasági fejlődés, kiváló természeti adottságok, izgalmas kalandok, mesés tengerpart, megmászni való hegyek, romantikus hajókázás a mangrove fák között, méltóságteljes vallási épületek és a modern, gazdag metropolisz, minden szórakozási és vásárlási lehetőséggel. Ez Ajman vagyis Adzsmán az Egyesült Arab Emirátusok legkissebbike. 

Miközben néhány éve még csodálkozva nézett ránk bárki, akinek Adzsmánt emlegettük, kérdezgetve, hogy az vajon milyen egzotikus helyszín lehet és a világnak melyik szegletében lehet, ma már idehaza is egyre többen tudják, hogy ez az apró ékszerdoboz az Egyesült Arab Emirátusok egyike. A legkisebbike. Amely világhíres testvéreihez hasonlóan szédületes tempóban változik, toronyházakkal is gyarapodva fejlődik.

A mesés Keletnek ebben a kis szegletében minden pillanatban látjuk azt az óriási változást, amit a földben megbúvó olaj hozott számukra. Döbbenetes az a gazdagság, ami lehetővé tette az égbe nyúló felhőkarcolók egyre növekvő sorának felépítését, amelyekben luxus apartmanok, szállodák és üzleti negyedek kaptak helyet. Nem is gondolnánk, hogy mindössze 250 ezernyi a helyi lakosság száma, mert olyan sok az új épület. De kell a hely az üzleti élet és a turizmus szereplőinek. Mert a helyiek inkább azokban a elkülönített negyedekben álló villákban szeretnek lakni, amelyeket csak ők neveznek így, de valójában mindegyik egy-egy kisebb palota.

Persze nem volt ez mindig így. Adzsmán történelme mintegy 3000 évre vezethető vissza a környék régészeti leletei alapján. Itt alakult ki az a tradícionális, évszázadokig tartó gyöngyhalász, halász és sivatagi életmód, amellyel a helyi természeti adottságokhoz igazodva az emberek a forró sivatagban is meg tudtak maradni. A helyiek jövedelem forrását később kiegészítették az ügyes hajóácsok, akiknek köszönhetően itt alakult ki a régió hajóépítési központja. Az itt készített dhow hajók szelték keresztül-kasul a Arab/Perzsa öböl habjait, meghódítva más területeket is. Sőt, a hajóépítés máig nem állt le, igaz ezek különleges formájú vízi járművek ma már inkább a turizmus céljaira készülnek és leginkább Dubajban láthatjuk őket, amint boldog turistákat fuvaroznak a város vizein, éppen úgy, mint a többi Emirátusban. Aki pedig ennél is jobban szeretné megismerni ezt a különleges mesterséget, annak érdemes ellátogatnia az adzsmáni Marinában, a dhow hajókat készítő műhelyt, ami igazán nagy élmény.

Az álmos kis hercegség életébe természetesen alapvető változást hozott a mintegy 40 éve felfedezett olajkincs: a környező hercegségek vezetői ekkor látták jónak, hogy egyesítsék erőiket. 1971-ben így alakult meg az Egyesült Arab Emírségek – Adzsmán, Sardzsah, Abu Dabi, Dubaj, Fudzsaira, Umm Al Quwain és Ras Al Khaimah részvételével -, amely azóta egy országként működik. Miközben a tagok megtartottak bizonyos helyi szabályokat, az Egyesült Arab Emirátusok részeként kiélvezhetik annak az előnyét is, hogy együtt már óriási gazdasági erőt képviselnek.

Az ennek eredményeként bekövetkező fejlődés hatására hamar vezető ágazattá válhatott az építőipar, a kis- és nagykereskedelem, az ingatlan ipar és kereskedelem, a raktározás és szállítmányozás mellett még a kommunikáció is. Mindeközben, felismerve azt, hogy az erős hátteret biztosító olajkészletek végesek, az ország turisztikai fejlesztését is fókuszba állították, amiről az Adzsmani Turizmus Fejlesztési Hivatalnak köszönhetően a helyszínen, magunk is meggyőződhettünk.

Adzsmánban nemcsak a 16 kilométernyi, púder finomságú fehér homok várja az utazót a mesés Arab tenger hullámaival, de Adzsmán történelmi emlékei is említésre méltóak. Ennek egyik ékessége az Adzsmán Múzeum, ami egy 18. századi erődben várja az érdeklődőket, teljes képet adva az Emírség történelméről, az ásatások során feltárt,  több ezer éves kincsektől a gyöngyhalász időszak hagyatékán át, a messze földön híres arab fegyverek bemutatásáig. A Korán szépséges, kézzel írt változatait is láthatjuk a vitrinekben, amelyek között ó-arab írással is készült remekeket is kiállítottak, amelyek szövegét még kísérőink is csak félig-meddig értenek.

A különleges élményforrások mellett természetesen a minőségi szállodák sem hiányoznak már a palettáról. Miközben a luxushotelek is sorra nőnek ki a földből, az átlagemberek számára is megfizethető szállodákból sincs hiány. Különösen a legfelkapottabb tengerparti sétányon, az Ajman Corniche-on, ahol egymás után sorjáznak a beach hotelek, amelyek legtöbbje, a nagyközönség számára rendelkezésre álló public beach-ek helyett, saját zárt stranddal és persze az ilyenfajta luxushoz társuló extra szolgáltatásokkal kényezteti a vendégeit. 

Kevesen gondolnák, de aki túrázásra vágyik, az is megtalálja számítását, mert nem csak sivatag van itt, hanem a homokból kiemelkedő hegyekbe is lehet kirándulni: Manama és Masfout enklávéi várják a Hajar hegység vonulatai között. Terep-kerékpár versenyeket is szoktak itt rendezni, de a hőség elől is kiváló elvonulási lehetőség a hegyek közötti túra. Az egykori törzsi területek sík vidékein pedig ma már mezőgazdasági termelés folyik, ami elsősorban a citrom és mangó ültetvények képében jelenik meg. 

Azok a bizonyos Don’t do-k

Nagy hiba, hogy az Adzsmánba és más keleti kultúrákba utazók jó része nem készül fel arra, hogy ebben a kultúrkörben mások az illemszabályok. Íme néhány ezek közül:

  • valamely mesés tájat, épületeket háborítatlanul lehet filmezni és fotózni, egészen addig, amíg személyek nem szerepelnek rajta. Ahhoz már az érintettek beleegyezésére van szükség.
  • a feltűnősködő, hangoskodó viselkedés nemcsak illetlen, de jogi felelősségre vonást is eredményezhet
  • alkohol tartalmú italokat kizárólag azokban a hotelekben lehet fogyasztani, ahol az hatóságilag engedélyezett. Utcán, nyilvános helyen szigorúan tilos az italozás.
  • a szerelmeskedés, párkapcsolat bármilyen megnyilvánulása közterületeken nem csak tiszteletlen a helyiek visszafogott tradiciójával szemben, de szigorúan tilos is.
  • bizonyos gyógyszerek, köztük a Kodein, a Temazepam és a Prozac szigorúan tiltottak, amiket tilos bevinni az országba. Ezzel kapcsolatban érdemes már előre tájékozódni.
  • a Ramadán hónapjában, vallási okokból tilos az ételfogyasztása a nyílt helyeken.

a hölgyek öltözködése kapcsán alapvető elvárás a don’t show too much skin”, azaz fedetlenül ne mutassanak meg túl sokat a csupasz bőrükből – lehetőleg semmit, de legalábbis minél kevesebbet. A sort nadrág, top lehetőleg maradjon otthon, a forró, napsütéses idő miatt amúgy is lényegesen praktikusabb a végtagokat is fedő könnyű pamut, géz blúz, nadrág és ruha

De nemcsak a hegyek gazdagítják a tájat: Adzsmán város északi határában egy óriási és egyben varázslatos mangrove erdő is található az Al Zorah természetvédelmi területen, amely emellett több száz vízimadár faj otthona, ahol többek között a helyi flamingók is boldog mindennapjaikat élik. Az élmények sorát pedig az is gazdagítja, hogy a mangrove fák közötti vizeken kajakozni is lehet. Mindezek mellett ugyanitt 700 000 négyzetméternyi golfpálya is várja a kikapcsolódni vágyókat, hogy még különlegesebbé tegyék azt az utazást, amit a felhőkarcolók sziluettjétől távol a sivatag peremén tehetnek a messze földről érkezők.  

És ahogy az manapság oly divatos, természetesen Adzsmánnak is megvan a maga yacht klubbal, éttermekkel, üzletsorral, sétánnyal és kerékpár úttal gazdagított Marinája, amely folyamatosan épül és korábbi látogatásom óta is jelentősen fejlődött. Ebben a kellemes környezetben igazán jól esik a séta, amelynek során a luxus yachtok is igazán kellemes látványt nyújtanak a lenyugvó nap fényében. Ha pedig már itt vagyunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a közeli a Souk-ba, ami nem egy klasszikus keleti bazárnak, hanem inkább egy keleti hangulatú butik negyednek mondható és amely a mesés Kelet színpompás ruháival és döbbenetesen gazdag arany ékszer kínálatával hűen tükrözi a kis emirátus gazdagságát.

Közlekedés

Ha Adzsmánba utazunk, a hagyományos, nagy, menetrendszerinti légitársaságok mellett, amelyek Dubaj nagy nemzetközi repterén szállnak le, indulhatunk a Wizz Air-rel is, ami ugyan nem a központi légikikötőben landol, de onnan is ugyanannyi idő alatt értünk a szállodánkba. A felsőkategóriás szállodák majdnem mindegyike biztosítja a reptéri transzfert, de azért azt érdemes előre lelevelezni. Ezek ára általában 30 dirham (1 dirham 77 forint). Adzsmánban a közlekedés rendkívül jól szervezett és olcsó, miközben sokaknak az is nagy vonzerő, hogy innen a többi Emirátus is könnyen elérhető: félórára van Sardzsahba, amely körül öleli Adzsmánt, de két órán belül Abu Dabiban vagy egy órán belül Dubajban is ott lehetünk. Mehetünk taxival, vagy autót is bérelhetünk – nemzetközi jogosítvánnyal, biztosítással -, miközben a jobb hotelek nagy része ingyen transzfert kínál Dubajba.

Az arab lovaskultúra

Az arab kultúrához szorosan hozzátartozik a lótenyésztés és a lovas kultúra amelynek emblematikus alakjai a fenséges arab telivérek. Utazásunk során abban a szerencsében volt részünk, hogy meglátogathattuk Őfelsége Ammar Bin Humaid Al Nuaimi sejk, Adzsmán koronás hercegének lovászatát, ahol a világ legszebb arab lovait láttuk.

A 2002-ben átadott csodás Ajman Stud-ot a sejk szenvedélye és elkötelezettsége hozta létre mindössze néhány év alatt Adzsman városától 30 kilométernyire. A lélegzetelállító, hagyományos arab stílusban épült, sivatagi dűnék által körülvett lovas létesítmény még azokat is lenyűgözi akiktől távol áll a lovas sport. A sivatagban sűrű virágsövényekkel borított utak vezetnek a minden luxussal ellátott termekhez, amelyet semmiképpen nem neveznék istállónak. A hatalmas épületek termeiben bőven jut hely minden négylábú szépségnek: külön épületben a mének és a kancák, korcsoport szerint. A termekben csillárok a plafonon és a csillogás mellett minden rendelkezésre áll itt, amire csak szükség lehet a luxus lóállomány egészségének és jó kondíciójának fenntartása érdekében. A lovakat naponta fürdetik, tisztítják, rendszeresen megvizsgálják az orvosi rendelőben és külön szülészet is van számukra. A díjnyertes lovak dicsőség listája rendkívül hosszú, többszörös világbajnokok vannak itt, szépségkirálynők és királyok mellett. Bele se mertünk gondolni milyen értékű „híresség” homlokát simogatjuk, amikor ezt is megengedték egy-egy szelíd teremtésnél. Mert bizony világhírű, óriási vagyont érő, többszörös díjnyertes lovak vannak itt, amelyek közül a legsikeresebbeket több kancával is pároztatják, vagy mesterséges úton hozzák világra a legjobb vérvonalú mének és kancák utódait, amikor a kiscsikókat a sport terén kevésbé sikeres kancák hordják ki és hozzák világra.

Vallás

Ahogy az  Emirátusokban mindenhol, itt is az Iszlám a hivatalos vallás. A hivatalos pihenő nap a péntek, amikor a legtöbb üzlet zárva van. Az utazók által látogatott helyek ugyanakkor ilyenkor is nyitva tartanak.

A helyi konyha

A sivatagi táj és a beduin életmód okán az egész Arab öböl térségében, így Adzsmánban is a hús, a gabonák és a tejtermékek szolgáltak az ételek alapanyagául. Később, a széleskörű kereskedelem hatására olyan ázsiai fűszerek is megjelentek a térségben és beépültek a konyhába, mint amilyen a sáfrány, a kurkuma, a diófélék és a szárított gyümölcsök széles. Emellett természetesen a tenger gyümölcsei szintén az arab konyha alapelemei, amelynek a Qahwa, a hagyományos arab kávé is fontos része, a társ

adalmi összejövetelek elmaradhatatlan kelléke, amit enyhe ízű kardamonnal ízesítenek és datolyával szolgálnak fel. A datolyapálma az egész Arab félszigeten természetes módon növekszik, termése több, mint 5000 éve a legendás közel-keleti konyha meghatározó alapanyaga.

A nemzeti viselet

A helyiek nyilvánosan, többségében a nemzeti viseletet hordják. A férfiaknál ez a dishdasha vagy khandura: a fehér hosszú ingruha, amit fehér vagy piros kockás fejkendő kísér, amit fekete zsinórral erősítenek fel (agal). A nők a fekete abaya-t viselik – amely egy laza köntös szerű fátyolos viselet, ami az alatta hordott hétköznapi ruhájukat fedi -, és ezt egy fejen hordott sállal a sheyla-val egészítik ki. Sokan vannak, akik arcukat egy vékony sállal is eltakarják. Házigazdáinktól azt is megtudtuk, hogy egykoron a nők és a férfiak ruházata lényegesen színesebb volt, amint az a múzeumban is látható. Ugyanakkor ma már mindkét nem esetében elfogadott az európai viselet is.